A Szent Márton Romtemplom újjáépítését segíti az I. Fóti Rom-Run

by fnora
Az internetes hírverésnek köszönhetően körülbelül százan indultak a különböző kategóriákban – köztük sokan a környező városokból. Természetesen legtöbben a fótiak voltak, de beszéltünk budapestiekkel, csömöri, dunakeszi, sőt, tiszakécskei indulókkal is.
A versenyt az Impulzus Egyesület szervezte. Segített a Katolikus Karitász, mivel az egyház is felkarolta a kezdeményezést, és sok szponzor is támogatta a Rom-Runt. Károlyi Lajos, az Impulzus Egyesület elnöke, az esemény főszervezője ezt mondta a versenyek előtt:
“Gyakorlatilag ahogy a honlapon és a különböző információs felületeken írtuk, a romtemplom mentése fontos számunkra. Felöleltük ezt a kezdeményezést, és egy sportrendezvényt szerveztünk a támogatására és népszerűsítésére. Van 5 és 10 kilométeres táv terepfutásban és akadályfutásban, 5 és 10 kilométeres táv gyaloglásban és vannak gyerekfutamok is. Egyelőre másodlagos, hogy hányan vesznek részt a versenyen, bár a közel száz résztvevővel elégedettek vagyunk. Most az fontosabb volt, hogy megismertessük a projektet, melyet a rajtszámok megvásárlásából befolyt összeg 70 százalékával támogatunk. Az összeget a romtemplommentők részére utaljuk át.”
Dr. Vass György polgármester is eljött a versenyre, kérdésünkre ezt nyilatkozta.

“Gratulálok a szervezőknek, annak, akinek ez a rendezvény eszébe jutott, és azoknak, akik ezt megvalósították. Én úgy érzem, hogy ez egy olyan hagyományteremtő sportrendezvény lesz, aminek örülnek a futást kedvelők, és ami hasznos a városnak is. Népszerűsíti a várost és a feltárás alatt lévő romtemplomot, amiért a futás van. Amikor elkészül a felújítás, mint városi nevezetességet tudjuk majd a ‘bakancslistára”‘ráírni, hogy ilyen is van Fóton.”

Bíró Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat vállalta, hogy megtisztítja a területet, elszállítja a feltárás során keletkezett rendkívül nagy mennyiségű földet, kiásott gyökeret. Ezzel járulnak hozzá, hogy a víztelenítést meg lehessen oldani.
A résztvevőknek a Városszépítő Egyesület főzött egy finom gulyást, ők így támogatták az eseményt.
A romtemplommal kapcsolatos következő esemény október 8-án lesz, az I. Fóti templomtúra. Ennek egyik állomása lesz a Szent Márton Romtemplom.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább