Így védekezett és így nyit újra Fót

by Karakai Ildikó

 

Alig több mint tucatnyian vannak karanténban Fóton, kórházba senki nem került. Összefogtak a város vezetői és lakói, eredményes a védekezés a járvány ellen. Hétfőn tovább nyit Fót. Dr. Vass György polgármesterrel beszélgettünk vírusról, védekezésről és újrakezdésről.

– Hogyan működött a város a legnehezebb időkben?

– Az első operatív megbeszélésen elmondtam, hogy mindenki munkájára számítunk – rendkívüli szabadságot, fizetés nélküli szabadságot nem fogunk rákényszeríteni senkire a hivatalban. Nem állhat meg a város a vírus miatt. Olyan munkarendet alakítottunk ki, hogy a védőintézkedések maximálisan érvényesültek, maszkban és fél létszámmal, felváltva dolgoztunk.

– A védekezés miként folyt és folyik Fóton?

– A közterületeket rendszeresen fertőtlenítettük, ebben nagy segítség volt a Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Vásároltunk olyan berendezéseket a Közszolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-nknek,  amelyek szintén alkalmasak fertőtlenítésre. Így gyakorlatilag három naponta fertőtlenítettük: hol az egyik csapat, hol a másik.

 

– A védekezést úgy szerveztem meg, hogy elsősorban a szociális munkások végzik azokat a feladatokat, amik ezzel járnak. Elláttam őket maszkkal, védőruhával, védőkesztyűvel. Ez volt az első lépcső. A második lépcsőben bevontam más munkaköröket is, például a mezőőröket a szociális ellátásba: főleg az ebédkihordásba, postára jövés-menésbe, dolgok intézésébe. Még ma is csak 9 és 12 között vásárolhatnak be a 65 év felettiek, ebben is segítünk.

A harmadik fokozat az volt, amikor önkéntesek jelentkezését vártuk és hála Istennek, jöttek is. Ilyen  többlépcsős szervezéssel sikerült úrrá lenni a helyzeten.

– Az is hozzájárulhatott ehhez, hogy jó néhány közterület köré kordon került a városban.

– A játszótereket, köztereket, a Somlyót lezártuk. Miután a kormány  feljogosította a polgármestereket arra, hogy szigorúbb intézkedéseket is hozzunk, mi éltünk ezzel. Azt szerettük volna, hogy szociális  távolságtartás tényleg érvényesüljön. Köszönöm Fót lakosságának, hogy együttműködő volt ebben.

– Hogy áll most a járványhelyzet Fóton?

– Jelen pillanatban 16-an vannak karanténban, ebből négy az, aki igazoltan pozitív. De kórházba hála Istennek senki nem került és senki nem halt meg a városból.

– A legszigorúbb korlátozásokon túl vagyunk, a hét elején a közterületeket is maradéktalanul újra birtokukba vehették a fótiak, kicsik és nagyok. Mik a nyitás további lépései? Az ügyfélszolgálat például mikor indul újra?

– Ez eddig is működött olyanformán, hogy például maszkokat az ügyfélszolgálaton lehetett ingyen felvenni (azokhoz, akik nem tudtak bejönni érte, kivitték a szociális munkások). A bejárati ajtón van egy ablak: az kinyitottuk, egyrészt azon keresztül ment a kommunikáció, másrészt pedig írásban. Helyeztünk ki levélládákat, hogy a kéréseiket, intézésre váró ügyeik papírjait oda tegyék az emberek. Így ment a távügyintézés. Most hétfőtől viszont már be is jöhetnek, de egyszerre csak egy fő és ő is maszkban.

– Az óvodákkal, orvosi ellátással mi a helyzet?

– Az óvodákban most ötös csoportokban vannak a gyerekek, úgy tudom, pillanatnyilag 35 kicsivel foglalkoznak két óvodában, ügyeleti rendszerben. Ami az orvosi rendelőket illeti: a 65 éven felüli háziorvosok nem vették fel a munkát, így most gyakorlatilag két orvos látja el a teendőket. Amit ők  kértek, azt az önkormányzat biztosította nekik – így a védőfelszerelést, a fertőtlenítőt is. Telefonos bejelentkezés útján lehet időpontot kérni náluk a vizsgálatra. Nincs tumultus: megértették az emberek, hogy egy évek óta tartó derékfájással nem most kell felkeresni a rendelőt, a személyes találkozást későbbre kell áttenni.

– Kit emelne ki azok közül, akik helytálltak az elmúlt rendkívüli hónapokban Fóton?

– A szociális területen dolgozó munkatársainkat, a polgárőrséget, az Aqua önkéntes tűzoltócsapatot és a civil segítőinket csak a legnagyobb elismeréssel és köszönettel tudom illetni. És Fót lakosságát is a fegyelmezettségéért – azért, hogy betartotta a szabályokat.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább