Fáklyás felvonulás és koszorúzás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

by ktgy

A hagyományokhoz híven a Károlyi kastélykertben kezdődött a több helyszínt végigjáró rendezvénysorozat.

Nagyon sokan eljöttek az eseményre, és ez alkalommal a város vezetőin kívül Tuzson Bence Igazságügyminiszter, a térség országgyűlési képviselője is eljött és beszédet tartott.

Az est folyamán a Történelmi  Vitézi Rend képviselői és a Fóti Lovas Hagyományéltető Kulturális Egyesület két Károlyi kishuszára állt díszőrséget.

A program elején a Károlyi verbunkost hallhattuk. Ezt a művet dr. Terék József népzenekutató, népzenész, zeneszerző komponálta a Károlyi család számára. A Himnusz és a Nemzeti dal elhangzása után gróf Károlyi László szavait Windhager Károly tolmácsolta az egybegyűlteknek.

Ezt követően Tuzson Bence a szabadságharcot és a magyarság szabadságvágyát méltató beszédét hallgathattuk meg, majd a megemlékezők átvonultak a koszorúzás helyszínére, az óvodakertbe.

Az óvodakertben dr. Vass György polgármester úr emlékezett meg a forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

A megemlékezés koszorúját először Tuzson Bence igazságügyi miniszter, térségünk országgyűlési képviselője, majd dr. Vass György polgármester, Bíró Zoltán alpolgármester, aztán a polgármesteri hivatal, a város intézményeinek vezetői és a civil szervezetek és a pártok képviselői helyezték el Vörösmarty Mihály szobránál.

Az óvodakertben a program a Szózat és a Székely himnusz meghallgatásával ért véget. Innen a menet a rendőrség és a fóti polgárőrök biztosításával sétált át a református temetőbe. Itt Sipos Pál református lelkész és szabadságharcos sírjánál Sebestyén Győző református lelkész méltatta a legnagyobb fóti 48-as hős hazaszeretetét és hitben eltöltött életét.

Sipos Pál sírjának megkoszorúzásával ért véget a megemlékezés első napja, melyet pénteken a városi díszünnepség követ, amelynek során a Vörösmarty Művelődési Házban átadják a kitüntetéseket is.

 

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább