Kacsakolbászos humuszt is találtunk a Kisalagi Forgatagon

by ktgy

A kisalagi könyvtár kertjét október óta keddenként a Kisalagi Forgatag árusai veszik birtokba, míg az épületben gyermekprogramokat rendeznek. A mostani alkalommal mi is meglátogattuk a rendezvényt.

Az egyik pultnál humuszok, krémek várták a vevőket, többek közt a kicsit meglepő kolbászos humusz.

Meg is kérdeztük erről az egyik készítőjét, Illés Gábort, hogy ez saját találmány-e.

Honnan jött az ötlet, hogy kolbászos humuszt készítsenek?

Egész pontosan azért lett kolbászos humusz, mert készítünk kolbászos szendvicskrémet, ami sajt alapú, sokan viszont laktózérzékenyek – ezért találtuk ki, hogy akkor a tejet kizárjuk ebből a körből. Hogy ha húst esznek és szeretnének egy krémet, akkor a humusz alkalmas befogadónak, hogy egy jó kacsakolbászt beletegyünk. Vannak más fajta humuszaink is, így csinálunk például perzsa humuszt, van libanoni recept szerint készült, de van chilis lime-os, ez egy könnyebb nyári íz, ellenben kicsit pikáns. Ezeken kívül vannak görög fetakrémeink és zöldségkrémeink.

Hol árulják ezeket a finomságokat?

Piacokon, illetve a saját delikáteszben, Szadán a piac területén, de hamarosan lesz Fóton is egy üzletünk a Deák Ferenc utcában.

A mézek és a lekvárok minden piacon népszerűek, itt is találtunk ilyen csemegét árusítókat, például a VegAlice márkanevűt.

Milyen termékekkel készültek mára?

Vannak cukormentes  és hagyományos édesített lekvárjaink.  Vannak szörpjeink és van mézünk is. Alapvetően a lekvár a fő irányunk, amikből nagyon szeretjük a szilvát, a csipkét, az epret. Mindent mi főzünk Pilisszentlászlón, és piacokon, vásárokon áruljuk a termékeinket.

A Budapestről jött kürtőskalácsárus is komoly kínálattal rendelkezett. Volt nála vaníliás, fahéjas, kakaós, amit a gyerekek csokisnak hívnak, diós és kókuszos.

“Ide járunk már három hete, főleg szülők jönnek gyerekekkel, akiknek megveszik a kalácsot” – mesélték.

Bérciné Berke Szilviával a fóti forgatagról beszélgettünk. Ő a szervező, a Zöld Dió Egyesület egyik “motorja”.

Honnan jött az ötlet a mai eseményhez?

Egy hiánypótló eseménysorozatot szerettünk volna, ami tulajdonképpen egy piac olyan házi készítésű kézműves termékek árusítására, ami itt Kisalagon sajnos évek óta nincsen. A forgatag azt jelzi, hogy szeretnénk színes, sokszínű pluszprogramokkal feldobni a rendezvényt. Ma is volt kézműveskedés és mesefilmnézés a gyerekeknek.

Szeretnénk egy olyan közösségi teret kialakítani, ahol szívesen leülnek az emberek beszélgetni, enni, inni. Ezért teszünk ki mindig asztalokat, padokat. Télen ez kicsit nehézkesebb, de tavasszal és ősszel azt reméljük, valóban megtelik élettel a forgatag. Nyáron szünetet tartunk, a de a tervek szerint a többi hónapban minden kedden lesz. A maiak jellemzően az állandó árusaink, de például decemberben volt krumpli-, alma-, hagymaárusítás nagy tételben.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább