Városunkban járt a Petőfi-busz

by ktgy

Tavaly volt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója. Ebből az alkalomból a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Kulturális és Innovációs Minisztérium együttműködéseként elkészült a Petőfi-busz, mely már közel két éve járja az országot.

 

 

A busz a Petőfi Kulturális Program keretében érkezett 2 napra Fótra, a váci térségben összesen nyolc települést látogat meg. A cél az, hogy a kistelepülésekre is eljusson ez a “nagyon hiánypótló” busz. A gyerekeknek egész más jellegű élményt ad, kézzel foghatóvá válnak Petőfi életének részletei,  kivehetik a kis dobozkákból a különböző információs lapokat, térképen követhetik a költő utazásait, van egy kvíz is, láthatók versrészletek. A kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezte be.

 

Az egyik látogató elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy van egy ilyen lehetőség, mely a felnőtt emberek javára is válik, nem csak a gyerekeknek szól. Nagyon szereti az interaktív táblákat, ez a kiállítás jó lehetőség arra, hogy felfrissítse a gimnáziumi, egyetemi évek alatt tanultakat.

Egy hölgy Petőfi utazásait követte éppen az egyik monitoron, és elcsodálkozott, hogy a költő mennyi helyen járt iskolába.

A kiállításon egy külön tabló foglalkozik Petőfi Sándor és Arany János barátságával. Itt is játékra hívják a látogatókat, egy szót kell behelyezni a versbe egy zsinór segítségével.

Bátai László, a busz sofőrje a 2022 szeptemberi indulás óta vezeti a járművet. Mint elmondta, már közel 300 településen jártak. Főleg Magyarországon, de eljutottak a határon túli magyar közösségekhez is, többek közt Erdélyben, Felvidéken, a Vajdaságban, Kárpátalján. Júniusig megvan a programjuk, de gondolkodnak a hosszabbításon novemberig.

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább