Kisalagi forgatag: még esős időben is népszerű a vásár

by ktgy

A Zöld Dió Egyesület keddenként sok szeretettel várja a vendégeket a Fóti Városi Könyvtár udvarában. A könyvtár is nyitva van ilyenkor, ahol könytári, illetve gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Mi is írtunk már egyszer az eseményről.

Az idő sajnos nem volt kegyes a mostani kedden az árusokhoz és a vendégekhez. Nagy eső nem volt, de biztos, hogy szép napos időben a korábbi forgatagokhoz hasonlóan sokkal többen eljöttek volna. Az árusok persze hozták a finomságokat, sőt, meleg étel is volt, amit el is lehet vinni, és a fótiaknak a korábbiakhoz hasonlóan csak 500 forint az egy tál étel.

Mint kiderült, erdélyi recept alapján készült a küküllői kolbászleves.  Zöldbab, zöldborsó, krumpli, gyökérzöldségek és kolbász van benne – mindehhez jön egy hagymás tárkonyos alap. Mivel a forgatagra kihozott ételek mindegyike nagyon finom és nagyon barátságos az áruk, az esős időben is elugranak érte a fótiak.

Az egyik árusnál sok doboz fürjtojás várt a vevőkre. 50 forint darabja és sokkal egészségesebb a tyúktojásnál, viszont ugyanúgy fel lehet használni, akár rántottához is. Magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ráadásul a normál tojásra érzékenyek is fogyaszthatják. Sokkal krémesebb és sokkal lágyabb az állaga – tette hozzá a  kedves hölgy.

Lajozsmizse Méntelek ahonnan az epreket hozták. Már három hete mindig van a piacon az egyik kedvenc gyümölcs, körülbelül egy hónapig még lesz keddenként. Három méretben kapható, és ezért három különböző áron adják őket a termelőik.  Általában a középső méret a legnépszerűbb, az se nem kicsi, se nem nagy – tudtuk meg. De a gyerekek a nagyot szeretik – tették hozzá.

A sajtárus Dunakesziről jött, leginkább friss sajtokat kínál – érlelni nem nagyon szoktam, teszi hozzá. Gomolya, paranyicák, mozzarella, indiai típusi paneer sajt, joghurtok, orda található a pulton. Szombaton a gödi piacon érdemes keresni a finomságokat vagy Dunakeszin, ahol otthon van egy átadója.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább