Június végéig lehet csatlakozni a fóti fideszes képviselők felajánlásához

by Karakai Ildikó

Még április elején indult az Egy doboznyi segítség elnevezésű adománygyűjtés Fóton. A “kezdőtőkét” a város kormánypárti képviselői biztosították, élükön a polgármesterrel. A kezdeményezésről és annak mostani állásáról dr. Vass Györgyöt kérdeztük.  

– Honnét jött az ötlet?

– Az élet nem áll meg,  a városnak a vírustól függetlenül működnie kellett. A rendeleteket, melyeket a veszélyhelyzetben polgármesterként alkottam, kiküldtük a képviselőknek, akik elmondták a véleményüket, észrevételüket. A beszélgetések során arra gondoltunk: mi lenne, ha a fideszes képviselők, illetve akik a Fidesz által jutottak mandátumhoz, összeadnának fejenként 110 ezer forintot saját zsebükből a bajban lévőknek. Ez  770 ezer forint, mert 7 képviselőről van szó. A nyolcadik, a polgármester meg kiegészítené ezt 230 ezer forinttal, hogy kerek legyen az összeg, egymillió. És ezt nem pénzben adnánk oda, hanem tartós élelmiszer formájában. A csomagokba tettünk szépen egy kis levelet, amiben megírtuk, hogy kik azok, akik ezt felajánlották. Tudják ők is, hogy ezt a Fidesz képviselőcsoportja rakta össze.

– Honnét tudták, hogy kiknek kell segítség?

– Három forrásból. Egyrészt ismerjük őket, hisz járjuk a várost magunk is. Aztán megkértük az egyházakat, hogy segítsenek ebben, illetve megkérdeztük a civil szervezeteket is arról, hogy kik azok a környezetükben, akik éppen rászorulnának.

– Hogyan jutnak el a csomagok az érintettekhez?

– Három módon: az egyik, amikor a képviselők, illetve a polgármester fogja magát és kiviszi az adott címre előzetes egyeztetés után. A másik, amikor megkérjük, mert tudjuk, hogy járóképes az illető, hogy jöjjön be érte a kultúrházba. A mozgásukban korlátozott idős embereknek pedig kiküldjük a csomagokat a saját járműveinken.

– Azt lehet tudni, hogy ebből az 1 millió forintból hány embert tudnak segíteni?

– Akit idáig segítettünk, az körülbelül 110 fő, de ez naponta változik. A kultúrháznak az egyik termét erre nyitottuk meg. Ott csomagolják be a tartós élelmiszereket a kollégák és ezek a dobozok készen állnak a szállításra. Három hónapra elosztva, áprilisban, májusban és júniusban  adjuk át a részarányos összegeket egy kolléganőnek, aki elmegy és bevásárol.

– Ön a kezdeteknél arra kérte a fótiakat, hogy bevásárlásnál, amiből lehet, kettőt tegyenek a kosarukba és a második árut adják át erre a célra. Sokat sikerült így összegyűjteni?

– Szerényebb lett az eredmény, mint amire számítottunk, de még nincs vége az akciónak.

– Meddig tart?

– Június végén fogjuk lezárni, akkor tudjuk majd pontosan, hogy mennyi csomag lett, kik kapták ezeket, illetve kik adták össze a rájuk valót rajtunk kívül. Mi fideszesek indítottuk, de pártállástól függetlenül lehet hozzá csatlakozni. Ez egy nyílt dolog, de mi úttörő szerepet vállaltunk azzal, hogy a kezdeményezést bevezettük a városban.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább