Országos rendezvénnyé nőtte ki magát a fóti népdaléneklő verseny

by franciska

Ötödik alkalommal rendezték meg a Csácsogó madárka című népdaléneklő versenyt január 25-én a Vörösmarty Művelődési Házban. A zsűri elnökét, Kiss Kata népdalénekest és Husvéth Csabát, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium tagozatvezetőjét kérdeztük a nagy sikerrel lezajlott versenyről.

Hányadik alkalommal vesznek részt a versenyen?

Kiss Kata: Én a kezdetek óta tagja vagyok a zsűrinek. Jó látni, hogy évről évre egyre több diák jön el a versenyre. Az első évben csak pár jelentkező volt, mára pedig szerencsére elterjedt a verseny jó híre, ezért van az, hogy már nemcsak Fótról, de az ország más részéről is érkeznek hozzánk gyerekek. Lassan kezdi kinőni magát a rendezvény, aminek nagyon örülünk. Ma Gödről, Mogyoródról és Balmazújvárosból jöttek a résztvevők. Korábban főleg alsó tagozatos diákok vettek részt rajta, de a mai versenyen szép számmal voltak felső tagozatos gyerekek is. Külön örülünk a felsősöknek, mert ez a korosztály a korábbi versenyeinken nem volt jellemző. A 12-14 év közötti diákok kevésbé érdeklődnek a hagyományok iránt, a zenei identitásuk nem kifejezetten a népzene, ezért nagy büszkeség számunkra, hogy itt megjelent ez a korosztály.

Husvéth Csaba: Országos viszonylatban körülbelül százezren vannak azok, akik népzenével, néptánccal foglalkoznak, beleértve az amatőröket, a profikat, az alapfokú művészeti iskolákban vagy más intézményekben tanulókat. A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében közel 200 000 népdal van regisztrálva. Ehhez képest a százezeres létszám nem túl nagy, de az, hogy ezen a rendezvényen sok a résztvevő, az nagyon reménykeltő, és a szervezők munkáját dicséri.

Kiss Kata: Az az érzésem, hogy évről évre mintha egyre nagyobb kedvvel kapcsolódnának diákok és felnőttek is a népzenéhez valamilyen formában. Nem ciki, hanem trendi lett a hagyományápolás. Nagyon jó látni a diákok körében az elhivatottságot, a szándékot.

Husvéth Csaba: Egyre magasabb színvonalú a szakirányú pedagógusképzés, ugyanakkor valóban egyre népszerűbb a hagyományápolás, a média is megfelelő módon kezeli. A Fölszállott a páva népi tehetségkutató verseny is sokat tett azért, hogy népszerűbb legyen ez a műfaj. Most kezd beérni az a generáció, akik az alapfokú művészeti iskolák indulásával kezdték el a tehetséggondozást. Az, hogy szakavatott pedagógussal tanulnak a gyerekek, nagyon sokat jelent mind a színvonalban, mind az elfogadottságban.

Mi volt a verseny kritériuma?

Kiss Kata: Két dallal kellett készülniük a versenyzőknek, de ők dönthetik el, hogy melyik az a dal, amellyel indulnak. Sok népdalt ismerek, de meglepetésemre nem kevés olyan dal hangzott ma el, amelyet még nem hallottam. Számomra lelki feltöltődés is ez az esemény, hiszen nem egyszer hatódtam meg egy-egy 8-9 éves gyermek előadásán, akik gyönyörűen énekelve, érzelmileg is átélve adtak elő egy csodaszép dalt. Hallva a dalokat, sokszor az volt az érzésem, hogy ezek a gyerekek lelkileg sokkal érettebbek, mint a fizikai valójuk. Minden évben rácsodálkozom valamire, ebben az évben ezt fedeztem fel. Nagyon sok a tehetséges énekes is, nem volt könnyű dönteni a zsűrinek. Ennek a versenynek nemcsak három győztese van, hiszen minden résztvevő gyermek, aki eljött, hogy megmutassa, hogy mire képes, az már nyert.

Melyek az értékelés szempontjai?

Husvéth Csaba: Egy részleges értékelőlap által dolgozunk, de a legfontosabb kritérium a stílus, az éneklés, az előadásmód, a tempótartás. Ezen túl az érthető szövegértés is fontos, illetve az alkalomhoz illő megjelenés. Volt olyan induló, aki saját magát kísérte hangszeren, ezt külön díjjal jutalmaztuk, hiszen ez még nehezebb feladat. A kritériumokat figyelembe véve kialakul egy összbenyomás, ezután értékelünk.

Kiss Kata: Az is nagyszerű, hogy amikor hozzánk érkeznek a gyerekek, akkor látják, hogy ezt a műfajt nem egyedül művelik, sokan veszik a bátorságot, hogy megmutassák a tudásukat. Látják, hogy egy közösség részei, akik azonos célok mentén gondokodnak a népművészetről, legyenek azok pedagógusok, szülők vagy gyerekek. A találkozás az egyik legfontosabb cél itt, bármi is legyen a végeredmény.

Milyen jutalmat vihettek haza a díjazottak?

Vásárlási utalványt kapnak a díjazottak, amit egy hangszerboltban tudnak beváltani. Az első helyezett 15.000 Ft, a második helyezett 10.000 Ft, harmadik helyezett 5.000 Ft értékben. A különdíjas is 15.000 Ft értékű utalványt kap.

Díjazottak:

1-2. osztály:

1.  Nemeshegyi Annabella (Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola, Tanár: Maráczi-Cser Melinda)
2.  Nagy Lídia Viola (Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola, Tanár: Maráczi-Cser Melinda)
3.  Dévald Hanna (Garay János Általános Iskola, Tanár: Bagi Katalin)

3-4. osztály
1. Gyombolai Gréta (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár: Kerekes Enikő)
2. Nemes Csenge (Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola, Tanár: Kapcsos Andrea)
3. Bodacz-Nagy Lili Róza (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár: Kerekes Enikő)
Különdíj: Fedor Katalin (Balmazújvárosi Alapfokú Művészeti Iskola, Tanár:  Tar Csilla Eszter)

5-6. osztály
1. Járay Anna Liliom (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár: Kerekes Enikő)
2. Lehotkai Nóra (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár: Kerekes Enikő)
3. Petrusz Izabella (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár: Kerekes Enikő)

7-8. osztály
1.Tompa Botond (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár: Kerekes Enikő)
2. Gajdó Zirig Panni (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár: Kerekes Enikő)
3. Rátesy Flóra (Mogyórodi Szent László Általános Iskola, Tanár: Moldovánné Bényei Anna)
Különdíj: Járay Anna Liliom (Búzaszem Katolikus Általános Iskola, Tanár:
Kerekes Enikő)

Zsűri:
Zsűrielnök: Kiss Kata, népdalénekes, a  Kiss Kata zenekar vezetője,  Húsvéth Csaba, Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium tagozatvezetője, Sziránszki Zsófia, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánc tagozatos diákja

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább