Fóton is láthatja őket: mutatjuk a legvarázslatosabb madárfotókat!

by fnora
Közel 2500 lenyűgöző fotó közül választották ki a legjobbakat, amiktől leesik az álla!

A madarak életének megörökítéséhez elszántság, türelem és rengeteg idő kell, hiszen nem könnyű hozzájuk közel kerülni. A legtöbben csak távolról csodálhatjuk őket, találgathatjuk, vajon mi a fajtájuk, jellegzetes énekük alapján talán felismerhetjük a madarat, de életük nagy részét mégis homály fedi. A Birdo Az év madárfotósa fotópályázat – Magyarországon egyedüliként – a madarakat helyezte a fókuszba, azzal a céllal, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre. A pályázaton kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadtak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban és természetes mozgásukban nem akadályozta. A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az Óriások csarnokában megtartott díjátadón összesen 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotók kaptak elismerést. A kiírók nagy örömére ebben az évben bővült a Dokumentum kategóriába nevezők köre, így jövőre remélhetőleg még többen nyújtanak be olyan fotósorozatot, amelyek madár- és élőhelyvédelmi projekteket mutatnak be.

A helyszínen kiderült az is, hogy kik lettek a fődíjasok. Mutatjuk!

A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo Az év madárfotósa 2023 cím birtokosa Daróczi Csaba természetfotós lett, aki a második fordulóba jutott fotóival összesítve a legmagasabb pontszámot érte el.

Birdo Az év ifjú madárfotósa 2023 címet az a 21 évesnél fiatalabb fotós, Koncz-Bisztricz Tamás érdemelte ki, akinek az Ifjúsági kategóriába benevezett fotói a legtöbb pontszámot érték el.

A kategórianyertes képekből került kiválasztásra a Birdo Az év madárfotója 2023. Ezt a díjat Horváth Tibor: Szerelem a tavon című alkotása, a Birdo Extra kategória első helyezettje nyerte el.

 

A pályázat értékelését az idén nyolctagúra bővült, neves fotósokból és madarászokból álló, szakmai zsűri végezte, elnöke Imre Tamás, Nikon nagykövet, természetfotós volt. A zsűri új tagja a díjátadó házigazdája, egyben a pályázat egyik szakmai támogatója, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója, dr. Sós Endre. A zsűritagok a második fordulóba jutott több mint 500 alkotást pontozták, így alakult ki a végeredmény. Szeptemberben a kiírók közönségszavazást is tartottak a pályázat Facebook-oldalán.

A díjátadó ünnepség a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult. Az izgalmas és látványos madárfotókat bemutató tárlat a Csillagtérben egészen január közepéig megtekinthető az állatkert rendes nyitvatartási idejében.

A Birdo Az év madárfotósa 2023 szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Főváros Állat- és Növénykert, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója a Természetfotó Magazin.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább