Az idősek nappali klubját is felkereste a Mikulás a Hargita utcában

by ktgy

Az ünnepségre majdnem mindenki eljött, hiszen az ünnep alkalmával megajándékozták egymást, és az iskolásoknak köszönhetően program is várta őket.

Az intézmény a Fót Város Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézményhez (ESZEI) tartozik. Mint Orosz Anikó, az ESZEI igazgatója, a klub szakmai vezetője a Fótinfónak elmondta, eddig is tartottak Mikulás-ünnepséget, de az idén fordult először elő, hogy gyerekek is jöttek rövid műsort adni a klubtagoknak. A Németh Kálmán Általános Iskola harmadikosai tartották az ünnepi előadást, míg az ajándékokat, a hűtőmágneseket és a képeslapokat a második osztályosok készítették. Több iskolával van kapcsolatuk, az idősek világnapján például a Szent Ágoston Iskolából jöttek, hisz arra törekszenek, hogy találkozhassanak egymással a korosztályok.

Orosz Anikó Farkas Tünde nappali gondozóval.

Az idősek nappali ellátása alapellátás keretein belül működik. 33 tag van, de változó, hogy mennyien jönnek el. Van, aki tornára jár be, van, aki kártyázni, és van, aki minden nap bejön – változó a létszám, de általában naponta húsznál többen vannak. Főleg a város közeli részeiből járnak ide, de van egy szolgálati autó, és aki nem tudja megoldani, azt behozzák és haza is viszik. „Reggel jönnek az idősek, és általában délután mennek haza. Van, aki itt ebédel, különböző programok vannak, kézműves foglakozás például. A december túlnyomórészt a karácsonyra készülődésből áll, díszítik a klubhelységet, az ebédlőt”. Az ebédet van, aki itt fogyasztja el, van aki elviszi, és ha kell, ki is szállítják.

Orosz Anikó elmondta, hogy az intézményük egy másik részlegénél, a gyermekjóléti szolgálatnál gyermekes családokkal foglalkoznak. Ők Mikuláskor a velünk kapcsolatban lévő családok gyermekeit vendégelik meg.  A gyerekeknek a karácsonyi ünnepség december 19-én lesz a Németh Kálmán Iskolában.

Megkérdeztünk néhány klubtagtól, milyen gyakran járnak ide, és mit szoktak csinálni. Íme, a válaszok:

„Én 13 éve járok ide, egy héten háromszor. Nagyon szeretek itt lenni, szinte ez a családom. Römizni szoktunk, nagyon jól eltelik a nap”.

„Minden nap járok ide”.

„Havonta 3-4 alkalommal, mivel a dédunokáimat naponta hozom-viszem”.

„Én is kártyás vagyok, abba a csapatba tartozom. Lassan 4 éve már hetente többször jövök, nagyon szeretek ide járni”.

„Hetente kétszer jövök, römizni szoktunk heten-nyolcan is. Én nem régóta járok, nemrég maradtam egyedül”.

„Én minden nap jövök reggeltől délig”.

„Majdnem minden nap jövök, ritka, amikor nem – csak ha beteg vagyok, akkor maradok otthon. Elvagyok itt, beszélgetünk, jól érzem magam”.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább