Nagy volumenű fejlesztések a MAFILM fóti telephelyén

by franciska

Érdemes nagyot álmodni, mint ahogy azt tették Hollywood magyar szülőatyjai is. Nem túlzás az amerikai filmgyártás atyjának nevezni Zukor Adolfot, (Cukor Adolf) a Paramount Pictures alapítóját, aki 1914-ben nyitotta meg a Broadway-en 3500 személyes mozipalotáját. Ő volt az első amerikai nagyjátékfilm producere is. A másik ismert magyar filmguru, Freid Vilmos, ismertebb nevén William Fox, a 20th Century Fox alapítója, a hangosfilm úttörője. Ők ketten fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Napjainkban az amerikai filmek gyakran készülnek külföldön, ahol a gyártási körülmények kedvezőbbek, ezért kerül szűkebb hazánkba is, kis városunkba, a MAFILM fóti telephelyére számos amerikai produkció. Miért olyan vonzó a külföldi filmgyártóknak Fót, illetve hogyan tudja megőrizni vezető pozícióját városunk filmgyártó telepe? Sorozatunk 3. részében ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 

A 23 hektár területű fóti stúdiókomplexum egyedülálló adottságokkal rendelkezik, könnyen alakítható, középkori város és második világháborús barakk szabadtéri díszletegyüttesei, kellék-, berendezés,-jelmeztára mellett a kültéri medencéje is világhírű, amely a legnagyobb szabadtéri medence az európai kontinensen. A hazai filmipar csak akkor tudja megőrizni a nemzetközi filmgyártásban elért vezető pozícióját, ha folyamatos a magyar mozgóképszakma hosszútávú fejlesztése. A kormány tavaly döntött arról, hogy a fóti stúdiót a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kívánja fejleszteni, amellyel minden idők legnagyobb állami forrásából biztosított stúdiófejlesztése valósulhat meg hazánkban, a fejlesztésnek köszönhetően a fóti stúdió kapacitása közel ötszörösére nőhet.

A tervezett beruházással a fóti bázis mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban még meghatározóbb eleme lehet a filmgyártásnak. Korszerűsítésével, épített új helyszíneivel, infrastruktúrájával, rendezett környezetével és gazdaságosabb üzemeltetési költségeivel még keresettebb filmforgatási helyszínné nőheti ki magát.

A fóti telep napjainkban


Kovács Ildikó, a Nemzeti Filmintézet-MAFILM igazgatója arra a kérdésünkre, hogy milyen előnyei vannak a hazai, így a fóti filmbázisnak más nagyhírű filmműhelyekhez képest, gondolkodás nélkül válaszolt. „Rendkívül magas szintű a magyar filmes szakértelem, Budapest közelsége és megközelíthetősége pedig óriási vonzerő. Azért is döntenek a fóti stúdió mellett híres külföldi produkciók, mert a több hétig itt rostokoló stábtagoknak, sztároknak könnyen tudunk izgalmas programokat is ajánlani. Szeretnek itt lenni a világhírű színészek is, hiszen szabadidejükben számtalan kulturális lehetőségekkel tudjuk megkínálni őket. Nagyon szeretik Budapestet, a Balatont és a magyar turisztikai látványosságokat”.

 

Az igazgató a nagy volumenű fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy tavaly volt a fejlesztés előkészítésének az éve, az előzetes, jóváhagyási tervek is megszületettek. Most van a közbeszerzési eljárás értékelése. Mivel nem történt sem állagmegóvás a telepen, sem számottevő fejlesztés az elmúlt évtizedekben, ezért nagyon időszerű a bővítés. Nemcsak új épületekkel gazdagodik a terület, hanem a régiek is megújulnak. A stúdiókomplexum bővítése során összesen négy új filmstúdió fog épülni, melyek összesen további 10.000 m2 hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2600 m2-nyi stúdiókapacitást. A fejlesztés fontos jellemzője, hogy a négy új műteremből 2-2 összenyitható, vagyis majdnem 5000 m2-es tér szolgálhatja ki a jövőben a nagy kapacitású produkciók igényeit.

jóváhagyott fejlesztési tervek

A négy új stúdió mellett kibővítik a telep úthálózatát és jelentős közműfejlesztés is tervezett. Kiszolgáló helyiségeket, irodákat is létesítenek, illetve megfelelő helyet a sminkeseknek, öltözőknek. A produkcióknak nagy technikai, illetve raktárigényük van, ezért ezeket is ki kell szolgálni. Három étteremépületet is terveznek a stábok kiszolgálására. Az energiahatékony gépészeti rendszerek telepítésével, az üzemeltetés korszerűsítésével egy környezetbarát, zöld energiát felhasználó telep képe bontakozik ki.

jóváhagyott fejlesztési tervek

A tervezett fejlesztések felvázolása közben a Máriássy Stúdióra is vetettünk még egy pillantást, ahol nemrég Enyedi Ildikó filmrendező legújabb filmjének stúdiójeleneteit forgatta, de ugyanitt készült el a Terminátor: Dark Fate (Sötét végzet) című 2018-as film néhány jelenete is.

 

A kétórás bejárásunk a 100-130 ezer ruhadarabból álló jelmeztárban ért véget, ahol komplett jelmezek, kiegészítők, lábbelik, kalapok, bizsuk szigorú szempontok alapján sorba rendezett darabjait csodálhattuk meg több mint 2500 négyzetméteren.

Leginkább filmes produkciók veszik igénybe a jelmezeket, de a korábbi években a fóti színházi társulat is innen kölcsönözte előadásaihoz a kellékeket. A nagyobb átláthatóság végett a jelmezek digitalizálásába kezdtek bele a jelmeztár dolgozói. Hatalmas munka tematizálni, korok szerint elrendezni ezt a mennyiségű jelmez- és kellékkínálatot.

 

A telephely nem tud folyamatosan látogatókat fogadni, mert nem látogatóközpont, de néha, főleg a fóti iskolások számára, bemutató sétát szoktak tartani. Előfordul persze, hogy különleges kéréseket is teljesítenek, például nemrég egy dunakeszi házaspárnak mutatta be Kovács Ildikó a telepet, miután kiderült, hogy gyerekként mindketten statisztáltak az itteni díszletek között. A házaspárt a figyelmes igazgató pezsgővel fogadta. Remélhetőleg, mi is pezsgőt nyithatunk a fóti filmbázis hatalmas megújulása kapcsán a következő bejárásunkkor.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább