Végre a fóti férfiaknak is van hol szépülniük

by fnora

Egy hónapja nyílt meg a Blaze’s barber shop a Kossuth Lajos utcában,  a férfiak legnagyobb örömére. A fiatal tulajdonos egyelőre egyedül fogadja a vendégeket. Novák Balázzsal beszélgettünk.

Budapesten rengeteg borbélyszalon nyílt mostanában, de Fóton ez az első.

Tavaly nyáron poénból néztem ki ezt a társasházat, láttam , hogy milyen szép új, fehér és milyen jól mutatna itt egy forgólámpa. Ez össze is jött. Már egy ideje bennem volt, voltak olyan terveim, hogy saját üzletet nyissak. Szeretek a magam ura lenni, ez így egyszerűbb és jobban is tudok dolgozni. Én Dunakeszin lakom, de ott már van pár hasonló bolt, Fóton viszont még nincs, ezért választottam a várost. Úgy gondoltam, hogy talán örülnek majd a fóti férfiak és srácok, ha itt is nyílik egy borbélyszalon.

Korábban hol dolgozott?

Békásmegyeren egy borbélyszalonban, ott béreltem széket.

A kint forgó rúdról és a szalonban is látható piros-fehér-kék csíkokról minden hozzáértőnek egyértelmű, hogy borbélyszalonhoz érkezett?

Onnan ismerhetjük meg a borbélyüzleteket, hogy egy színes forgó rúd van az ajtó mellett. Ezt hívják borbély rúdnak. A korábbi háborúkban a borbélyok is ott voltak, mint felcserek, és ők is segítettek a sebesülteket ellátni, fogat húztak, ha kellett, amputáltak. A kék szín egyesek szerint a a vénákat jelképezi, mások szerint akkor került a borbély rudakra, amikor az orvosi és a borbélyszakma szétvált: az orvosok csak a piros-fehér színű cégéroszlopokat használták, a kék pedig hivatalosan is a borbélyok színévé vált. Akárhogy is, ezek az oszlopok egyértelmű jelei a borbélyüzletnek, így már messziről fel lehet ismerni őket.

Budapesten pár helyen ki van írva, hogy hölgyek nem léphetnek be a borbélyszalonba.

Igen, van, ahol ezt szigorúbban veszik, de nálam nem probléma, ha az anyukák, feleségek bejönnek. A klasszikus szalonokban a férfiak egymás közt akarták megbeszélni a személyes dolgaikat, ezért volt ez a szabály, amit több mai üzlet divatból átvett.

Mi a specialitása?

Én nagyon motivált vagyok a kreatív hajvágáshoz, szeretem a kihívásokat és azt hiszem , vannak jó ötleteim is. Örülök, ha hoznak képet az elvárt frizuráról, de persze nagyon gyakori, hogy rám bízzák – ilyenkor, mivel nem ismerem a vendéget, közösen próbálunk kitalálni egy modellt. Természetesen egy idő múlva a törzsvendégeket kiismerem majd és bátrabban tudok ajánlani fazont.

Be kell jelentkezni, vagy fogad beeső vendégeket is?

Ha az időm engedi, természetesen, de hosszabb távon szeretném, ha az előre bejelentkezések dominálnának, így tudok tervezni és tudom, hogy kire számíthatok. Reggel kilenctől este hétig vagyok nyitva, és minden második szombaton kilenctől kettőig.

Az árai versenyképesek? Látom, hogy a szalon kialakítása nagyon igényes és csak a legjobb eszközökkel és anyagokkal dolgozik.

Igen, sokat fektettem be a boltba, és valóban csak kiváló minőségű anyagokat, krémeket használok. Az áraim, úgy érzem, korrektek a szolgáltatás minőségéhez képest. Magamat se szeretném lehúzni, én egy maximalista ember vagyok és próbálok a tudásomhoz képest maximálisan teljesíteni.

Május hetedikén nyitottak, milyen a forgalom?

Nem panaszkodom, alakul. Fótról sokan jönnek, férfiak, idősebbek és az anyukák gyakran hozzák be a fiaikat, néha kettőt, hármat. Szerencsére szájról-szájra terjed a híre a boltnak. Azért még fel kell pörgetnem a dolgot, mindenféleképpen hirdetni kell, de a kezdeti időszakban különösen sok energiát fektetek a munkába. A nyitás után most hirtelen dőlnek be az emberek, és még egyedül vagyok. Ha a forgalom megengedi, szeretnék valakit a másik székre, egy hasonlóan motivált fiatal kollégát, valószínű bérlőként.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább