Tuzson Bence és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is a Polgári est vendége volt a VMH-ban

by franciska

 

A Vörösmarty Művelődési Házban a soron következő Polgári esten fogadták a szervezők az érdeklődőket, ahol Tuzson  Bence, térségünk országgyűlési képviselője, igazságügyi miniszter fontos aktuális kérdéseket tett fel Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek. A beszélgetést nagy érdeklődés kísérte.  

Sokan voltak kíváncsiak az április 15-i  Polgári est beszélgetésére, amelyen Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője, igazságügyi miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélgetett egymással.

„Június 9-én két választás lesz, egy európai parlamenti választás és egy önkormányzati választás, amelynek nagy a tétje. Ez a választás sok szempontból más lesz, mint a korábbi választások, mivel az is tét, hogy belesodródunk-e a szomszédos orosz-ukrán háborúba, vagy hosszú távon béke lesz Magyarországon” – kezdte a beszélgetést Tuzson Bence, aki hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság ilyen fontos biztonsági kérdésben eddig még soha nem foglalt állást.

A honvédelmi miniszter szerint a tét óriási a június 9-i választáson. Az országhatárhoz közel több mint két éve zajló háborúval kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt egy évben 200 ezer katona esett áldozatul a háborúnak, óránként 22 ember halt meg. Magyarország az Európai Unió és NATO- tagállamként egyik szervezet álláspontját sem képviseli, hanem egyedüli államként a háború mielőbbi beszűntetését hangsúlyozza. Érdemes lenne, ha a nyugati országok vezetői újra gondolnák politikájukat, mivel lakosaik egyre nagyobb hangot adnak annak, hogy a nyugat ne támogassa sem pénzzel, sem katonával ezt a háborút.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy az Európai Unió megpróbál minden eszközzel nyomást gyakorolni hazánkra, hogy megváltoztassa  véleményét a háborúval kapcsolatban, de sikertelenül. Magyarország földrajzi determinációja miatt stratégiai szerepet tölthetne be az orosz-ukrán háborúban, de ezt a kormányunk minden eszközzel igyekszik elhárítani a béke pártján. A nyugati hatalmak háborút támogató álláspontja már tervezési folyamatokban is megjelenik.  Nemcsak az orosz-ukrán, de az izraeli háború is érezteti gazdasági hatásait, hiszen ennek egyik következménye, hogy a multicégek alkatrész-beszállítási gondokkal küzdenek.

A két miniszter közötti beszélgetésbe a közönség is becsatlakozhatott, páran kérdéseket is tettek fel a háborús helyzettel kapcsolatban.

Az egyik lakos arra volt kíváncsi, hogy a magyar társadalom, illetve a Magyar Honvédség készen áll-e egy háborúra. Erre a kérdésre a honvédelmi miniszter azt válaszolta, hogy modern, NATO-kompatibilis harci eszközökre cserélte le az állam az orosz harci eszközöket, és a harcoló alakulatunk kezd teljes felkészültségű lenni, amivel azt érjük el, hogy nemcsak a NATO védelmében, hanem hazánk területvédelmében is bízhatunk. Megtudtuk azt is, hogy kísérleti jelleggel már néhány iskolában bevezették a honvédelmi tantárgyat azért, hogy a katonai szolgálat vonzó legyen a diákoknak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf  arról is beszélt, hogy mennyire fontos, hogy a magyar lakosság felelősséget érezzen a hazája iránt.

Az est végén Tuzson Bence válaszolt a kérdéseinkre. Nézzék meg az interjúnkat!

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább