Bejártuk a MAFILM fóti telephelyét

by franciska

 

Fót ismert a múltjáról, a Károlyi-kastélyról, a csodálatos, Ybl Miklós tervezte katolikus templomáról, a gyermekvárosról, de majdnem ugyanilyen híres a MAFILM itteni, világsztárokat felvonultató telephelyéről. A  tengerentúlról is érkeznek produkciók, hogy a Keleti Márton utcai stúdiókban és telephelyen leforgatott filmjükkel kerüljenek be a filmművészet halhatatlan produktumai közé. 

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy a világsztárok legnagyobbjai fordultak meg a fóti díszletek között. Nézett már körbe forgatási szünetben a Somlyó tetejéről Woody Allen, Harrison Ford, Jean Reno, Nicolas Cage, Ryan Gosling és csillapította éhségét a Fóti Kastély Étteremben Geraldine Chaplin, Donald Sutherland, Arnold Schwarzenegger vagy Gérard Depardieu. Itt az ideje, hogy az ünnepelt világsztárok mellett mi is felfedezzük városunk filmipari telephelyét, melynek nem csak a múltja, de a jövője is sokat ígérhet a tervezett állami fejlesztések megvalósulásával. A MAFILM fóti területét három részben mutatjuk be kíváncsi olvasóinknak. Jöjjön az első!

Kovács Ildikó, a Nemzeti Filmintézet-Mafilm igazgatója segítségével jártuk be a 230 ezer négyzetméteres fóti telephelyet. Az igazgató 1984 óta dolgozik a magyar filmgyártásban, korábban neves rendezők (Bacsó Péter, Zsombolyai János, Sára Sándor, Elek Judit) filmjeiben gyártásvezetőként vett részt. Mivel a filmkészítés folyamatát felvételvezetői, gyártásvezetői munkái révén személyesen megtapasztalta, igazgatói pozíciójában nagy segítségre van a MAFILM fóti stúdióbázisán készülő produkciók előkészítésében, gyártási folyamatában.

A MAFILM fóti telephelye az 1970-es évek végén jött létre; az akkor virágzó filmgyártásnak köszönhetően a Róna utca filmgyártó műtermei nem győzték a produkciók kiszolgálását. Ennek következménye, hogy 1978-ban megépült Fóton  a Máriássy, illetve a Huszárik műterem. A terület folyamatosan bővült a 80-as években, 1983-ban építették fel az első szabadtéri díszletet. Mára az itt található középkori külső díszlet területe meghaladja a 10 ezer négyzetmétert. A műtermeken kívül itt van hazánk díszletépítési kapacitásának több mint a fele, kiszolgáló műhelyek,  az ország legnagyobb jelmez- és kelléktára.

A telep jobb szélén elhelyezkedő hatalmas barakktábor olyan produkcióknak szolgált helyszínül, mint a Menekülés a győzelembe című film, amely több világsztárt is felsorakoztatott, például Sylvester Stallonét, Michael Caine-t, Pelét. Évekkel később ezen a területen állították fel a Sorstalanság szabadtéri díszletét, amely később a Rose Bosch Razzia, Vincent Amorin Good és Mat Whitecross Ian Flemingről szóló filmek helyszíne lett.

Szász Attila ezekben a barakkokban forgatta az Örök tél című történelmi filmdrámáját. A film előkészítése során felállított kerítés- és őrtoronydíszletek a mai napig megmaradtak a barakktábor-díszlet területén.

A barakkok közelében egy európai viszonylatban is egyedi méretekkel rendelkező medence csalogatja a vizes jelenetek készítőit. A 4.600 köbméternyi vizet befogadó, 46,3 méterszer 38,7 méteres medence legmélyebb pontja 5 és fél méter, feltöltése 6-8 napig tart.

Fotó: Kiszelly Gábor

A speciális effekteket és technikai bravúrokat felsorakoztató produkciók hitelesen ábrázolják ebben a medencében a viharos tengeri jeleneteket vagy az óceáni özönvizes pillanatokat. Hatalmas géppark áll ilyenkor a stáb rendelkezésére a hullámok mozgatására, a nagy vízfelület felkorbácsolására. Kovács Ildikó beavat minket a kulisszatitkokba is: elmeséli, hogy nagy kazánnal melegítik fel a medence vizét, hogy a színész ne a hideg vízben dideregve áztassa magát a hosszú forgatási idő alatt. Búvárok segítik a víz alatti technikai megoldások kivitelezését. A vízi jelenetek forgatásakor konténerváros épül a medence köré, ennek stábja biztosítja a nem szokványos kihívásokat. „A medencejelenetek forgatása az egyik legköltségesebb dolog, tényleg csak a nagy produkciók engedhetik meg maguknak” – mondja az igazgató. Látogatásunkkor a következő produkció (The Last Kingdom) stábja éppen azon dolgozott, hogy a medencéből befagyott tavat építsenek. Ezt fotósunk nem örökíthette meg.

A következő angol nyelvű videóban Önök is meggyőződhetnek arról, hogy milyen technikai manőverekkel gyártanak hullámokat, viharos tengeri látványt a fóti telepen forgató produkciók.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább