Bor és gasztronómia: Fótról is várják a pihenni vágyókat Hosszúheténybe

by fnora

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Hosszúheténybe kalauzolta el a Retro Rádió hallgatóit.

“Azt mondjuk, hogy csak Budapesten volt gasztroforradalom, és ott vannak a fine dining éttermek, amik odafigyelnek a nemzetközi trendekre. Ezzel szemben ezt Hosszúhetényben is megkapjuk” – mondta a turisztikai szakújságíró a Retro Rádió adásában.

A hazai gasztronómia ugrásszerű fejlődése tehát nem csak a fővárosban tapasztalható. Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró felkereste Hosszúhetényt, ami országos szinten egyedülálló eredményt ért el a vidéki helyszínek között, mondhatni, igazi gasztrocentrum lett, miután a 2022-es Michelin-kalauzban a település két étterme is ajánlást kapott. Ezzel a falvak között a legtöbb kitüntetett étteremmel rendelkezik Magyarországon. A francia étteremkalauzban a hosszúhetényi Almalomb és a Hosszú Tányér éttermek szerepelnek, az előbbi Zöld csillagot is őriz.

Fotó: Facebook – Hosszú Tányér

Ennyivel azonban nem lehet lezárni a hosszúhetényi kiváló éttermek sorát. A vadászok körében a Hotel Kövestető az egyik favorit vendéglő, ahol szintén nem fogunk csalódni, a helyiek kedvence pedig a Tavasz vendéglő, ahol több, mint két évtizede készítik a legkiválóbb fogásokat. A menün olyan finomságok szerepelnek, mint a vargánya sertésvelővel, a libamájgombóc, a töltött káposzta szarvas hússal vagy a túrógombóc forró mentás meggyöntettel.

„A titok az, hogy rendkívül változatos a kínálat, a két fine dining étterem mellett magyaros konyhával is várjuk a vendégeket, így mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb helyet. Magas színvonalon működik mind a négy konyha, kizárólag minőségi alapanyagokat használunk mindenhol” – mondta Szabó Gábor, a Tavasz vendéglő tulajdonosa és a Bortermelők és Borbarátok Hosszúhetényi Egyesületének elnöke.

A Mecsekben, a Zengő déli lábainál fekvő kis településen a borkultúrát is érdemes kiemelni, hiszen hatalmas területen termesztenek szőlőt, amiből aztán a helyi gazdák a legkiválóbb borokat készítik, legyen az vörös, fehér vagy rozé. Sokan csak maguknak, de a helyi rendezvényeken meg is lehet őket kóstolni. A Schunk Pincészet viszont forgalmazza is a hosszúhetényi borokat, így aki haza is akar vinni belőlük, vagy később máshol megvásárolni, az őket keresheti. A borospincéket is érdemes felkeresni, hiszen azokon a turisták megismerhetik a helyi borokat és bortermelőket, de magáról a borkészítésről is rengeteg érdekes információ, történet elhangzik egy ilyen pincetúrán.

Kerékpáros paradicsom is Hosszúhetény, így azoknak is megfelelő helyszín lehet a pihenésre, akik a sportos kikapcsolódást részesítik előnyben. A túrázók a Zengő turistaútjait fedezhetik fel, a szőlőültetvények látványa páratlan, de a közeli Püspökszentlászlóra is érdemes ellátogatni, ahol szintén sok látnivaló van.

Fotó: KRR

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább