Megújulva, sok programmal várják az FKKK intézményei a fótiakat

by franciska

Szeptemberben nagyszerű programokkal és frissen festett, megújult helyszínekkel várják az FKKK intézményei a fóti lakosokat. Palásti Bélát, a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ igazgatóját kérdeztük a nyáron történt változásokról és a szeptemberi indulásról.

A nyár folyamán az FKKK intézményei nagyrészt megújultak, felfrissültek. A Vörösmarty Művelődési Ház minden helyiségét és a Kisalagi Könyvtárat is kifestették.  A Fóti Városi Könyvtárba pályázati forrásból tudtunk új bútorokat vásárolni. A Németh Kálmán Emlékháznál az utcafronti kerítés várhatóan októberre, de legkésőbb novemberre készülhet el.

Önkormányzati, valamint pályázati alapból korszerűsödött a művelődési házban a számítástechnikai háttér, a fény- és hangtechnika, illetve a Muharay terem színpadtechnikája. A termek új függönyei a város címerének színeit tükrözik, és természetesen megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak is.

Jó pár helységben kicseréltük a világítást is. Több hónapos fejlesztés és háttérmunka áll az új honlap mögött, amely egyszerű dizájnt és felhasználóbarát felületet kapott. Reményeink szerint honlapunkat szeptember vége felé már mobilon is tökéletesen használhatják az olvasóink.

A mesét, az olvasóvá nevelést, a gondolkodásra ösztönző, ugyanakkor hagyományainkat, múltunkat és kultúránkat is őrző programokat szívügyünknek tekintjük. Ennek tükrében rendeztük meg nyáron a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert 1 millió forint keretösszegből az I. Népi és Mese Napot családias hangulatban, igen pozitív visszajelzésekkel.

Hangsúlyt fektetünk az egészségmegőrzés számos területére is. Ezért adtunk teret és helyet a Fóti Fitness vezetőjével, Mezei Eszterrel közösen szervezett fóti egészségnapnak augusztus végén, melyet szintén sikerrel zártunk.

Óvatosan, de pozitívan indulunk és állunk hozzá az őszhöz. Nagyon sok érdekes programmal fogjuk várni a fótiakat. A magyar népmese napja (szeptember 30.) alkalmából érkezik hozzánk szeptember 29-én, szerdán Benedek Elek és testvérének ükunokája Erdélyből, akik egy kiállítással, egy könyvvel és egy zenés, verses, mesés előadóesttel ajándékoznak meg bennünket. A program személyes, kötetlen elemei varázslatos színfoltjai lesznek a rendezvénynek. Szeretettel várjuk az érdeklődő családokat, természetesen a szülőket, nagyszülőket és a gyerekeket is.

Elindultak a szakköreink, befogadott állandó programjaink is. Zeneóvoda, Kerekítő baba-mama klub, gyerekbalett várja a legkisebbeket, a kicsit nagyobbakat hiphoptáncoktatás, drámapedagógiai színjátszó kör, kézműves foglalkozás, gyöngyfűző és sakk-klub, a felnőtteknek különböző mozgási lehetőségeket kínálunk esténként (pilates, zumba, pound, piloxing), de lehet csatlakozni a fóti asszonyok népdaléneklő, valamint a zenebarátok kórusműveket éneklő alkalmaihoz is.

Szeptember 24-26. között a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretén belül Báthory Anna Végtelen álmok… című kiállítására várjuk az érdeklődőket, valamint egy helyismereti játékra invitáljuk a fótiakat. Ez utóbbi részletei a Facebook-oldalunkon „Fót épített öröksége – Te megtalálod mindet?” eseményben találhatóak. Érdemes játszani az értékes nyereményekért és városunk értékeinek megismeréséért egyaránt.

Október 1-jén, az idősek világnapján idén is köszöntjük Fót város polgármesterével a szépkorúakat és a város fiatalabb időseit is. Szeretnénk a komolyzenét jobban meghonosítani Fóton,  ezért a Fóti Zeneiskola növendékei ebben a tanévben több alkalommal fognak nálunk koncertet, zenés műsort adni. Ebben az évben 6-7 színházi előadást tervezünk a gyerekkoncertek és gyermekszínházi előadások mellett.

A legközelebbi nagy városi rendezvény szeptember 19-én az 53. Fóti Szüret és 11. Fröccs Fesztivál. Ez a rendezvény  nagyon szép, komoly hagyománya Fótnak. A lovasfelvonulás mellett sok kulturális program várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A délelőtti és a délutáni programok a Fáy Présház mellett, az esti koncertek pedig a jobb infrastruktúra  miatt a Fóti-tónál lesznek.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább