Ma van a Föld napja: ezeket ön is megteheti a bolygóért!

by fnora

Magyarországon 1990 óta ünnepeljük a Föld napját, melyről rendezvényekkel emlékezünk meg, és próbálunk egy kicsit jobban odafigyelni szűkebb és tágabb környezetünkre. 

Az emberiség terjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk – ezt jelzi minden évben a WWF Élő bolygó jelentése. Létünk alapja az élővilág változatosságának a megőrzése, erre figyelmeztet a Föld napja, amelyet világszerte 54., Magyarországon pedig 334. alkalommal tartanak meg, és amely mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált itthon.

 1. Szeret a szabadban lenni? Csatlakozzon egy szemétszedő akcióhoz, vagy csak fogjon egy kukás zacskót, és tegyen egy sétát a környéken.
 2. Ha pedig futni is szeret, önnek találták ki a ploggingot, vagyis a kocogás közbeni szemétszedést.
 3. A klímaváltozás megállításához az étrended megváltoztatásával is hozzájárulhat. Éljenek a húsmentes hétfők!
 4. Az earthday.org több mint 190 országban működik, hogy számottevő változásokat indítson el világszerte. Ossza meg a saját vagy a közössége történetét a weboldalon, hogy mások is inspirációt meríthessenek a tetteikből.
 5. Vásárlással támogasson olyan cégeket, amelyek aktív szerepet vállalnak az erdőirtás elleni harcban.
 6. A megújuló energiaforrásokra való átállás az egyik olyan azonnali intézkedés, amellyel csökkenteni lehet a karbonlábnyomot.
 7. Mostanra már mindenkiben tudatosult, hogy az egyszer használatos bevásárlószatyrok mennyire környezetszennyezőek – a magas áruk ellenére mégis még mindig sokan megveszik őket. Gondolkodjon előre, és vigyen magával vászonszatyrot a bevásárláshoz.
 8. Váltson papíralapú csekkekről online számlákra – ezzel nemcsak a fákat óvja meg a kivágástól, de üzemanyagot is spórol, hiszen nem kell leveleket kézbesíteni.
 9. A menütervezés a legjobb módja annak, hogy minimalizálja az ételpazarlást.
 10. Kávézóban, étteremben utasítson vissza a műanyag szívószálat és az egyszer használatos evőeszközöket, és jelezze udvariasan, hogy nagyra értékelné, ha áttérnének a fenntarthatóbb megoldásokra.
 11. Bevásárláskor keresse a bio minősítésű élelmiszereket – ezek nemcsak a szervezetet de a környezetet is megkímélik a káros vegyszerektől.
 12. Ha helyi termelőktől vásárol, nemcsak a kisvállalkozókat támogatja, de a Földet is óvja, hiszen ezek a termékek nem utazzák át a fél világot.
 13. Termesszen saját zöldségeket, gyümölcsöket. Ha nincs kert, az se jelentsen akadályt: néhány fűszernövény az ablakpárkányban is elfér.
 14. Csökkentse a műanyagfogyasztást, és PET-palackos ásványvíz helyett használjon kulacsot.
 15. Kerülje a műanyagba csomagolt termékeket, ha lehet, válasszon inkább üvegeset vagy papírcsomagolásút.
 16. Támogassa a fenntartható divatot: a régi, megunt ruháit kidobás helyett adományozza el. Ha pedig valamire szüksége van, nézzen körül a használtruha-piacon. A használt nem egyenlő az ódivatúval!
 17. Mindig olvassa el a tisztítószerek címkéjét. Válassza a környezetbarát, nem toxikus termékeket, így az otthonát is nagyobb biztonságban tudhatja, és annyi káros kemikália sem kerül a lefolyóba.
 18. Az olyan apróságok is számítanak, mint hogy egy perccel rövidebb ideig áztatja magát a zuhany alatt. De érdemes lehet beszerezni egy víztakarékos zuhanyfejet is.
 19. Ha nem használ egy elektronikai eszközt, kapcsolja ki, és ha elhagy egy helyiséget, oltsa le a villanyt.
 20. Lift helyett lépcső? A fittségének és a bolygónak is a javára válik, ha az utóbbit választja.
 21. Ha nem tud lemondani az autós közlekedésről, jusson el a célpontjához a legzöldebb útvonalon.

Forrás: noklapja.hu

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább