1956 ismert és ismeretlen hőseire emlékeztek Fóton

by franciska

Fóton is fejet hajtottak az ’56-os hősök előtt: a forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen Dr. Vass György polgármester, Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője és az önkormányzat képviselői mellett a civil szervezetek, a helyi iskolák és a lakosság is képviseltette magát.

Az Óvodakertben az 56-os kopjafa koszorúzásával vette kezdetét az ünnepi megemlékezés, amely a Vörösmarty Művelődési Ház dísztermében folytatódott.

Dr. Vass György beszédében kiemelte: “Ma 1956 ismert és ismeretlen hőseire emlékezünk, azokra, akik kiálltak a szabadságért, a függetlenségért, egy normális életért és az összefogás erejével megtorpanásra kényszerítették a világ legnagyobb katonai erejét. Felléptek az ellen a Szovjetunió ellen, amely a nemzeti önazonosság tagadásán, az állami önrendelkezés elszámolásán, gazdasági és társadalmi megalázottságon, emberek  egymással  szembefordításán, kihasználásán alapult.”

Ezután a fótiakhoz szólt: “Tisztelt ünneplő fótiak! A forradalom, mely lavinaként söpört végig az országon, kiemelte a magyar népet a rabbá tett nemzetek közül. Hazánk példát mutatott a nagyvilágban, igazolta a magyarságban mindig is meglévő szabadság iránti vágyat, amelyet a vasfüggöny mögötti államban uralkodó elnyomó rendszer sem volt képes kiölni. Épp az elnyomás, a szabadság hiánya volt az, ami összehozta a diákokat, a munkásokat, az értelmiségieket, az időseket és a fiatalokat, a fővárost és a vidéket. A forradalmárok nemcsak az önkényuralom ellen, hanem az egész hazug világrendszer ellen lázadtak fel, egyként lépve visszaszerezték a magyarság elvett méltóságát” – mondta a polgármester.

1956-ban ezrek haltak meg önfeláldozóan és névtelenül, a megtorlás elől közel 200 ezren külföldre menekültek. A forradalom leverése után sokakat fizikailag és erkölcsileg  is igyekeztek megtörni, elveszítették állásukat, nem folytatták a tanulmányaikat, hallgatni kellett arról , hogy mi is történt, ha élni akartak.  A szabadságvágy meghurcolásuk és kirekesztésük ellenére is ott él tovább az emberekben. Évtizedeken keresztül őrizték a forradalom eszméjét, mert az adott erőt, hogy Magyarország lehet még szabad.

A Fóti Fáy András Általános Iskola diákjai, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánc tagozatos növendékei vettek rész az ünnepi műsorban.

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább