20 éve város Fót – Megkezdődött az ünnepi programsorozat

by ktgy

A 3 napos Fóti Kulturális Kavalkád péntek este kezdődött a Vörösmarty Művelődési Házban. A nyitónapon Az alkotó Fót, fókuszban a helyi képzőművészet és film címmel kiállítás nyílt 15 Fóthoz kötődő képzőművész alkotásaiból, és volt egy érdekes  beszélgetés Kovács Ildikóval, a Nemzeti Filmintézet (NFI) igazgatójával. Néhány éve egy háromrészes sorozatunkban ő mutatta be olvasóinknak a fóti filmgyárat.

A program elején Bíró Zoltán alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

Kovács Ildikó beszélgetőpartnere Garas Médea, a VMH rendezvényszervezője volt.

A kiállításmegnyitót egybekötötték filmvetítésekkel, így elsőként már a beszélgetés előtt bemutattak egy rövid angol nyelvű filmet az NFI fóti filmgyártó bázisáról.

Garas Médea kérdéseire válaszolva Kovács Ildikó elmondta, hogy a fóti filmgyárban az évek során többek közt forgatott Harrison Ford, Ryan Gosling, Adrian Brody, Jude Law és Arnold Schwarzenegger.

A beszélgetés egy másik részében Kovács Ildikó elmondta, hogy a várossal nagyon jó a kapcsolatuk, sokan dolgoznak a helyiek közül a filmgyárban, és a jövőbeni fejlesztéseknél is számítanak a fóti munkaerőbázisra.

A mostani jelentős bővítésnek köszönhetően a fóti filmgyár eddigi 2600 négyzetméteres stúdióterülete tízezer négyzetméterrel bővül, amihez még kilencezer négyzetméter új kiszolgáló terület is épül. A mostani munkálatok során felújítják a 1970-es évek végén épült telephely belső úthálózatát és közműveit is.

Volt szó a Petőfi film díszletéről, mely ott maradt, most is forgatnak benne egy filmet.

A filmgyárnak jelentős méretű jelmeztára is van, amiből elhoztak néhány darabot a mostani eseményre. A szervezők a vendégeket meghívták egy kvízjátékra, mely során a filmcímeket kellett a jelmezekhez párosítani.

A beszélgetés után emléklapot adtak át a földszinti két kiállítóteremben az alkotásait bemutató 15 művésznek. Ábécésorrendben az alábbi alkotók művei láthatóak a termekben:

Bonni Ildikó, Csicsmanné Pomázi Éva, Erdeiné Katalin, Gombóczné Huszár Tünde, Ivánka Lászlóné, Juhász Éva, Kovács Rita, Kovács Szilvia, Papp István, Petrezselyem Károly, Pocsainé Vörös Panni, Schmatz Béla, Szamosvári Zsolt, Vámos Regina és Zóka F. Mária.

A program részeként bemutatták a fóti önkormányzat által készített filmeket, melyek bemutatták a várost, illetve az itt zajló programokat.

A program végén rétesre és kalácsra vendégelték meg a jelenlévőket a szervezők.

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább