Az idei Európai Hulladékcsökkentési Héten, november 18. és 26. között a csomagolások vannak fókuszban. Fót Város Önkormányzata a Czifra Cekker csomagolásmentes bolttal együtt dolgozva igyekeznek felhívni a figyelmet a hulladékcsökkentésre, és növelni a tudatosságot.
A Cziffra Cekkerben Ági egész héten várja az iskolásokat különböző programokkal.
Pénteken, november 24-én 18 órától Tóth Andi tart interaktív előadást a Zero Waste-ről, majd workshoppal vár minden kedves érdeklődőt.
A fótiakat is várják az újabb gasztroprogramra, ahol pecsenye- és pörcsütés is lesz Lázár Séf értő figyelme mellett.
Nézzük, mit ígérnek Géberjénben a Pörc és Pecsenye – Ez egy disznótor! rendezvényen!
Ami biztosan lesz: zene-bona, pörc, pecsenye, pálinka.
Két nagyszerű, autentikus zenét játszó zenekar, a Csángálló és a Tamburabanda koncertje teszi teljessé a napot, a farsangi felvonulásra pedig mindenkit jelmezben várnak, de anélkül is lehet érkezni. Lesznek gólyalábasok, maskarások, bábszínház, kiszeégetés, amit kicsik és nagyok is élveznek majd, így a disznótor tökéletes télűző családi program. A helyi termékek, alkotások vásárán pedig egy kis hazait is be lehet szerezni.
A falusi disznótoron a Porta Portya mintájára most a téli Géberjént is bemutatják, ahol megismerhetik a látogatók Szatmár ezer arcát.
A programra versenycsapatok jelentkezését is várják.
Keresik a legfinomabb pörcöt, pecsenyét, kolbászt, így aki érzi magában, hogy isteni ízekkel fel tudja venni a versenyt a szatmáriakkal, az bátran jelentkezzen. A díjazottak értékes nyereményeket is kapnak.
Jelentkezés jelentkezesgeberjen@gmail.com
Pörc és pecsenye – Ez egy disznótor!
Időpont: 2024.01.20., 07:00–17:00
Helyszín: Művelődési ház, 4754 Géberjén, Dózsa György utca 5.

Kellemes tempóban, rendőri és polgárőri biztosítás mellett élvezheti minden szakállas, copfos és aprócska Mikulás a mozgás örömét. A rajton kívül 2 másik ponton is be lehet csatlakozni a futásba. A táv teljesítése után közös teázással, forralt borozással ünneplik magukat és egymást a piros ruhás résztvevők.

A Fóti Értéktár Bizottság kiállítást szervez a kerek évfordulóra.
Várják a fótiakat a Fóti Sport Egyesület 110 éves évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitójára a Vörösmarty Művelődési Házban. Az eseményt a magyar labdarúgás napján, november 25-én, szombaton, 16.00 órakor tartják.
A vártnál kellemesebb időben (hideg volt, de lagalább eső nem) játszotta le az utolsó őszi meccsét a Kisalag SC a IV. osztályú felnőttbajnokság Északnyugati csoportjában.
A mérkőzésen 3 tizenegyest ítéltek meg a Kisalag javára, amiből kettőt értékesített. Az első félidő utolsó percében a vendégcsapat egyik játékosát kiállították, így a második játékrészben már csak nyolcan játszottak a tinnyeieknél. Nyolcan, de ők az eredmény ellenére harcosan, nagy lelkesedéssel.
A mérkőzés előtt egyperces néma csenddel tisztelegtek a napokban elhunyt, a klub életében nagyon fontos Hajdú István emlékének. Nagyon sokat köszönhet neki a kisalagi labdarúgás.
A mérkőzés előtt Olajos Sándorral, a Kisalag edzőjével beszélgettünk az őszi szezonról.
Hogy értékeli az őszi évad teljesítményét?
- Eléggé viszontagságos volt. Úgy készültünk a tavalyi szezon után, hogy szeretnénk beleszólni az első, második, harmadik helyért folytatott küzdelembe. Úgy is készültünk, úgy is erősítettünk. Sajnos az első két meccsünk – amiről tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz – a Fót SE II., illetve a Pomáz ellen nem sikerült jól. A Fót ellen 60 percig gyakorlatilag a miénk volt a mérkőzés, de végül egy nullra kikaptunk, mert volt egy megpattanó lövésük, utána meg jól védekeztek. A második fordulóban hazai pályán egy tizenegyes góllal kaptunk ki a Pomáztól -nem kezdtük túl jól a szezont. Utána jött egy sérüléshullám a csapatnál, olyan, amilyet húszéves labdarúgásban edzőként eltöltött év alatt még nem tapasztaltam. Sorban dőltek ki az embereim, még kapushiánnyal is küzdöttem, volt, hogy mezőnyjátékost kellett a kapuba állítanom. Többek közt kiesett az elmúlt évek házi gólkirálya, Barna Gábor személyében, a másik sok gólt lövő játékosunk, Jónás Dominik szintén megsérült, derékbántalmai miatt az ő fél szezonja is kimaradt. Ennek ellenére örültem, hogy minden mérkőzésre ki tudtunk állni. Ebben nagyon segített, hogy a megalakított öregfiúk csapatunkból 3-4 játékosra tudtam számítani. Nagyon szépen köszönöm nekik, hogy bevállalták a játékot nálunk is. Sajnos pár fiatal játékosunk eltűnt a keretből, “elvitte őket az élet”.
Más csapathoz igazoltak?
- Nem, az élet vitte el őket, a munka, a “nem fegyelem”, a nem figyelés, az ilyen dolgok. Aminek viszont nagyon tudok örülni, hogy a 17 éves Kovács Ádám, aki most került a felnőttcsapatunkhoz, nagyon szépen fejlődik. Ő fóti, a közelben lakik. Ő az első olyan fiatal játékosunk, akire lehet építeni, de persze még sokat kell tanulnia. Az új igazolások közül szeretném kiemelni Szász Arnoldot, ő nálam játszott régen Fóton, gyakorlatilag az én neveltem, tízéves kora óta ismerem. Őt végre meg tudtuk fűzni, hogy csatlakozzon hozzánk. A két Farkas testvér is új igazolás, ők nagyon erősítik a csapatot, viszont többször is elmondtam nekik, hogy a motivációjukkal, a hozzáállásukkal nincsen gond. Egy probléma van velük, a játékvezetőkkel való kommunikáció néha kicsit több, mint kellene. Ebből szokott gond lenni, több sárga lapot is ezért gyűjtöttek be. Nagyon nem szeretjük ezt a viselkedést, mert nem méltó a klubhoz, elfogadhatatlan. Több kommunikációs tréningen részt vettünk már az öltözőben – tudom, nagyon nehéz elfogadni a nem kedvező bírói ítéleteket, de igyekszünk megoldani ezt a problémát.
Mesélte, hogy nehezen indult a szezon, hogy folytatódott?
- A negyedik meccsen az Ürömtől kikaptunk 8-2-re, ami egy nagyon súlyos vereség volt. Ott voltak olyan hibák hátul a védekezésünkben, amit nem engedhetünk meg magunknak. A szerencsével az egész szezonban hadilábon álltunk, 5 meccsen is egy góllal kaptunk ki. A labda az ellenfélnek befelé pattant, nekünk meg kifelé. A szerencséért meg kell dolgozni, szokták mondani – reméljük, a következő szezonban a mi oldalunkon lesz. Bízom benne, hogy ma egy győzelemmel tudjuk zárni a szezont, és ha jövőre 4-5 olyan eredménnyel indulunk, amire tudunk építeni, akkor ott leszünk a középmezőny elején, és utána bármi lehet. De hát ehhez rengeteg munka kell, amivel előre tudunk lépni.
Mik a terveik a márciusi kezdésig?
- Nagy szükségünk van a pihenésre, nekem is és a játékosoknak is. Volt több játékos az említett öregfiúk csapatból, akik kettős terhelésnek voltak kitéve, mivel mindkét csapatban helyt kellett állniuk. Január harmadik hetéig biztos, hogy nem találkozunk, utána kezdjük az edzéseket és az edzőmérkőzéseket. Addig, kis túlzással, nem is akarom őket látni. Pihenni kell nekem is, nekik is.
A szünetben a tinnyeiek edzőjét, Csordás Gergőt kérdeztük a csapatról.
A csapatuk a félidő végére már csak 8 játékosból állt, de akik a pályán voltak, derekasan küzdöttek!
- Persze, muszáj, ha már eljöttünk. Eljöttünk játszani egy jót. Aki itt van, az szeretné megmutatni a pályán, hogy mit tud.
Mi az oka annak, hogy nem tudtak teljes csapattal kiállni?
- Hát, családi programok, azt mondanám, és sok a sérültünk is.
Gyakran van ilyen helyzet?
- Első alkalommal fordult elő. Ez a megye 4, ez ezzel jár, vagy vagyunk, vagy nem vagyunk. Próbálunk azért gólt szerezni még ennyien is.
A játék után a hazaiak edzője így értékelte pályán történteket.
A 12-0 nem rossz eredmény, igaz, hogy az ellenfél a második félidőben csak nyolc játékossal küzdött, az elsőben meg kilenccel.
- Így is van, de hát mindenkinek megvan a maga gondja. Azt gondolom, hogy az eredmény elfogadható, bár a játék hagyott maga után kívánnivalót. Játszhattunk volna sokkal gyorsabban, sokkal több passzal. A sok gól ellenére a helyzeteinknek csak a kisebb hányadát használtuk ki. Persze az az igazság, hogy sose legyek elégedetlen egy ilyen arányú győzelem után.
Az ellenfél, ahhoz képest hogy milyen kevesen voltak, keményen küzdött.
- Igen, beszéltem velük, egy baráti társaság magja van itt, akik szeretnek focizni, nagyon sajnálom, hogy nem volt teljes a csapatuk, mert amúgy nagyon szimpatikusak, tavaly is játszottunk velük több mérkőzést. Sok sikert kívánok nekik.
A meccs elég kemény volt, erről mi a véleménye?
- A labdarúgás erről szól, nem adjuk magunkat olcsón. Ők kilencen, illetve később nyolcan voltak, de nem adták föl. Harciasak voltak, megnehezítették a dolgunkat, de szerencsére tudtunk bőven rúgni gólokat.
A Fót SE vasárnap Ikladon játszott, és három nullra kikapott, amivel azért megtartotta a negyedik helyét a bajnokságban.
Zsúfolásig megtelt az Erzsébet terem a gróf Károlyi Lászlónéról szóló interjúkötet bemutatójára
Nyizsnyánszky Anna Eszter 2021-ben gróf Károly Lászlóról írt interjúkötetet Soha nem adjuk fel … címmel. A mostani, Erzsébet asszonyról szóló kötet ötlete tavaly fogalmazódott meg a szerzőben, aki az előző kötet kapcsán már közelebbi kapcsolatba került a családdal.
A kötet a sok-sok beszélgetés során készített 30-40 órányi hanganyagból állt össze.
A könyvbemutatón jelen volt Kovács Attila Zoltán, a könyveket megjelentető Erdélyi Szalon Kiadó vezetője is. A bemutató beszélgetés előtt a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium négy végzős növendéke dél-alföldi és tyukodi táncokat mutatott be.
A beszélgetés során sok érdekessség derült ki a könyv születéséről, például arról, hogy Nyizsnyánszky Anna Eszter kitartásának köszönhető, hogy végül sikerült rávennie Erzsébet asszonyt az interjúkra.
Arra a kérdésre, hogy miért Kaleidoszkóp lett a könyv címe, Erzsébet asszony azt válaszolta, hogy a gyerekjátékhoz hasonlóan az ő élete is állandóan változott. Bajorországban született, aztán visszajöttek Magyarországra, majd elmenekültek, megint mentek Bajorországba és utána Spanyolországba. Csak ötéves korában lett egy állandó lakhelyük Bécsben. Mikor nagyon fiatal volt, mindig úton voltak, ezért adta ezt a címet a kötetnek.
A beszélgetés után gróf Károlyi László gyönyörű csokor vörös rózsát adott át szeretett feleségének.
A est hosszan tartó állófogadással zárult, ahol a kötetlen beszélgetések közben Erzsébet asszony dedikálta a megjelent könyvet.
Az idei Fóti Kolbi fesztivál két zsűritagját is megkérdeztük az versenyről, hogy ők hogyan látják a fóti rendezvényt. A zsűri vezetője, Tabányi Ildikó szakoktató, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja és Gazdik István sommelier, aki szintén a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja szívesen nyilatkozott.
Melyek a zsűrizés szempontjai a Fóti Kolbi feszten?
Tabányi Ildikó: A hagyományos és az egyszerű, számomra ezek a legfontosabb hívó szavak. Amikor eljövök zsűrizni, mindig egy többlettudással gazdagodom, hiszen nagyon sok idősebb, tapasztalt, nagy tudással rendelkező kolbászkészítővel találkozom, akik valamilyen új ízt tudnak a kolbászba tenni. Imádom a tradíciókat. Az a szeretet, ami ilyenkor itt megjelenik, az unikumszerű. Nagyon családias ez a rendezvény, ezért nagyon szerethető. Mindenki meg akarja mutatni, hogy az ő csapata tudja a legfinomabb kolbászt készíteni. Ennek persze megvan a hátránya, legalábbis rám nézve, mivel a zsűrizés után kapkodhatom a Bilagitot a gyomromra!
Az biztos, hogy egy-egy ilyen rendezvény után már nem szoktam vacsorázni. A családiasságát tényleg kiemelem a fóti eseménynek, jobban be kellene vonni a környéket is nagyobb marketinggel, hogy Szentendréről is jöjjenek. Persze ez egy komoly projekt, ami nagyon sok munkát igényel. Először vagyok itt a rendezvényen, aminek a hangulata engem elvarázsol, nem győzöm a fotózkodást és a fotózást.
Mitől lesz igazán jó a kolbász?
Gazdik István: Nem fogok titkot elárulni, hiszen az alapanyagtól és a készítés módjától. A sütőkolbász esetében azt várja az ember, hogy a vágásfelülete legyen mozaikos, lehessen látni a világosabb és zsírosabb részeket, amelyeket viszonylag nagyobb kockákra vágjanak. Fontos, hogy szellősen legyen töltve. A sütésre nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelően roppanós legyen, és nem utolsó szempont az ízesítés, hogy kellően fűszeres és finom legyen. Tudjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, megvannak a tájegységi jellemzői. Úgy van ez, mint a borokkal vagy más gasztronómia termékkel, legjobb a saját családi recept alapján készített kolbász.
Legutóbb a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Otthonban találkoztunk, aminek Ön az igazgatója. Hogy fér meg ez a típusú érdeklődés a kultúra mellett?
Nekem a gasztronómia nagy szerelem, mivel van egy sommelier végzettségem. Igazán nagy büszkeséggel tölt el, hogy tagja vagyok a legnagyobb létszámú gasztronómiai civil szervezetnek, a Szabadtűzi Lovagrendnek, ezáltal sokat zsűrizek, járom az országot egyik gasztronómiai fesztiválról a másikra. Ez a két dolog csak látszólag van távol egymástól, mivel a gasztronómia a magyar nemzeti kultúránk szerves része. Harmadik alkalommal veszek részt Fóton, látom, hogy évről évre sokat fejlődik a szervezés, a minőség. Már az első alkalommal is itt voltam, mivel a szervezésben részt vesz egy régi barátom, Palásti Béla, a Vörösmarty Művelődési Központ igazgatója. Béla tudta rólam, hogy nekem a gasztronómia az egyik komoly hobbim, már első alkalommal kérte a Szabadtűzi Lovagrend segítségét a zsűrizésben, így kerültünk ide. Nagyon sok rendezvényen, sok gasztronómiai eseményen veszek részt A Fóti Kolbi az egyik legjobban rendezett rendezvény, amit látok jelenleg a gasztronómia területén. Szívből gratulálok az önkormányzatnak és minden szervezőnek.
.
November 18-án rendezték meg a 3. kolbásztöltő, Mama süti verseny és pálinkamustra fesztivált a fóti sportcsarnokban. A sportcsarnokot ezúttal nem fitt sportolók, hanem a kolbásztöltők 20 jó hangulatú csapata foglalta el.
Dr. Vass György polgármester 10 órakor 3. alkalommal nyitotta meg a már hagyománnyá vált rendezvényt. A polgármester közös koccintással kívánt jó versenyzést a csapatoknak, akiknek felhívta a figyelmét, hogy 13 óráig adják le a 25 dekányi kolbásszal megrakott tálukat a zsűrinek. A kolbászok zsűrizését ebben az évben Tabányi Ildikó, szakoktató, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja, Sáska Sándor éttermi mester, szakoktató, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja és Gazdik István sommelier, a Szabadtűzi Lovagrend zsűri jogú lovagja vállalta.
Nagy lelkesedéssel estek neki a csapatok a hús feldolgozásához. Békés vármegyéből két csapat is érkezett, az egyik a tavalyi győztes, a Békés Szerénylegények csapata. A csapat vezetője szerint a békéscsabai kolbász receptje azért a legjobb, mivel azon a részen sok tót él, akik a legfinomabb kolbászt tudják készíteni. “A jó alapanyag, a jó fűszerek, a jó füstölés és a gondos gazda a lényeg” – mondta a csapat vezetője, aki hozzáfűzte, hogy elsősorban a jó hangulatért jöttek, de ha idén is megnyerik a versenyt, azt bónuszként fogják fel.
A Csabai csípős nevű csapatot fiatalok alkották, akik ismét saját recepttel érkeztek, úgy mint tavaly, amikor második helyezést érték el. A csapat vezetője, a Fóton élő Kutyej Pál Banjámin elmesélte, hogy a kolbászkészítést már középiskolás koruk óta gyakorolták, hiszen többször indultak a Csabai Kolbászfesztiválon is, ahol egy alkalommal 3. helyezést értek el az ifjúsági gyúráson. A fiatalok meglepő módon hagyományos kézi hajtású húsdarálóval készítették a kolbászt, ők erre esküsznek, szerintük ez a legjobb eszköz, hogy tökéletes legyen a kolbász állaga.
A Fóti fiatalok nevű csapatban többen Csomádról érkeztek, saját készítésű kolbásztöltővel dolgoztak a versenyen, amit ő maguk hegesztettek, már több mint 5 évvel ezelőtt. Ennek a töltőnek a tartályába kétszer annyi alapanyag fér el, mint egy hagyományosba.
A Dunakeszi Mindmegeszi csapat vezetője, Turányi Balázs szerint a jó recept alapja a jól összeszokott csapat, hiszen 9 év alatt 10. alkalommal készítik együtt a kolbászt. A szomszéd város csapata hagyományosan készült kolbász receptjével érkezett a versenyre. “Valahol a békéscsapai és a gyulai kolbász között félúton van a mi kolbászunk, mivel mindkét eljárás jegyei benne vannak a receptünkben, köménymaggal is fűszerezünk” – mondta Turányi Balázs. A dunakeszi csapatot elkísérte a város polgármestere, Dóssi Csaba is.
A rendezvény ötletadója, dr. Vass György portálunknak elmondta, hogy örömmel látja, hogy kezd hagyománnyá válni a rendezvény, amelynek kedves hozadéka, hogy generációkat hoz egymáshoz közel, hiszen a csapattagok közösen töltik, gyúrják a kolbászt.
Évről évre próbálja az önkormányzat a rendezvényt jobb hangulatúvá tenni, idén a verseny alatt zenés háttérműsort vezettek be a szervezők új elemként.
“Örülünk, mert mindenhonnan azt a visszajelzést kapjuk, hogy sokkal jobb a szervezés, mint korábban. Azt sajnálom, hogy a rendezvényt nem tudjuk megrendezni a szabad ég alatt, mert hideg van, csak a kolbászok sütését rendezzük kint. A Mama süti versennyel és a pálinkamustrával kiegészítve ez egy unikumnak számító kolbiverseny, ilyen a környéken nincs. Büszke vagyok arra, hogy Dunakeszi városvezetése tőlünk vette az ötletet a Dunakeszi Mindmegeszi hasonló tematikájú rendezvény létrehozásához. Nagyon jó látni, hogy a résztvevőkön kívül sok kiváncsiskodó látogat ki az eseményre. Úgy érzem, hogy egy ilyen rendezvénynek a főváros mellett is van létjogosultsága, és ahogy ezt látom, az idő engem igazol” – mesélte Dr. Vass György.
Sikerült elcsípnünk Balavásár testvérvárosunk csapatát, ahogy épp zsűrizésre vitték a táljukat. Az erdélyi kolbász egyedisége abban áll, hogy nem használnak pirospaprikát. Egyszerű tálalást választott az erdélyi csapat, fatányérra helyezték a kolbászt, amihez pálinkát is tálaltak.
A tükörteremben két zsűri is kóstolgatott, hiszen itt zajlott a sütik minősítése, illetve a pálinkamustra zsűrije is itt végezte a nedűk ízlelését.
A párlatokat Tóth József, a Sarkadi Éden-tó Szeszfőzde tulajdonosa, Tóth Csaba, r.ezredes és Farkas Imre r.ezredes, Dunakeszi rendőrkapitánya mustrálta. A zsűri elnökétől megtudtuk, hogy húsz mintát neveztek a versenybe. A zsűritagok előbb a pálinkát megforgatják a szájüregben, nem nyelik le, hanem köpőpohárba kerül a kóstolt mennyiség. A díjazás szempontjai: a párlat tisztasága, karaktere, íze, illata és az illat és az íz harmóniája. Idén banánból és málnából készült pálinkákat is ízlelhetett a zsűri.
A Mama süti verseny szempontjairól Keresztesné Gizustól, a nyugdíjas klub elnökétől kaptunk információt. 1-10 pont között zsűriztek a zsűritagok. A sós és édes sütik többségét nyugdíjasok készítették, de csapatok is neveztek a sütijükkel. A minősítésben az ízvilág mellett a külalakot is értékelte a háromtagú zsűri: dr. Vass Györgyné Rózsika, Cselőtei Zsófia és Ványi Istvánné.
Kolbiversenyen résztvevő csapatok:
OTP
Sarkadi Betyárfalatok
Fóti Városszépítők
Amit karsz
Újoncok
Csabai Csípős
Csabai édes
Békési Szerénylegények
Dunakeszi Mindmegeszi
Ékkő Fóti Csoport
Balavásárért Egyesület
Fót SE ÖFJ
Fóti Szabadisport és Kulturális Egyesület
Fóti fiatalok
Fóti SE Somlyó
Apponyi Tündérkék
2151-Egységben a Városért Egyesület
KolbÁszok
Kisalag SC
Fóti kolbi győztesei:
1. Csabai Csípős csapata
2. Békési Szerénylegények
3. Fót SE Somlyó
Különdíjban részesült csapatok:
Sarkadi Bertyárfalatok
Dunakeszi Mindmegeszi
Balavásár
Fóti Város Szépítők
Mama süti verseny győztesei:
1. Tatár Zoltán Balázs- Lajcsi szelet
2. Suki Hámori Erika- Oroszkrémtorta
3. Dudás Józsefné- Kinderszelet
Pálinkamustra győztesei:
1. Csegzi Tibor- málnapálinka
2. Erős István- muskotályos szőlő
3.Windheye Károly- alma
Gratulálunk a nyertes csapatoknak!
A világ legnagyobb természetes, gyógyhatású termáltava a hévízi gyógytó, amely Magyarország egyik legfontosabb turisztikai helyszíne. Annak érdekében, hogy a hungarikumnak számító gyógytó hírnevéhez méltó környezetben fogadhassa a turistákat, a napokban a város átfogó, nagyszabású egészségturisztikai fejlesztési tervét fogadta el a kormány.
A tófürdő épülete a fürdővárosi fejlődést elindító Festeticsek előtt tisztelegve visszakapja fénykori megjelenését, a tervek szerint visszaépül majd az eredeti hagymakupolás tetőszerkezet. A hévíziek és a városba látogató vendégek hamarosan egy víz fölé emelkedő csodálatos kastély látványában gyönyörködhetnek majd a gyógytavon. A fürdő pedig eközben 21. századi műszaki tartalommal születik újjá. A kormány támogatásának köszönhetően valóra válik a város másik régóta dédelgetett álma, a nemzetközi turizmus felpörgetésében kulcsszerepet játszó Hévíz-Balaton Airport fejlesztése is.
Papp Gábor polgármester videóban osztotta meg a jó hírt.