Városi díjakat adtak át a március 15-i díszünnepségen

by franciska

Március 15-én, a magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján a Vörösmarty Művelődési Házban tartották meg Fót városi díszünnepségét.

A díszünnepséget követően átadták a városi kitüntetéseket is. Fót város díszpolgára kitüntetést dr. Albi Marianna gyermekorvos vehette át. 

 

“1848. március 15. a modernkori Magyarország ünnepe, nemzeti identitásunk egyik alapköve ez a nap. Ha meg akarjuk érteni ezt az ünnepet, akkor nemcsak lehetőségünk, de feladatunk is, hogy az akkori folyamatok egészét szemléljük, mégpedig a jelen felől” – kezdte ünnepi beszédét dr. Vass György polgármester, aki ünnepi gondolatait Széchenyi István híressé  vált, 1830-ban a Hitel című művében leírt  mondatára fűzte fel: „Sokan azt gondolják, Magyarország volt, én azt szeretném hinni, lesz”. A polgármester beszédében kitért arra, hogy 176 évvel ezelőtt ugyanaz volt a történelmi kérdés, mint napjainkban, hogyan tudjuk megmenteni identitásunkat, hogyan tudunk fejlődni Európa részeként.

“2024. március 15-én különös keresztútján állunk újra az időnek, Európa történelmének, az alakuló eseményeknek. Meg kell tartanunk nemzeti identitásunkat, amiért harcba mentek március idusának hősei is. A döntések, amiket meg kell hozni, nem alakulhatnak pillanatnyi szeszélyes, egyéni szimpátián, nem alakulhatnak mindig szívünk tetszése szerint. A lényeg, hogy közösen jó döntést hozzunk. Jónak és közösségnek az számít, amivel megtartjuk erőnket, és fel nem adunk semmit abból, amiért a március 15-i ifjak küzdöttek. A forradalom és szabadságharc hősei életüket adták azért, amire felesküdtek. Isten éltesse a nemzetet, Isten éltesse Fótot” – mondta beszédében dr. Vass György.

Az ünnepi beszédet követően a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánc tagozata nagy sikerrel adta elő a Virtust tenni a nemzetért! című műsorát.

A műsor után dr. Vass György polgármester és Bíró Zoltán alpolgármester adta át a városi kitüntetéseket. A díjazottak a kitüntetés mellett Lovasné Kiss Ilona fóti művész, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium tanára és szakoktatója által készített kerámiát kapják ajándékba.

 

Elismerő oklevélben részesült:

Loksa Gábor

A  Lokit mászócipő márkanév tulajdonosa. Filozófiája, hogy minőségi cipőket kínáljon elérhető áron akár lábra gyártva, figyelembe véve az egyéni igényeket. 1992 óta gyártja a cipőket gondos munkával. 2001 óta javítja, 2007 óta gyártja a sziklamászó cipőket.

Serdült Tamás

4 éves kora óta a labdarúgás szerelmese. Elsődleges célja a sport és a mozgás megszerettetése a focin keresztül. Fóton a Fót Sportegyesület utánpótlásedzője 8 éve. Több korosztályt végigjárva (U14, U15, U16, U17, U19) próbálja tudását kamatoztatni, ismereteit átadni az utánpótláskorú játékosoknak.  Jelenleg felnőtt és U7 kategóriában edző, valamint több óvodában is tart foglalkozást. Munkásságának és csapatának egyik kiemelkedő eredménye, hogy 27 év után Fót városának felnőtt focicsapata bajnok lett.

Dr. Tóth Zsuzsanna

Dr. Tóth Zsuzsanna 1979-ben kezdte a fogászati rendelését Kisalagon. 1985-ben a lakosság segítségével felépült egészségházban dolgozott, ahol a fogászat is helyet kapott. Néhány évig a doktornő ennek az intézménynek is a  vezetője volt. Nyugdíjba vonulásáig két területen is ellátta a  munkáját.

Boros Dominik

Dominik a Szent Ágoston Gimnázium érettségi előtt álló tanulója, aki kick-boxban nyújtott kimagasló teljesítményt. Eddigi legrangosabb eredményei: világkupa verseny 2. helyezés, WFC Magyar Thai bajnokság K1 1. hely, világranglista II. hely világkupa győztes, a 2021. évi versenyeredmények alapján a 2022. évre kick-box sportágban aranyjelvényes ifjúsági sportoló minősítést kapott, valamint a 26. Magyar Világkupa 2. helyezettje.

 

Az év edzője díjat kapta: Kalmár Eleonóra és Csaba Árpád

Látványtáncok koszorús mesterei és a legjobb koreográfusi díj birtokosai. Fót városában 20 éve szentelik szakértelmüket a fóti gyerekeknek, akik az itt eltöltött idejük alatt világbajnoki, Európa- és országos bajnoki címmel gazdagodhattak.

Fót bajnoka díjat kapott:

A  Kreadance TSE versenyzői : Erdős Barbara, Bundik Anna, Csúzi Jusztina, Józsa Dorina, Kaposvári Dorka, Hegedűs Gábor

Katz Balázs Attila:

Sikeres teqball játékos, aki ebben az évben egy világbajnoki és két Európa-bajnoki címet tudhat magáénak, 14-szeres nemzetközi Tour-győztes, ő lett az év magyar férfi teqball játékosa. Pályán kívül is példaképnek tartják.

Fót bajnoka díjat kapott:

Tar Kriszta

A tavalyi világbajnok 3. helyezést követően idén az Isztambulban megrendezett gyerek, kadett és junior kick-box Európa-bajnokságon kreatív és zenés formagyakorlatban, older kadett kategóriában 2 második helyezést ért el. Kriszta az idei EB-re a musical form kategóriában mint országos bajnok, creative form gyakorlatban, mint ranglista vezető jutott ki.

 

Év sportolója díjat kapott 18 év feletti kategóriában:

Molnár Dániel

2023-ban a Magyar Dinamikus Lövész Szövetség keretein belül kezdett sportlövőként versenyezni. 85 országos minősítő versenyen vett részt, mind az öt robbanó fegyver kategóriában elérte a legmagasabb nagymester minősítést, melyet összesen 8 sportlövő ért el ugyanebben az évben a közel 12.000 versenyzőből. A 85 versenyen 259 divízióban indult, melyből 99 első, 55 második és 25 harmadik helyezést ért el. A 2024-es évben a sportág elismert versenyzői esélyesnek tartják az országos bajnok címre is.

Év közszolgálati tisztviselője díjban részesült: 

Nagy Józsefné

2002. november 25-én kezdett dolgozni a Fóti Közös Önkormányzati Hivatalban. Munkája 1995-2000 között is Fóthoz fűzte, korábban a Károlyi István Gyermekközpontban, majd a Fóti 1. sz. Általános Iskolában dolgozott. A hivatalban eltelt 22 év alatt a pénzügyi osztályon tevékenykedett, pénzügyi ügyintézőként lelkiismeretes, áldozatos munkájával segíti az osztály és a hivatal egészének működését. Feladatait mindig is nagy precizitással végezte. Önzetlensége, segítőkészsége, elhivatottsága követendő példa az egész hivatal számára.

Emberséggel Fótért díjban részesült:

 Török Ágnes

1983-ban kezdte pedagógusi pályafutását Fóton a Gyermekvárosban, ahol az óvónőképzőben kezdett el tanítani pedagógiát és pszichológiát. Jelenleg a Pest Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunakeszi Tagintézményének Fóti telephelyén dolgozik, óvodapszichológusként a fóti óvodák munkáját is segíti. Közel negyven év pedagógiai, pszichológiai munkája fűzi Fóthoz, ennek a tanévnek a végén vonul nyugdíjba.

Fót kultúrájáért díjban részesült: 

Dr. Gyimesi Kende

Dr. Gyimesi Kende több mint négy évvel ezelőtt indította el a Fót közigazgatási területén lévő középkori épített örökség, az Árpád-kori Szent Márton romtemplom megmentését. Létrehozta a Fóti Romtemplomért Alapítványt, mellyel minden lehetséges pályázaton részt vesz. Óriási szervezőmunkájának köszönhetően a romtemplom régészeti feltárása megtörtént. Az alapítvány nevében színvonalas közösségépítő programokat szervez, melyek a hit, a magyarság, a család, a sport és a környezetvédelem, a teremtésvédelem értékeit közvetítik.

Fóti Települési Értéktár Bizottság

A bizottságot 2013-ban hozta létre a fóti képviselő-testület a magyar nemzeti értékekről és hungarikumról szóló jogszabályok alapján. A bizottság célja megismertetni Fót páratlan értékeit, gazdag történelmi múltját, egyedülálló kulturális örökségét, épített örökségét, népi hagyományait, sportéletét, természeti kincseit. Felterjesztéseik során több kiemelt helyi érték bekerült a Pest Vármegyei Értéktárba. Rangos helytörténeti kiállításokat rendeznek, helytörténeti kiadványaik hiánypótlók.

A Fóti Települési Értéktár Bizottság tagjai: Lévai Sándorné, Szűcs Mária, Molnár Krisztina, Elekné Szemők Erzsébet, Varga Jánosné és Balogh Dávid.

Fót gyermekeiért, ifjúságáért díjat kapott: 

Kun Józsefné

Fóti nyugdíjas óvónő. Az Apponyi Franciska Óvoda Gesztenyés Tagóvodájában dolgozott 45 évig, majd 5 éven át a kisalagi Boglárka Óvodában segítette a gyermekek fejlődését. Gyermekvárosi gyermekek sokaságát segítette hozzá a sikeres általános iskolai tanulmányokhoz. 1990-ben miniszteri dicséretben részesült, majd 2006-ban az ELTE 50 éves aranyoklevelét is megkapta.

Sütő Ilona

Sütő Ilona tanítónő 40 éven át dolgozott a Németh Kálmán Általános Iskolában. Munkáját nagyfokú elhivatottsággal, neveltjei iránt érzett odaadással végezte. Saját szakmai fejlődése mellett tevékeny szerepet vállalt az intézmény fejlesztésében is, fontos szerepet játszott az intézményi tudásmegosztásban is, folyamatosan segítette a fiatalabb pedagógusokat. Jelenleg nyugdíjba vonulása előtti felmentési idejét tölti.

 Fót egészségügyéért díjat kapott:

Szűcs Gyuláné

1967-től egészen a nyugdíjazásáig dolgozott körzetes nővérként fóti háziorvosok mellett. Mindig megértéssel, empátiával fordult a betegek felé, segítette a Vöröskereszt munkáját, kuratóriumi tagja a HELP Nemzetközi Orvosi Alapítványnak.

Fót város díszpolgára  kitüntetésben részesült:

Dr. Albi Marianna

40 éve, hogy dr. Albi Marianna házi gyermekorvos Fótra szerződött. 1979-ben szerzett általános orvos diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd 1984-ben Csecsemő és Gyermekgyógyászatból Szakorvosi képesítést kapott. Első munkahelyén, az Országos Közegészségügyi Intézet Vírusellenőrzési Osztályán tudományos munkatársként tevékenykedett, majd a későbbiekben a Újpesti Kórház Gyermekosztályának  gyermekorvosa lett. 1983. augusztus 01-től Fót II.sz. Gyermekkörzet körzeti gyermekgyógyásza lett. 2001-től a Fóti Gyermekváros Egészségházában átvette a ma már Károlyi István Gyermekközpont gyermekorvosaként a különleges, speciális csoport és a kísérő nélküli kiskorúak  gyermekorvosi felügyeletét. 2005-ben az itt végzett áldozatos munkájáért Dr. Hellmuth Burchhardt emlékérmet kapott. 2014-ben a területén végzett kiváló orvosi munkájának elismeréseként Fót Város Önkormányzata Fót egészségügyéért díj kitüntetésben részesítette. 2022-ben mint a gyermekek egészségéért elkötelezett, odaadó orvosi munkájáért Fót Város Önkormányzata Elismerő oklevél kitüntetésben részesítette. Húsz éve aktívan résztvevője a gyermekvédelemnek. Saját praxisa mellett gyermekorvos-szakértőként vizsgálja és véleményezi az állami gondoskodásba kerülő, sérült gyermekek státuszát. Harmadik éve Fót teljes gyermekorvosi ellátását egyedül végzi.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább