Ismerjék meg Eszes Dániel atlétát, Fót egyik büszkeségét!

by franciska

Eszes Dániel a VSD Dunakeszi atlétája Fót egyik fiatal büszkesége, aki legutóbb az augusztusban rendezett müncheni atlétikai Európa-bajnokságon szerzett figyelemre méltó eredményt.  110 m gáton az idei hazai felnőtt ranglistát is ő vezeti. Pár nappal ezelőtt, december 3-án találkozhattunk Danival az új futópálya átadásán, a Szent Miklós futáson. Ismerjük meg őt közelebbről, akinek a nyolcszoros Ironman édesapjáról, Eszes Zoltánról készült interjúnkat már korábban olvashatták.

Hogyan kerültél kapcsolatba a sporttal?

Küzdősporttal kezdtem. Nagyon korán fontos lett a sport az életemben, hiszen négyéves koromban már karatéztam. Hamar kiderült, hogy gyors vagyok, az iskolai fogócskázás közben senki sem tudott elfogni. Kilencéves voltam, amikor elmentünk először apukámmal a dunakeszi atlétikai pályára Maracskó Pali bácsihoz, aki nagyon jó edző hírében állt. Elég hamar jöttek a sikerek, először újonc országos bajnok voltam.

Eszes Dániel edzőjével, Maracskó Pállal

Az, hogy édesapád sportolt, hatással volt rád?

Mindenképpen, állandó támogatóm volt, és nemcsak a sikerekben. Ha nem bírtam valamit megcsinálni, akkor is pozitívan állt hozzá, mindig inspirált. Felemelő az a családi támogatás, amit a szüleimtől kaptam a sport kapcsán. Édesapám Ironman kategóriában ért el kiemelkedő teljesítményeket, amiért nagyon felnézek rá. Mindig azt a példát mutatta, hogy a végletekig képes elmenni, és mindent kibír. Ez nekem is jó példa arra, hogy én is meg tudom csinálni, amit kitűzök, bár nagyon eltérő távokat teljesítünk, hiszen én 13 másodpercet futok, ő pedig 13 órát.

Dani édesapjával, Eszes Zoltánnal

Mikor váltottál a gátra?

Többpróbázóként indultam, mert több szám is jól ment egyszerre, úgymint a sprint, a magasugrás, a távolugrás és a gát is. 2015-ben a többpróbáról váltottam a legerősebb számaimra, ami a gát és a távolugrás volt. A távolugrásnál nagy a sérülésveszély a bokaterhelés miatt, a gát viszont egyre jobban ment.  2016-ban már csak gáton indultam, nyáron sikerült megnyerni az Európa-bajnokságot.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Ez nehéz kérdés, mert a leghangzatosabb eredményem az ifjúsági Európa-bajnoki győzelem. 2016-ban egész Európában én voltam a legjobb a korosztályomban 110 méter gátfutásban. Erre a teljesítményemre igazán büszke vagyok.  Viszont idén is szép sikert értem el, főleg úgy, hogy tavaly nagyon komoly betegségen estem át. Felnőtt gátmagasságon 110 méteren 13.56-ot futottam. Ennyi idősen csak Baji Balázsnak sikerült 13.50-et futnia. Ez jó kiindulópont, hogy felnőtt kategóriában is meg tudom állni a helyemet világszínvonalon.

Említetted a betegségedet, erről tudhatunk többet?

Több, egymásból eredendő betegségem volt. Először elkaptam a koronavírust, aminek a hatására a vastagbél begyulladt, amiből kialakult egy vakbélgyulladás, illetve egy gennyes hashártyagyulladás. Az egész betegséghalmaz végeredménye pedig vérmérgezés lett. Két hét alatt 14 kg-t fogytam. Tulajdonképpen a szerencsén múlt, hogy túléltem, ebbe sokan belehalnak.

Milyen versenyre készültök most?

Egyértelműen a nyári budapesti világbajnokságra készülök teljes koncentrációval. Ez hatalmas dolog, hogy Budapesten rendezik meg az atlétikai világbajnokságot, amelyen mindenképpen részt szeretnék venni, és jól teljesíteni.  Előtte lesz még egy komoly megmérettetés március 10. körül a fedettpályás Európa-bajnokságon.

A sport mellett mivel foglalkozol?

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tanulok atlétikaedzőnek. Sok hobbim van, szeretem a lovak közelségét, és szeretek gyerekeket lovagoltatni, lovakkal törődni. Hetente általában hét-nyolc edzésem van, de ha edzőtáborozunk, akkor sokkal több.

Mit jelent neked Fót?

Mindig Fóton éltem, huszonöt éve költöztünk Dunakesziről ide. Amikor megnyertem az ifjúsági Eb-t, akkor is elismert a város. Meghívtak vendégként a szüreti felvonulásra is, amikor az Eb-ről hazajöttem az akkori városvezetés is gratulált. Nagyon jól esik, hogy a város elismer.  Jó érzéssel töltött el, hogy Huller Dani válogatott társammal mi is ott voltunk az új futókör átadásán. Ott is fogok majd edzeni. Biztosan sokszor fogom használni a pályát. Imádok itt élni. Nagyszerű Fót elhelyezkedése. A Somlyó mellett lakom, szeretek a hegyen futni, szép a kilátás, jó a levegő.

Eszes Dániel és Huller Dániel atléták a fóti futópálya avatásán

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább