Első alkalommal vett részt a Németh Kálmán Emlékház a Múzeumok éjszakája programban

by Szandra
Kellemes idő, családias hangulat volt az első, de bizonyára nem az utolsó a fóti Múzeumok éjszakája programon. Miután az emlékház vezetője, Balogh Dávid köszöntötte a vendégeket, Elekné Szemők Erzsébet tartott tárlatvezetést.
A kisalagi iskola immár nyugdíjas biológia tanárnője még személyesen ismerte Kálmán bácsit és feleségét, Zuna Editet, így nagy örömmel vállalta el a felkérést, és saját élményeivel tette még érdekesebbé a múzeum bejárását.
A vezetés során, alkalmazkodva a Múzeumok éjszakájának idei hívószavához, a “fordulópontok”-hoz, a fafaragóművész életének fontosabb eseményeit emelte ki. Az egyik ilyen fordulópont volt a művész életében, amikor a Szépművészeti Múzeumban restaurátorként kezdett dolgozni.
Ez azért volt nagy szó, mert abban az időben restaurátor szakot még nem indítottak, de ő olyan tehetséges volt, hogy ezt nagyon jól művelte. Németh Kálmán baráti körébe nagyon sok költő tartozott, így többek közt Berda József, Passuth László, Erdélyi József, Kónya Lajos és Jékely Zoltán. A tárlatvezető a séta során több érdekességet mondott az öt költővel kapcsolatban, s ennek egyik oka az volt, hogy a program második felében játékra hívták a közönséget.
Tizenöt, az emlékházzal és az öt költővel kapcsolatos kérdésre kellett válaszolni, melyhez segítséget nyújtottak a tárlatvezetés során kapott információk és az öt állomás, melyet a kertben állítottak fel egy-egy költőhöz kapcsolódóan.
A “verseny” díjainak átadása után egy fogadás finomságokkal és egy baráti beszélgetés zárta a hangulatos programot.
Az est folyamán Balogh Dávidot az év további programjairól kérdeztük. A jövő héten indul a Németh Kálmán nyomában alkotótábor első turnusa. “Ha lesz ‘Fót ősz’, abba is bekapcsolódunk, és hagyományosan idén is októberben lesz a Németh Kálmán emléknap” – mondta az emlékház vezetője.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább