A munka mától, november 10-től valószínűleg a jövő hét közepéig tart.
A parkolót zúzott kővel borítják, körülbelül 20 autó fér majd el itt. A kivitelezők arra kérik a lakosokat, hogy november 10. és 17. között ne parkoljanak ezen a területen.
A Modern Gyárak Éjszakáján, november 11-én, pénteken 16 órától 21 óráig megnyitja kapuit a lakosságnak a Baker Hughes. Azokat az érdeklődőket várják, akiket érdekel az energiaipar, kíváncsiak a világ egyik vezető energiatechnológia vállalatának rezgésdiagnosztikai és irányítástechnikai vezérlőrendszereire. Ne hagyják ki ezt a rendkívüli alkalmat!
A látogatáshoz regisztrációra van szükség, amit ezen a linken tehetnek meg.
Parkoló készült a Németh Kálmán Általános Iskola pedagógusainak – osztotta meg a hírt a Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft.
A tanári privát parkoló megépítésével könnyebben parkolhatnak a szülők is reggelente az iskola előtt.
Még a labdarúgás iránt kevésbé érdeklődők számára is nagyon izgalmas meccs volt vasárnap, Fót SE csapott össze az angyalföldi Lions FC-vel. A hangulat már a meccs előtt is élénk volt, a kezdés ugyan csúszott egy keveset, de nem hiába.
A Fót SE csapata nagyon lendületesen kezdte a játékot, melynek eredményeképp a 12-es mezszámú Takács Attila meg is szerezte az első gólt. Ezután a Lions SE látszólag akklimatizálódott az új műfüves pályán, és hosszú kitartó offenzíva után a 40. percben Hongla Dániel, a 45. percben pedig Tany Bleck Lobe rúgott gólt a fótiaknak. Ezzel az első félidőt 2-1-re a Lions vezette.
A második félidőben a Lions FC megizzasztotta a fótiakat, a csapat kezdett szétesni, ám nagy levegőt véve a fótiak komoly helyzetbe kerültek. A játék kiegyenlített volt a második félidő közepén. Több jó helyzet is volt a fótiaknak, végül a 75. percben sikerült 2-2-re egyenlítenie Bíró Bence Dávidnak. A háromperces hosszabbítás sem hozott már több gólt. A játék alatt három sárgalap került kiosztásra, mindhárom a fóti csapatnak ( ezek közül számomra a legviccesebb a 90.percben történt, Szente Bálint a játékvezető szidalmazásáért kapott sárga lapot).
Vastag Tamás koncertje után hirdette ki a szakértő zsűri a versenyek nagyon várt eredményeit. A pálinkamustrát Erős István birsből készült pálinkája nyerte, míg a Mama süti versenyt Remete Dávid citromos túrótortája.
Kora reggeltől dolgozott a 29 kolbászkészítő csapat a nagyon jó hangulatú, családias fesztiválon. A bekeverés, a töltés és a sütés teljes folyamata végig követhető volt, és laikusként is érdekes volt látni, hogy a kolbászok egy része a megszokott pirosas-barnás szín helyett sápadt maradt, mivel sok recept nem tartalmazott paprikát, viszont voltak citromos, sörrel készült vagy éppen dödöllével kínált finomságok is.
A Fóti Kézműves Sörfőzde két csapattal indult, és ahogy Gyenge Zsolt elmondta, az egyik egy paprikás, hagyományos kolbász volt egy kis barna sörrel megbolondítva, a másik egy paprika nélküli fehér kolbász citrommal. Szerintem szenzációs dolgokat csináltunk – tette hozzá.
A sütemények között volt például a diós kosár. Ahogy a készítői elmondták, ez tényleg “nagymama recept”. A Csomádi Őszirózsák csapata készítette el a finomságot, mely eredetileg csömöri sütemény, csömöri batyuként ismert.
Dióssi Csaba Dunakeszi polgármestere, aki szintén részt vett a rendezvényen, mint önkormányzatuk csapatának aktív tagja, elmondta, hogy a jövőben ők is terveznek hasonló ételfesztivált szervezni, valószínűleg a disznótoroshoz kapcsolódóan.
A csapatok mind nagyon jól érezték magukat az egész napos fesztiválon, és ahogy elmondták, már várják a jövő évi meghívót, szívesen jönnének újra. Jó a szervezés, és mindenki gratulált a fótiaknak.
A Fóti Kolbi zsűrijének tagja, Gazdik István nagyon dicsérte a versenyző csapatokat.
“Kifejezetten jó színvonalú verseny volt, rossz kolbászt nem kóstoltunk. Nem nagyon volt olyan a felhozatalban, amit ne tettem volna le a vendégeim elé. Általában az a gyakorlat egy ilyen típusú versenyen, hogy van egy 20-30 százaléknyi kifejezetten jó, kiemelkedő és 20-30 százaléknyi messze átlag alatti rossz minőségű étel. Itt ez az alsó 20-30 százalék nem volt.
Mivel kolbásztöltő versenyről volt szó, mi igyekeztünk ragaszkodni a trendekhez, de csak azt vártuk egy kolbásztól, hogy valóban kolbász legyen. Ez persze tág kategória, így voltak különlegességek is, akár a köretek közt, de például kóstoltunk káposztás kolbászt is. A csapatok nagy része valamelyik tradicionális kolbászt készítette, de volt néhány érdekesség, például amelyik a street-food kategóriában kifejezetten kimagasló színvonalú volt – egy körtével kínált citromos kolbász.”
A pálinkamustra zsűrije is elégedett volt a színvonallal, mint elmondták, a tavalyihoz képest sokkal több jobb minőségű pálinka versenyzett. A legtöbb alapanyaga a szilva volt, de volt dióból, áfonyából, málnából készült is, viszonylag nagy volt a választék.
A Mama süti verseny zsűrijének a hölgyei elmondták, hogy nagyon finom sütemények indultak, ezért nagyon nehezen tudtak dönteni. Többször is meg kellett kóstolniuk az édességeket, és gyakran a küllem volt a döntő, mivel ízre mind nagyon finom volt.
Délután beszélgettünk dr. Vass György polgármesterrel, a Fóti Kolbi Fesztivál kitalálójával, a rendezvény főszervezőjével.
“Sikerült hagyományt teremteni, sok tavalyi csapat is indult, és hármat helyhiány miatt le is kellett mondanunk, nem akartam, hogy zsúfolt legyen. Megnézzük a lehetőséget, hogy a jövőben hogyan tudnánk nagyobb helyen megrendezni a fesztivált. Az, hogy kibővültünk a pálinkamustrával és a Mama süti versennyel, nagyon feldobta a rendezvényt. 29 sütemény érkezett, és mindhárom zsűri keményen dolgozik.
Végig kell nézni az embereken, mindenki mosolyog, jól érzi magát. Ezt akarjuk, a közösségépítés fontos eseményei az ilyen rendezvények, amikor a munkát elfelejtve mindenki kikapcsolódik, beszélget. Jókat lehet enni, inni, jól lehet érezni magunkat.
Én két kolbászt kóstoltam és két süteményt, és a zsűrit sajnálom, mivel végig kell tesztelniük mind a 29 benevezett ételt, bár ahogy hallottam, nagyon finomak. Mindenkit dicséret illet, köszönjük a lelkes részvételt. A kolbászversenynél a 10 kiló húst mi biztosítottuk, de a süteményeknél mindent az elkészítőknek kellett fedezni – majd megnézzük, a jövőben, hogy tudjuk őket is segíteni. Nagyon sok helyről jöttek idén csapatok, így a helyieken kívül voltak Csomádról, Dunakesziről, Békés megyéből, például Sarkadról. Jöttek Balavásárról, a testvérvárosunkból is kilencen. Ez is egy építő tevékenység a két város és a két ország közt, bár az én véleményem szerint egyértelmű, hogy Erdély az Magyarország.”
A tíz órai ünnepélyes megnyitó előtt már elfoglalták a helyeiket a csapatok a nemrég megnyílt sportcsarnokban, sokan már reggel nyolc órakor.
Nem csak Fótról, hanem ahogy dr. Vass György polgármester elmondta, a környező településekről, sőt, Békés megyéből is jöttek a versenyzők. A helyi indulók közt van többek közt a polgármesteri hivatal két csapata, a Fót SE két csapata, a Fóti Kézműves Sörfőzde, a Közszolgáltató Kft., a kisalagi focisták csapata.
Dunakeszi Város Önkormányzatának csapatát Dióssi Csaba polgármester vezeti.
A 30 jelentkező csapatból 29 már itt van és megkapta a 10 kiló húst. A többi hozzávalót, a fűszereket a résztvevők hozzák. A kész kolbászt, a süteményeket és a pálinkákat egy óráig kell leadni.
Eredményhirdetés két órakor várható.
2020 tavaszán kezdődött meg a 145 éves, évi 18 millió ember által használt Nyugati pályaudvar felújítása. A munkálatok még évekig tartanak, de most egy újabb megújult részt adtak át az utasforgalomnak. A megszépült Márványcsarnokot és Ceglédi folyosót.
Az Örökségvédelmi Hatósággal egyeztetve a Márványcsarnok tetőszerkezetét, a patinázott fémlemezfedést, a díszműbádogos munkákat felújították, a padló kőburkolatát és az alsóprofilos deszkázatot lecserélték. A kőlábazatot, a bazilikális üvegfalat és a vágányok felőli oldalon a felső üveges sávot felújították, a külső téglafelületet pedig javították. Megtörtént az acél öntvényelemek és tartószerkezet felületkezelése és javítása, a belső falfelületek vakolása és festése, a világítás felújítása. Kialakították a csatornafűtést és a villámvédelmet.
Mostantól új utastájékoztató monitorok segítik a várakozókat és 8 újabb jegykiadó automatát is felszereltek a Márványteremben.
A körútról a 14-17. vágányhoz vezető Ceglédi folyosón szintén felújították a kőlábazatot és az acél szerkezetű homlokzati üvegfalat, valamint lezajlott az acél tartószerkezet és az öntvényelemek szükséges javítása, felületkezelése, a téglafelület javítása, valamint az oldalfali világítás felújítása.
A 10-13. vágányok alatti keresztaluljáróhoz vezető lépcső megújult, de az aluljáró felújítása csak jövőre várható. Az itt található használaton kívüli liftet még az idén elbontják, és helyére új, nagyobb kapacitású akadálymentesítést szolgáló felvonó beépítése várható.
A belföldi és nemzetközi pénztárak csarnokán még dolgoznak.
Elsöprő magyar siker született a világ legnépszerűbb és leginkább figyelembe vett étteremkalauzának csütörtöki díjátadó gáláján. A MICHELIN Guide két magyar helynek is két csillagot adott, egy budapesti mellett egy tatai étteremnek is sikerült a bravúr.
A MICHELIN most először értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot, és a fenti siker mellett egy-egy csillagot adott 6 további fővárosi és egy esztergomi étteremnek. De kiosztott Magyarországon 6 BIB Gourmand díjat és 47 tányér ajánlást is. A fenntarthatóság terén elért eredményeket elismerő zöld csillagot, melyet korábban magyar étterem még soha nem tudott elnyerni, most 4 vendéglátóhely is megkapta. Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte, óriási siker a hazai gasztronómia számára, hogy a fővárosiak mellett immáron a magyar vidék minőségi éttermei is felkerülnek a világ gasztronómiai térképére. Méghozzá most először.
A tatai Platán Gourmet rögtön kettő, míg az esztergomi 42 étterem egy MICHELIN-csillagot nyert. A budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagát megduplázva Magyarország másik, két MICHELIN-csillagos étterme a Stand lett. Mára így hazánk összesen 2 két MICHELIN-csillagos és 7 egy csillagos étteremmel büszkélkedhet, és Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.
A MICHELIN Guide által szervezett eseményen Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese köszöntőjében hangsúlyozta: „A rangos elismerés a csúcskategóriás konyhaművészet, a minőségi magyar konyha és vendéglátás, egyszóval a hazai gasztronómia tartós fejlődésének bizonyítéka és záloga is egyben. Jelentősége a hazai és nemzetközi turizmusban pedig közép-, valamint hosszútávon egyaránt megmutatkozik, hiszen erősíti hazánk országimázsát, növeli nemzetközi turisztikai ismertségünket, desztinációink népszerűségét.”
A MICHELIN Guide magyarországi ajánlójában most összesen 62 vendéglátóhely szerepel a különböző kategóriákban, és ez jelentős hatással lehet hazánk turizmusára is.
Gwendall Poullenec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója a díjátadón online mondott beszédében kiemelte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre. A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a MICHELIN Guide válogatásába.”
A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.