Kormányablak, elkerülő út, nagy beruházások – újraindul az élet Fóton

by Karakai Ildikó

A veszélyhelyzet idején volt önkormányzat, amelyik jobban és volt, amelyik rosszabbul teljesített. Fót nagyon jól – mondta dr. Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, miután csütörtökön dr. Vass György polgármesterrel és a képviselőtestület tagjaival tárgyalt. Nem csak a védekezésről – a tervekről is.

Fót minden intézkedést megtett, ami szükséges volt ahhoz, hogy Magyarországon kezelni tudjuk ezt a nem könnyű helyzetet – értékelt dr. Tuzson Bence a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón. Bár most a nehezén túl vagyunk, de jöhet egy következő hullám, amit felkészülten kell várnunk. Ezért is fontos, hogy összegezzük a tapasztalatokat, azokkal együtt, akik a várost vezetik – hangsúlyozta.

Most a régi kerékvágásba kell visszaterelni az életet. “Megállapodtunk, hogy a fóti emberek életét úgy próbáljuk megkönnyíteni, hogy egy kormányablak buszt hívunk ide Fótra, amely rendszeresen, előre meghatározott időpontban megjelenik a városban és minden olyan szolgáltatást biztosít, amilyent egy kormányablak. Például ha valaki személyigazolványt akar csináltatni, azt meg tudja itt tenni. A fotót is elkészítik róla, a nyomtatványt is ki lehet tölteni. Útlevelet is lehet ezen keresztül igényelni vagy bármilyen kérelmet beadni, ami az államhoz vagy a kormányhivatalokhoz kapcsolódik. Ennek a lehetősége tehát Fóton is meglesz, nem kell átmenni Dunakeszire vagy máshova, helyben is meg lehet tenni.”

Szóba kerültek a következő időszak fejlesztései, azok a kérdések, melyek fontosak a városnak. Ilyen például a buszfordulóé, amit a Volánbusz jelen pillanatban jogcím nélkül használ. Próbálunk olyan megoldásra jutni, ami a fóti emberek számára is jó – mondta dr. Tuzson Bence. Vagy az elkerülő úté, amely az M2-es Shell kúti csomópontjából fog indulni és kimegy majd az M3-as útra. Ennek a tervezése megkezdődik, a fótiak igényeinek figyelembe vételével.

Bár a vírus munkahelyeket tett tönkre és megtépázta az ország költségvetését is, elkötelezettek vagyunk, hogy ezen a helyzeten úgy lendülünk túl, hogy segítjük a város és ipara fejlődését és új munkahelyek létrejöttét – fogalmazott a kormánypárti képviselő. Két ilyen nagyberuházás valósul meg a közeljövőben: több mint 7 milliárd forintért a Magyar Posta logisztikai központot épít Fóton, ami jelentős helyi iparűzési adóbevételt is hoz és munkahelyeket teremt. Ugyanezt fogja jelenteni a filmstúdió 2 milliárdos fejlesztése is, az idejövő produkciókon keresztül jelentős bevétele is lehet a városnak.

“Az a fontos, hogy Fót egyről a kettőre jusson, és úgy, hogy ezt együtt tesszük meg. Az “együtt”-et külön szeretném hangsúlyozni, mert a képviselő-testületben olyan példás együttműködés valósul ma meg, ami Fót rendszerváltozás utáni történetében egyedülálló. És azzal kecsegtet, hogy olyan fejlődésen fog ez a város keresztülmenni, ami szintén példátlan” – mondta dr. Tuzson Bence.

Dr. Vass György polgármester a járvány elleni védekezésről, a veszélyhelyzet tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy operatív csoportot hoztak létre az intézményvezetőkből, a rendőrségből, polgárőrségből és az önkéntes tűzoltócsapatból. Ezzel párhuzamosan 25 millió forintos keretet bocsátottak a védekezés rendelkezésére. Ez a pénz arra szolgált, hogy az elengedhetetlen védőfelszereléseket megvásárolják az egészségügyben dolgozóknak, az önkormányzat szociális munkásaiknak és mindenkinek, aki részt vett a védekezésben.

Hangosbemondón és plakátokon tájékoztatták a fótiakat az intézkedésekről, változásokról: a parkok, a játszóterek, a Somlyó és a tó környékének lezárásáról, a segítség igénybevételének módjáról. Kétnaponta közöltek számokat arról, hogy alakul a fertőzöttség, hányan vannak karanténban. Hála Istennek, kórházba senki nem került Fótról és halálos áldozata sincs a városban a koronavírusnak. Háromnaponta fertőtlenítették a közterületeket, az iskolák, óvodák, bölcsődék bezárása után biztosították az ügyeletet, fertőtlenítettek az intézményekben, gondoskodtak a karanténban lévőkről, megoldották az étkeztetést. “Én magam is jártam a várost, hogy lássam: mit kellene még tennünk annak érdekében, hogy minél jobban átvészeljük ezt a szerencsétlen időszakot. Azt tapasztaltam, hogy nagyon fegyelmezettek voltak a fótiak” – mondta a polgármester.

Dr. Vass György megköszönte a munkáját mindenkinek, aki részt vett a védekezésben. A fótiaknak pedig a helytállást, a fegyelmezettséget. “Bár még nincs vége a járványnak, kezdünk a nehezén túl lenni. Szépen áll vissza lépcsőzetesen a hivatali ügyfélfogadás is. A hivatal működését biztosítottuk végig, senkit nem küldtünk szabadságra és senkinek az illetményéhez nem nyúltunk hozzá.” Most annyi változik, hogy hétfőtől személyes fogadás is lesz az ügyfélszolgálaton – egyszerre egy embernek, maszkban. A polgármester szólt arról is, hogy június végéig folytatódik a rászorulók segítésére indult adománygyűjtés Fóton, amihez a város kormánypárti frakciójának tagjai összesen 1 millió forinttal járultak hozzá.

Dr. Tuzson Bence kiemelte, hogy Magyarország a járvány jelentette akadályt jobban vetette, mint az európai országok többsége. Ez köszönhető a kormány megfelelő felhatalmazásának, annak, hogy időben tudtunk cselekedni. De óvatosnak kell lenni. Az első csatát megnyertük, de a háborúnak még nincs vége.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább