Sajtótájékoztatót tartottak a fóti Szent Márton romtemplomért

by franciska

Sajtótájékoztatót tartott a Fóti Romtemplom Alapítvány a Károlyi-kastély épületében, melynek témája a fóti Szent Márton romtemplom megmentése és revitalizációja. A sajtótájékoztatót nagy érdeklődés övezte, amint részt vett Dr. Vass György polgármester és gróf Károlyi László és felesége, Erzsébet asszony is.

A sajtótájékoztatón  bemutatták az eddig elért régészeti eredményeket,  az állagmegóvást, továbbá a frissen elkészült építészeti terveket, és a romtemplommal kapcsolatos távlati célok prezentálására is sor került. Horváth Szilárd, az M5 riportere, szerkesztője moderálta az eseményt.

Dr. Kásler Miklós, a Magyarság Kutató Intézet főigazgatója beszédében kitért arra, hogy a kultúránk során a történelmi nehézségek közepette számos ambíció irányult arra, hogy megszűnjék a magyar kultúra. II. József germanizálódása idején az arisztokraták Bécsben elkezdtek magyarul beszélni, elindították a nyelvújítást, magyar táncokat táncoltak, és disputa indult el arról, hogy lehetne az egész nemzetet felemelni.

„A magyar történelmet úgy látom, hogy egy állandó megújulás folyamatának lehettünk 35 nemzedéken keresztül a tanúi. A hagyományainkat meg kell őrizni. A legrégebbi magyar hagyomány a szuverenitás, ez tette a magyar államot maivá, amit a nyelvünk és a kultúránk tart össze.

‘Építsünk régi kövekből új hazát’ – mondta Vass Albert, ezt tesszük s tettük korábban is. Fót példáján azt látom, hogy ezt a folytonosságot visszük tovább a templom felépítésével” – mondta a főigazgató, aki hangsúlyozta, hogy a körülmények összeállásával és a hivatalok támogatásával újra felépülhet Fót határában egy ősi templom, aminek a falait a Magyarság Kutató Intézet munkatársai feltárták, hogy összefogással megépülhessen.

Sebők Sándor fóti plébános, kanonok 38 éve szolgál Fóton, beszédében kitért arra, hogy már 38 évvel ezelőtt felfigyelt a város határában lévő templomi romokra, amiről a korábbi sekrestyés sokat mesélt neki, és aminek a maradványai akkor még sokkal látványosabbak voltak.  „ Mindig megrendülök, amikor kimegyek a romtemplom helyszínére, mert annyi emlék és gondolat ébred fel bennem. Amikor a romoknál vagyunk, akkor az érződik, hogy ha élni akarunk, akkor vissza kell térni Szent István örökségéhez, azt ápolva tudunk jövőt biztosítani az egyháznak, saját magunknak és az unokáinknak. A kereszténységet kell erősíteni. Boldog vagyok, hogy elérkezett az idő, most tudunk tenni a templomért” -mondta Sándor atya, aki megköszönte mindazoknak a munkáját, akik sokat tettek a romtemplom megmentéséért.

Makoldi Miklós Zsombor, a MKI régésze a romtemplom feltárásáról osztott meg információkat a résztvevőkkel. Elmondta, hogy a Magyarság Kutató Intézetet a fóti civilek és a helyi önkormányzat képviselői keresték fel. Az  M0-as, az M2-es és az  M3-as közvetlen környezetében lévő templom egy frekventált ipari park területén helyezkedik el, aminek a megmaradása bizonytalan volt.

„Az intézet kollégái megértették, hogy a templomért tenni kell, mert a kereszténység ezeréves sorsa fontosabb, mint napjaink iparosodási tendenciája” – mondta a kutatóintézet régésze. A templom egy Árpád-kori település kisebb falusi temploma lehetett, amelynek  megmaradt 4 méteres falai a II. világháború alatt sérültek meg,  a köveit pedig elhordták. Az intézet 2021-ben kezdett el foglalkozni a templom megmentésével.  A kutatók árkokat építettek, hogy megnézzék a templom régészeti szintjeit. A környezet rendbenhozásával bontakozott ki a templom körvonala. Civil összefogással egyre több segítő vett részt az ásatásokon, a feltárásokon. Az előadás során kiderült, hogy az Árpád-kori alapra később egy gótikus alapú templomot építettek, amit a török időben romboltak le.

„Régészetileg védett templommá tesszük” – mondta Jakab Csaba DLA építész, aki megmutatta az építendő templom látványterveit.

„Mi most a harmadik templomot építjük ezen a helyen, a mai elvárásoknak megfelelően. Nem akartuk kitalálni, hogy milyen lehetett a templom, és azt felépíteni. Mi azt gondoltuk, hogy revitalizálni kell, élettel kell megtölteni. Ez a harmadik templom ezen a helyen egy saját identitással lévő templom lesz, ami tiszteli az előzményeket, a környezetét a mostani igényeknek megfelelő koncepció mentén” – mondta az építész.

Bíró Zoltán alpolgármester beszédében arról beszélt, hogy általában egy emberöltő alatt  csak egyszer adatik meg, hogy ilyen nemes ügyhöz csatlakozhassunk. Az önkormányzat  mindent megtesz, hogy a szabályozások megfelelő módosításával segítse a templom építésének ügyét. A templomrom 100 négyzetméteres területe az önkormányzat tulajdonában van.  Az önkormányzat egy nagyobb pályázati összeget nyert, aminek köszönhetően el tudják kezdeni a templom építését. Jövő évben el fog készülni a szentély, de a templom további építéséhez még komoly támogatásra van szükség, mondta az alpolgármester.

 

Molnár Krisztina, a Fóti Romtemplomért Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte, hogy idén már több programot valósítottak meg a romtemplom helyszínén, mint például  a Rom-Run Fót terep-és akadályfutó versenyt, vagy a szemétszedést. A programok célja, hogy a romtemplomot és annak környékét megismerjék a lakosok. Legközelebb  dec.21-én, a téli napfordulót ünnepelhetik együtt az  ide ellátogatók.

Gyimesi Kende, a Fóti Romtemplomért Alapítvány kuratóriumi elnöke a sajtótájékoztató zárásaként megköszönte mindazok támogatását, akik eddig is segítették a romtemplom ügyét, és büszkén kiemelte a templommentő csapatukat, amely hatékonyan működik.  Továbbra is várják mindazok segítségét, akik szívesen csatlakoznak a csapathoz, hogy Fóton megépüljön a város 6. temploma.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább