Különleges olvasási kihívással ünnepli a városi könyvtár a 20 éves városunkat

by franciska

A Fót Városi Könyvtár Fót várossá válásának 20. évfordulója alkalmából olvasási kihívást hirdet 20 év-20 dokumentum címmel. A kihívás remek esemény lehet azoknak, akik többet szeretnének megtudni városuk történelméről, történetéről. A program január 31-ig tart. A könyvtár vezetőjét, Kabar Esztert kérdeztük a különleges kihívásról.

Mi inspirálta a 20 év-20 dokumentum című kihívás létrejöttét?

Mindenképp szerettük volna Fót várossá válásának 20. évfordulóját megünnepelni a saját lehetőségeinkkel, eszközeinkkel. Azt gondoltuk, hogy a helytörténettel kellene valamilyen módon összefüggésbe hozni ezt a programot. A fótiak, de leginkább az újonnan beköltözött lakosok, kevésbé vannak tisztában a város történelmével. Identitásképző is lehet az olvasási kihívásunk, főleg ha valakit érdekel a város történelme, szeretné jobban megismerni, hogy hova költözött, hol él. Szeretnénk, ha többen megismernék városunk reformkori gyökereit, a birtokos Károlyi család múltját és jelenét, a méltán híres Szeplőtelen Fogantatás templom művészettörténeti értékeit, a Fóti Gyermekváros történetét. Fontosnak tartjuk, hogy az épített kultúra és a történeti múlt mellett olyan információk is közkinccsé legyenek, melyek a település hétköznapi életére, népszokásaira, gasztronómiájára, zenei életére vonatkoznak.

Ennek szellemében válogattuk össze azt a húsz dokumentumot, amely véleményünk szerint körüljárja az összes általunk felvetett kérdést. Szándékosan nem könyvet mondok, mert a huszas listán nem mindegyik könyv, hiszen vannak köztük fénymásolt újságcikkek vagy csak dokumentumrészletek. Akik ezeket elolvassák, közöttük sorsolunk ki egy 10 ezer forint értékű könyvutalványt. Azért tettünk kisebb olvasmányokat is a kihívás közé, hogy ne vegyük el azoknak a kedvét, akik nem szeretnek 200 oldalas monográfiákat olvasni. Az olvasmányok között van például egy fénymásolt cikk, amely a sajtóban 20 évvel ezelőtt jelent meg Fótról, de Vörösmarty Mihálynak a Fóti dal című költeménye is szerepel az olvasmányok között, amelyek pár perc alatt elolvashatók. Ha nem is olvassák el végig mind a 20 dokumentumot, hanem a lényeget kijegyzetelik, befogadják, már akkor is elértük a célunkat.

A kisalagi könyvtárban egy nagy kosárban összekészítettük azokat a dokumentumokat, amelyek a kihívásban szerepelnek. Olyan könyvünk is van, amiből csak 1 példánya van a könyvtárnak, ennek az olvasásához be kell ülni az olvasóterembe. Ez is célunk volt, hogy hozzászoktassuk az olvasókat, hogy használják a könyvtárat a helyben olvasáshoz, mert ezt a szolgáltatást már nagyon kevesen veszik igénybe. A Fóti Értéktár Bizottság az utóbbi időben több könyvet kiadott helyi értékekről, melyek más szempontból mutatják meg Fót múltját, értékeit. Ezek közül is található a listánkon. Februárban hirdették meg a programot.

Mi az eddigi tapasztalatuk, mennyien ismerik az olvasási kihívást?

Február 15-én indult el a program, amit a Facebook-oldalunkon hirdetünk, de szükségünk van más népszerűsítő csatornákra is, hogy minél többen megismerjék. Nem könnyű olvasásra inspirálni az embereket, de akikről tudjuk, hogy szívesen olvasnak, azoknak személyesen is ismertetjük a kihívást kölcsönzéskor, és agitáljuk őket, hogy nevezzenek be.

Más programsorozatot is hirdettek a 20. évfordulóval kapcsolatban?

A könyvtárnak lesz még más programsorozata is a 20. évfordulóhoz kapcsolódóan. Az egyik programot májusban indítjuk, kifejezetten azok számára, akik kevésbé szeretnek olvasni. A könyvtár Instagram-oldalán zajlik majd ez az aktivitás, amelyben az olvasóinkat arra kérjük, hogy szálljanak be a játékunkba. A játék címe: A te könyved hol járt ma? Olyan képeket várunk majd májustól az olvasóinktól, amelyeken a fóti épületek előtt fotózzák le a kedves olvasmányaikat, vagy amiket éppen olvasnak. Így létrehozhatunk egy újfajta virtuális térképet Fótról, ha minden ház előtt készül egy ilyen fotó. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy melyek lesznek azok a településrészek, amelyekről a legtöbb kép érkezik. Ebben a játékban főleg a fiatalabb korosztályra számítunk.

Mennyire van szüksége ma a könyvtáraknak, hogy minél több felületen hirdessenek játékokat, akciókat, vagy programokat találjanak ki?

Szerintem ez tartja életben ma a könyvtárakat. Muszáj valami újat és nagyot dobbantani, mert annyira sok inger és információ éri az embereket a mai digitális világban, hogy ha nem követjük ezt a tendenciát, akkor bezárhatjuk a könyvtárakat. Túl kell azon lépnünk, hogy a könyvtár egy könyvkölcsönző tér. Mindig vannak és lesznek azok, akik szeretnek olvasni, és ez a hagyományos szolgáltatás nekik megfelelő, de nagyon sokan nem azért járnak könyvtárba, hogy kölcsönözzenek vagy elolvassanak egy könyvet, hanem azért, mert olyan közösségi programokat kínálunk, amelyek őket foglalkoztatják, érdeklik.

Az állatbarátkihívás-programunkat gyerekek számára hirdettük meg és nagyon népszerű a körükben. Ha elolvasnak egy állatos témájú könyvet, akkor pecsétet kapnak egy füzetbe. A kicsik számára ez vonzó dolog, amit nem feltétlenül az olvasás motivál, hanem a gyűjtés. Ez a programunk is egy éven át fog tartani, amihez foglalkozásokat is szervezünk. Minden héten jön hozzánk egy óvodás csoport, akiknek a kollégáim gyerekfoglalkozást tartanak egy bizonyos állatról. Most húsvétkor a nyuszi lesz a téma, fókuszálva a felelős állattartásra, közben pedig kézműves feladatokat is csinálhatnak.

A 20. évfordulóhoz kapcsolódóan lesz egy rajzpályázatunk is, amit március végén fogunk meghirdetni, és májusban várjuk beküldésre az elkészült munkákat. A rajzpályázatunk Fót állat jelképéhez kapcsolódik, a fóti boglárkához. Az elkészült munkákból kiállítást szervezünk. Természetesen itt is lesznek jutalmak, korosztályos nyeremények.

Arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy Fót várossá válásának 20. évfordulója alkalmából minél több kihívásban vegyenek részt, ezzel is erősítve fóti közösségünket.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább