Három templom, három ország: művészettel erősítik a nemzetek közötti kulturális kapcsolatokat
Kortárs vizuális művészeti kiállítás három országban, három helyen, három templomban.
Rajkán startolt el a Három Templom elnevezésű művészeti projekt, ami három régióban, Alsó-Ausztriában, Győr-Moson-Sopron Vármegyében és Pozsonyban erősíti a nemzetek közötti kulturális együttműködést. A kortárs vizuális művészeten keresztül három országban, három helyen, három templomban tartanak bemutató kiállításokat.

Az első állomáson, a rajkai evangélikus templomban Miloš Karásek INTIMITÁS költői ciklusát mutatták be. A Templom-hármas nemzetközi projekt keretében bemutatott projektet a szerző munkatársaival együtt már jó ideje az Instagramon valósítja meg. Alapul Karásek versei szolgálnak, melyekben tudatosan hirdeti a japán költészet, a szabad haiku hagyományát. Ennek egyik változata a haiga ( vers képi kísérettel ) az alapvető ihletési forrás.

A szerző Michal Zajaček fényképesszel együttműködve a realitás manipulált szeleteinek szabadon áramló ciklusait hozza létre a versekkel. A minimalisztikusan megalkotott versek, emóciós szondák az emberi lélek mélységeibe, érintik a rejtett érzelmi szinteket.
A kiállítást három szomszédos országban, három nyelven, három szakrális helyen láthatja a közönség, annak szellemében, hogy a költészet egyesít.

Helyszínek és időpontok:
Evangélikus templom, Rajka – 2023. szeptember 5., 17.00 óra
Martin Luther Kirche, Hainburg – 2023 szeptember 13., 17.00 óra
Klarisszák, Pozsony – 2023. szeptember 13., 18.00 óra
Az INTIMITÁS projekt szerzője : Miloš Karásek
Versek, képi megjelenések, általános kompozíció : Miloš Karásek
A felhasznált képek szerzője : Michal Zajaček
Grafikai utómunkák : Nora Nosterská
Komponált zenei felületek : Michal Kořán
A HÁROM TEMPLOM projekt szerzője: Juraj Ulický
Szeptember 16-án, vasárnap immár 55. alkalommal rendezik meg a nagy múltú Fóti Szüretet, illetve 13. alkalommal a Fóti Fröccsfesztivált.
Mutatjuk a programokat!
(helyszín, gyülekező: Shell kút mögött)

Minden fóti iskolás gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak sikeres tanévet kívánunk!
Fóton a biztonságos iskolakezdés érdekében a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat együtt ügyel a közlekedés biztonságára a tanév első két hetében.
Kérünk minden közlekedőt, legyen különösen óvatos! Vigyázzunk egymásra!
Képviselő-testületünk két oktatási kérdés kapcsán hozott döntést e heti rendkívüli ülésén: költségvetési bővítést szavazott meg a Fóti Zeneiskola épülete kapcsán, és döntött azoknak a fóti iskoláknak a támogatásáról is, amelyek részt vettek a Millió lépés az iskoládért programban.
A borok szerelmesei idén elismert hazai borászatok változatos bor- és pezsgőkínálatából kóstolhatják meg a magyar borkultúra színe-javát, díszvendégként pedig Dél-Amerika mutatja be borainak és konyhájának jellegzetes íz- és aromajegyeit a Budapest Borfesztiválon.
Idén, először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt, mely különleges élményeket és privilégiumokat nyújt a VIP karszalaggal rendelkező vendégeknek. Szintén az újdonságok körét bővíti a Sunday Brunch, mely az utánozhatatlan hangulatban és környezetben elköltött fine dining falatozás élményét kívánja megalkotni, mindezt kellemes élő zenei háttérrel.

Latin-Amerika a színek és ízek hazája
A Budapest Borfesztivál vendége Dél-Amerika lesz: négy ország területéről mintegy 12 borászat tételeit kóstolhatja a borkedvelők serege a díszvendég standjainál. Érdemes lesz kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy Pinot noirt! Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, annak csobbanjon a poharába egy Malbec az Andok oldalából vagy egy Tannat az Atlanti óceán partjáról. A fehérborok kedvelőinek pedig roppanóan friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére. Megkóstolhatjuk a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat, megízlelhetjük a tradicionális chilei borkülönlegességeket, de a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek.Dél-Amerika ízeinek sokszínűségét is tesztelhetjük, hiszen kiváló ételeket is kóstolhatunk majd a borfesztiválon.

Akciók a Spar jóvoltából
A különleges, válogatott magyar és nemzetközi borok mellett, kihagyhatatlan akciókkal is vár a SPAR Borplacc, ráadásul minden harmadik elfogyasztott ital után, a negyedik ajándék! A SPAR Magyarország 2007-ben lett a Budapest Borfesztivál fő támogatója, azóta is elkötelezetten segíti a magyar agrárium legkiemelkedőbb produktumait, a magyar borokat és borászatokat. Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett izgalmas pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és alkalmuk lesz jobban megismerkedni a pezsgőkkel. Pénteken a „magyar tenger” borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Sauska Borászat, a Kreinbacher Birtok, a Törley Pezsgőpincészet és a Fehérvári Borbirtok munkatársai elemzik az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét.

Ínyencekre hangolva
A Gourmet Udvar különlegességei mellett bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálat étlapján. A hazai ízek rajongói megkóstolhatják a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait és házi tepertőjét vagy falatozhatnak a Máltai Manufaktúra hazai, prémium alapanyagokból készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából. Az extrém élvezetek kedvelői osztrigát kóstolhatnak citrommal az Osztrigasommelier standjánál, melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az ízélményt. Az XXL Catering a hagyományos húsételek mellett idén frissen elkészített lazaccal és hozzá ropogós salátaválogatással is készül.A lágyan olvadó francia sajtkülönlegességgel, rá különböző feltétek széles választékával vár mindenkit a Raclette by Lili, a SZEGA pedig elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit, legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása lesz egy-egy pohár bornak. Az igazi street food ételek sorát a balatonfenyvesi ANGUS tenyészetből származó, marhahúsból készült prémium burgereket kínáló Zing Burger kezdi meg, melyet a hamisítatlan olasz konyha képviselője, a Pizza Me követ klasszikus és különlegesen elkészített pizzáival. A NEMO Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz válogatni, aki pedig biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző csokoládékülönlegességei és bon-bonjai elérhetőek lesznek idén is, a hedonisták kedvéért egy kis szarvasgombával fűszerezve.

A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 7.300, a pénteki és szombati jegyek 7.900, a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2023-as VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból.
Nincs más hátra, mint tollat ragadni, és nagy, piros betűkkel beírni a naptárba: „Borfesztivál a barátokkal szeptember 7-10. között a Budavári Palotában!
További információk:
Nyitvatartás: Szeptember 7., csütörtök: 14.00–24.00 Szeptember 8-9., péntek-szombat: 14.00–01.00 Szeptember 10., vasárnap: 14.00–22.00 (Sunday Brunch 11.00 – 14.00)
Az Impulzus Egyesület most futva mutatja be Fót legszebb nevezetességeit.

A Porta Portya jellegzetessége, hogy nem egy hagyományos fesztivál, hanem valódi betekintést nyújt Géberjén gasztrovilágába, a közízlés által kevésbé befolyásolt, igazi helyi ízek kavalkádja jellemzi – mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas újságíró a rendezvényről.
A géberjéni Porta Portya igazi sikersztori, hiszen évről évre egyre több kíváncsi látogatót vonz a szabolcsi településre. Idén szeptember 2-re tűzték ki az időpontot, amikor valódi, működő portákat nyitnak meg a közönségnek egy napra – tudtuk meg a geberjen.hu oldalról. Az ott zajló munkákba, az állattartás rejtelmeibe, régen elfeledett mesterségek titkos fogásaiba, a géberjéni receptek rejtelmeibe is beavatják ilyenkor az érdeklődőket, akik a végén teli hassal mehetnek haza, hiszen közben jókat is ehetnek a portákon.

Ahol malacokat tartanak, ott fantasztikus disznóságokat lehet kóstolni, máshol perecet készítenek, vagy valami finom süteményt. Húsznál is több portát lehet így végigjárni, végigkóstolni. A Porta Portya jellegzetessége, hogy nem egy hagyományos fesztivál, hanem valódi betekintést nyújt Géberjén gasztrovilágába, a közízlés által kevésbé befolyásolt, igazi helyi ízek kavalkádja jellemzi – mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas újságíró a rendezvényről.

A szervezők célja, hogy ne egy klasszikus falunapot csináljanak a focipályán, hanem hogy összekapcsolják a település lakosságát a közönséggel. A csodálatos természeti környezet, a szatmári finomságok és a páratlan szatmári vendégszeretet garantálja, hogy teli hassal és élményekkel tele fognak távozni a vendégek.

A portákon becsületkasszás fizetési megoldás van, de a legtöbb esetben a betérő vendégeknek nem is engedik a háziak a fizetést. Az esti bál pedig jó apropó nemcsak a helyieknek a közös ünneplésre, hanem az itt maradó vendégeknek is egy kis táncra, új baráti kapcsolatok kialakítására.
Mutatjuk a programot is!











- Abszolút, kémiai és biológiai tudásom miatt merek erről beszélni. Felügyelő vagyok, ahogy korábban hívták: közegészségügyi ellenőr. Eredetileg különben színész vagyok, bár nem a Színművészetin végeztem (az ott végzettek a színművészek). Egyik tanárom, Molnár Piroska mondta az első mesterségórán, hogy “égni tudni kell”. Ezt megtanultam, de nem szoktam égni.
- Könyveket írok, előadásokat, workshopokat tartok. A történet főleg a közösségi médiában fut, az Instagram, a Facebook, a TikTok posztjain keresztül zajlik. Rengeteg környezetbarát céggel van együttműködésem.
- Nagyon. 100.000 követőnk van a TikTokon. Naponta legalább tíz üzenetet kapok, melyben megköszönik, hogy ezt megtanulhatták. Egy emberért is megérné, de azért ez a napi tíz nagyon jó, főleg ahhoz képest, hogy 3 éve csináljuk csak intenzíven.
- Ecet, citromsav, szódabikarbóna, mosószóda – az alapsavak és lúgok.
- Igen a lényeg, hogy színe legyen, szaga legyen és habozzék. Az embereknek ez kell, ettől érzik magukat tisztának. Ha eljönnek és tudok velük beszélgetni, rájönnek, hogy ez nem így van.
- Most fogok elköltözni egy évre Új-Zélandra – nem feltétlenül emiatt, de megpróbálunk ott is kicsit ezzel foglalkozni. Új-Zéland elég zöld ország, és valószínűleg ott ez működik.
- Érdekes, hogy Európában elég kevés csomagolásmentes bolt van, de például Fóton van ilyen. Németország eléggé környezettudatos, például a szemétkérdésben, de a “vegyszerek azért ott is elégé futnak”.