Megújultak az újranyitásra az FKKK intézményei

by franciska

Palásti Béla, a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ vezetőjét intézményeik soron lévő fejlesztéseiről és beruházásairól kérdeztük. 

 

A művelődési házban karbantartás folyik.  Az épület előtti forgalmas közúti közlekedés az elmúlt években komoly nyomot hagyott a falakon.  Az elmúlt napokban nagy gondot fordítottunk a homlokzat és a külső rész letisztítására, gyakorlatilag megfürdettük az épületet. Megszépült, megfiatalodott a művelődési ház a megtisztított felülettel. A közvetlen környezetet is csinosítjuk virágokkal, kertészeti lehetőségekkel. A külső munkálatok nagy része már készen van.

A karbantartási munkák, illetve a beruházások az elnyert pályázati pénzekből, az önkormányzattól kapott támogatásból és az éves költségvetésünk egy részéből valósulhatnak meg. Szeretnénk, hogy újranyitáskor a látogatóinkat megújult, szép környezet fogadná. A külső felfrissülés mellett komoly belső felújításokat is végzünk. A ház összes helyiségét kifestjük. Megújul a színpad. Jelenleg egy nyolc centiméteres deszkapalló hiányzik ahhoz, hogy azonos szintben legyen a rivaldakörrel. Ezt most végre orvosoljuk, így sokkal szebb tere lesz a néptáncnak, a színháznak, a rendezvényeinknek.

A színpadi bársonyfüggöny színe ahhoz hasonló kék lesz, mint ami Fót címerében is megjelenik. Az ablakokon lévő függönyök színét is ehhez választottuk. Miden évben fejlesztjük egy kicsit a színpadtechnikát, amelyhez hozzátartoznak a fény- és a hangtechnikai eszközök is. Büszkén mondhatom, hogy ezeknek az eszközöknek a fejlesztésével elértük, hogy ettől az évtől bármilyen színházi előadást be tudunk fogadni.

A székeink is elkoptak már az elmúlt évek alatt, ezért új huzattal várjuk majd a vendégeinket, és olyan új bútorok vásárlására is lesz lehetőségünk, amelyek jobban kiszolgálják a rendezvényeinket. Megújulnak a számítástechnikai eszközeink is,  kollégáim sokkal modernebb, gyorsabb technikával felszerelt gépeken tudnak majd dolgozni. Ez a fejlesztés szükségszerű, hiszen láthatjuk, hogy most, a pandémia idején, az online munkavégzés jelentősége mennyire megnőtt.

A honlapunk hamarosan új ikonokkal, grafikai elemekkel gazdagodik, és akadálymentessé fejlesztjük, így a legtöbb ember számára hozzáférhető, kezelhető és áttekinthető lesz. Arra is figyeltünk, hogy a megújult honlap telefonos applikációval is jól működjön, és az új felületen bankkártyával is lehet majd fizetni színházjegy vásárlásakor. Nem csak külsőben, hanem tartalomban is lesznek változások. Új írásokkal, bemutatkozásokkal is találkozhatnak majd az olvasóink. Azt gondolom, hogy egy letisztult, nagyon jó dizájnnal szerkesztett honlappal büszkélkedhetünk hamarosan, melynek színei a város címerének színeivel fognak harmonizálni. A próbaüzemet pár napon belül elindítjuk.

A Fóti Városi Könyvtár pályázaton 3 300 000 forintot nyert, amit beszerzésre, bútorzatra, kiegészítőkre használhat fel. Ebben az összegben a 10 %-os önrész is benne van. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, mert évek óta nem jelent meg olyan pályázat, amely ezt a fejlesztést lehetővé tette volna. Ebben az évben a pályázati forrásnak köszönhetően szebb környezettel várja majd a látogatókat a könyvtár.

A Kisalagi Közösségi Ház délutánonként tele van programmal, szakkörökkel, rendezvényekkel, kis csoportokkal, és nyári táboroknak is otthont ad. Lehetőségünk nyílik idén arra, hogy a pályázatból melegítőkonyhát vásároljunk, azt beüzemeljük. Ez óriási dolog, mert nyaranta nyolc-tíz táborunk is van ezen a helyszínen. Régi tervem, hogy szabad téren is legyen itt főzési lehetőség. Ezzel a konyhával ezt is elő tudjuk készíteni.

A Németh Kálmán Emlékháznak  a tavaly elnyert pályázatból  új kerítést és vitrint tudunk beszerezni. A vitrin a múzeum boltjaként fog funkcionálni. A kerítés megújítása is időszerű, erre 3 millió forint áll rendelkezésünkre. Megállítótáblák, falapplikációk lesznek az intézményeinkben, hogy a látogatókat, a közönséget tájékoztassák. Összesen 12 millió forintot költünk idén az intézményeink fejlesztésére, a munkálatokat főleg fóti vállalkozók végzik el.

Nagyon várjuk, hogy kinyissunk és személyesen találkozzunk a közönséggel, a programok résztvevőivel. A nyári táborokat meg tudjuk tartani, viszont tömegrendezvények szervezésére úgy, mint évekkel ezelőtt, még nem lesz lehetőségünk. Bízunk abban, hogy az oltásoknak köszönhetően normalizálódik a vírushelyzet. Ezekből az anyagi forrásokból látványosabb, szebb, esztétikusabb környezetben várhatjuk majd a látogatóinkat.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább