Minden 65. évét betöltött fóti lakos igényelheti az ingyenes Gondosóra programot

by franciska

Október elsején, az idősek világnapja alkalmából köszöntötte Dr. Vass György polgármester Fót város időseit a Vörösmarty Művelődési Házban, akiknek felhívta a figyelmét a Gondosóra programra, amely Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, melynek célja, hogy az idősek szükség esetén egy gombnyomással jelezni tuják a segítségkérési szándékukat.

A rendezvényen Dr. Vass György polgármester arra biztatta a jelenlévő nyugdíjasokat, hogy regisztráljanak az ingyenes programra, ami egy nagyon jó lehetőség, hogy ők, illetve a családtagjaik biztonságban érezzék magukat.

Egész Európában egyedülálló a Gondosóra program, amelynek jelenleg már 200 000 felhasználója van.  A kormány kihívásként tekintett arra, hogy a fejlett informatikát hogyan tudja az idősek biztonságára fordítani.

Az órát minden 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgár igénybe veheti, kontaktszemélyek részvételével. A használata nagyon egyszerű. A szolgáltatás ingyenes, az ország minden településén hozzáférhető. Egyszerű regisztrációval érhető el az óra, a www.gondosora.hu honlapon vagy 06/1 445 0080-es telefonszámon, vagy írásban, nyomtatott dokumentum megküldésével lehetséges. A regisztráció során egy kontaktszemély megadása szükséges, aki lehet rokon vagy közelben lévő ismerős, akiben bízik a használó.

A felhasználók rendelkezésére bocsátanak egy díjmentes jelzőeszközt, amely mindig kéznél lehet. Az eszköz egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatáshoz kapcsolódik.  A készülékben egy fő gomb van, melynek megnyomásával a használója azonnal kapcsolatba tud lépni a diszpécserközpont ügyeletes munkatársával. Az eszköz úgy működik, mint egy kihangosított mobiltelefon. Viselője el tudja mondani a jelzés okát, a diszpécser pedig megkezdi a segítségnyújtást. Abban az esetben, amikor nem szükséges sürgős beavatkozás, a diszpécserszolgálat a megadott kontaktszemély értesítésével intézkedik. Amikor sürgős beavatkozás szükséges (elesés, baleset, rosszullét miatt), a diszpécserszolgálat – a kontaktszemélyek értesítése mellett – közvetlenül intézkedhet sürgősségi segélyhívó bevonásával.

A felhasználónak nem kell mást tenni, csak viselni az eszközt karon vagy nyakban. A készüléken keresztüli kommunikáció csak a diszpécserszolgálattal lehetséges. Az eszköz rendelkezik elesésérzékelővel, így akár elesés vagy eszméletvesztés esetén is hasznos segítség lehet.

Az okosórát érdemes használni:

  • biztonságérzet hiánya esetén,
  • higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás esetén,
  • szociális problémák esetén (elfogyott a gyógyszer, nem érkezet meg az ebéd),
  • rosszullét, fulladás, otthoni baleset esetén,
  • lakásban felmerülő problémák, szolgáltatás kimaradása esetén (víz, gáz, villany),
  • kulcsfontosságú eszközök meghibásodása esetén (mobiltelefon, háztartási nagygépek).

A diszpécserszolgálat naponta 7000 hívást tud fogadni.  Amennyiben az eszköz töltöttsége 10% alá esik, akkor a diszpécserszolgálat jelzi a használónak, hogy fel kell tölteni.

Fót Város Önkormányzata segíti a nyugdíjasokat a program részvételében, amit a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, a titkárságon, illetve a képviselőknél lehet kérelmezni.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább