Érik a ropogós cseresznye: fóti népdalok gyűjteményét mutatták be a magyar kultúra hete zárórendezvényén

by ktgy

Az egész hetes változatos programról folyamatosan tudósítottunk, így jelen voltunk a hétfői kiállításmegnyitón, a Csácsogó  madárka népdaléneklő versenyen és a pénteki nagysikerű Cseh Tamás-esten.

Szombat este a 45 éves asszonykórust ünnepelték a Vörösmarty Művelődési Házban, és bemutatták a most megjelent fóti népdalokat feldolgozó kötetet. Az eseményen jelen volt a többi között az önkormányzat több képviselője, Szabó István Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke és gróf Nagykárolyi Károlyi Lászlóné Erzsébet asszony is.

A 45 éves Fóti Asszonykórus ünneplésén több meghívott énekkar is közreműködött.

Biatorbágyi Népdalkör

Budakeszi Népdalkör

Hévízgyörki Asszonykórus

Nagytarcsai Vencsok Asszonykórus

A műsor elején Palásti Béla, a VMH igazgatója köszöntötte a vendégeket.

Rövid beszédében kiemelte: mondhatjuk, hogy a népművészet kincses tárházát a nép alkotta, közösségek formálták, szájról szájra, lábról lábra őrizték a hagyományait. Ez így tökéletes egész és érték, amely a mai életünket is megtermékenyíti, átszövi.

Lévai Sándorné, a Fóti Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte a Fóti Asszonykórust, akik már 45 éve eredeti fóti viseletben, tiszta forrásból táplálkozva énekelnek teljes szívvel és lélekkel. Még egy gondolat Lévai Sándornétól:  “Azt kívánom a magyar népnek, a fótiaknak, hogy fennmaradásunk érdekében ne hagyjuk, hogy a hagyományok, a szokások kihaljanak, elfelejtődjenek.”

A most bemutatott könyv szerzője, dr. Terék József egy különleges meglepetéssel készült gróf  Nagykárolyi Károlyi László és felesége számára. Megkomponálta a Károlyi-verbunkost, aminek ez az ősbemutatója volt. A számot a szerző adta elő tárogatón, Rigó Dániel kísérte zongorán.

Az est díszvendége, Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke kiemelte a népdalkincs megtartásának, megőrzésének fontosságát. Vigyázunk kell rá, és tovább kell adnunk a gyerekeinknek.

Az est következő részében a  könyvet a lektora, dr. Fehér Anikó méltatta, és szerzője, dr. Terék József mutatta be.

A hangulatos este fogadással és baráti beszélgetésekkel zárult.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább