Bemutatjuk Dr. Tóth Szilviát, a Fót Egészségügyéért díj egyik kitüntetettjét

by franciska

Március 15-e alkalmából Fót Egészségügyéért díjban részesült Dr. Tóth Szilvia. Fót 7-es számú körzetének háziorvosával a hivatásról és a mostani járványhelyzetről beszélgettünk.

Mióta él Fóton?

Először szüleimmel költöztem Fótra 1990-ben. Egy rövid budapesti kitérő után 2004 óta élünk itt a családommal.

Mióta van az orvosi pályán?

1996-ban végeztem a Semmelweis Egyetemen. A diploma megszerzése után aneszteziológusként kezdtem a pályát Budapesten, a Tétényi úti (jelenleg Szent Imre) kórházban. 1997-ben az újpesti Károlyi Kórházba kerültem, ahol a sebészeten, majd az intenzív osztályon dolgoztam. Kórházban végzett feladataim mellett 2008-ban a fóti éjszakai körzeti ügyeletben vállaltam munkát. Akkortájt az önkormányzat a megnövekedett lakosságszám miatt új körzet indítása mellett döntött.  A kiírt pályázatot elnyertem, 2009-től a fóti 7-es számú felnőtt körzetben praktizálok. Az elmúlt tizenkét évben a praxisomba tartozók létszáma 2200-ra nőtt.

Akik Budapestről költöznek ki, azok visszajárnak orvoshoz a fővárosba, vagy inkább a fóti egészségügyi ellátást veszik igénybe?

Ez változó. Attól függ, hogy kinek milyen rendszerességgel van szüksége háziorvosi ellátásra. A körzetembe a külterületek és lakóparkok tartoznak, ahova jellemzően fiatal, egészséges emberek költöznek. Közülük sokan a szűrővizsgálatokat a foglalkozás-egészségügyi ellátás keretében oldják meg. Akik krónikus betegségük miatt gondozásra szorulnak, igyekeznek a lakóhelyükhöz közeli háziorvost választani. Most, a járvány idején a koronavírus elleni védőoltásokhoz történő hozzájutás miatt nagyon sok megkeresést kaptam azoktól a lakosoktól, akik eddig nem vették igénybe a fóti háziorvosi rendelést.

Mennyire ismerik jól egymást a háziorvosok Fóton?

Jól ismerjük egymást, napi kapcsolatban vagyunk. Most különösen fontos a jó szakmai együttműködés, mert a járvány miatt sok olyan probléma merül fel, amit közösen kell megoldanunk. Lehetőségeink szerint támogatjuk, kölcsönösen segítjük egymást.

Most, a járvány idején mennyire elfoglalt?

Rendelésünkön a pandémia előtt is igen nagy volt a forgalom, tavaly március óta a háziorvosi ellátás rendjében komoly változások történtek. Azt mára már nagyon jól tudjuk, hogy a koronavírus igen fertőzőképes kórokozó, zárt térben hosszabb várakozás alatt egy vírusürítő ember a körülötte lévőket nagy eséllyel megfertőzi. Ennek megelőzése érdekében már több, mint egy éve előzetes telefonos egyeztetés után időpontra érkeznek a betegeink, ezzel gátoljuk meg a várótermi  várakozás közben történő fertőződést. A rendelőbe érkező betegek ellátása mellett jelentősen megnövekedett a telefonos megkeresések száma. A légúti tünetekkel rendelkező betegek ellátását elsősorban telefonon, konzultáció segítségével igyekszünk végezni, ezzel is akadályozva a vírusfertőzés terjedését az orvosi rendelőben. Bizonyos esetekben szükség van a személyes találkozásra, ilyen például a mellkasi, hasi fájdalmat panaszoló betegek ellátása, a gondozási feladatok egy része, például a terhesgondozás, valamint egyes adminisztratív feladatok végzése, gondolok itt a jogosítvány hosszabbításra. Ezek a feladatok kitöltik a rendelési időnket. A pandémia kitörése óta megnövekedett a telemedicinális ellátás, például e-mailben küldött vérnyomásnapló, laborleletek, bőrelváltozásokról beküldött fényképek elemzése, amire a rendelési időn túl kerül sor. Forgalmasabb napokon akár száz beteggel is foglalkozunk. A hozzánk forduló pácienseink jelentős része kedveli a telemedicinális ellátást, mert ez kényelmes, elkerülhető a rendelőben várakozás, az utazás.

Napi hány órát jelent ez a munka?

Február óta az előbb említett feladatokon kívül az oltások szervezése és beadása is jelentős terhet ró a háziorvosokra és asszisztenseikre. Az idősebb korosztállyal kapcsolatos szervezői munka elsősorban telefonon zajlott, pácienseinket egyesével hívtuk fel és informáltuk őket az oltások felvételéről. A fiatalabb korosztály már könnyebben boldogul a digitális világban, így őket oltásszervező program segítségével e-mailben értesítjük.  Az oltásszervezésen kívül a rendelkezésünkre bocsátott vakcinákat rendelési időn kívül adjuk be, majd ennek az adminiszrációját is elvégezzük. Pácienseinktől rengeteg kérdést kapunk az oltások beadhatóságáról, a hozzájutás lehetőségéről, a védettségi igazolványról és még sorolhatnám. Ezekre lehetőségeink szerint igyekszünk válaszolni, ez sokszor éjszakába nyúló feladat. Mindez napi tizenkét óra munkát jelenthet. Hosszabb távon nagyon fárasztó – remélem, hogy hamarosan enyhül a terhelés.

Hogyan tud kikapcsolódni?

Engem a mozgás, a játék tölt fel szellemileg és fizikailag, de sajnos a jelen helyzetben nekem is szűkösek a lehetőségeim, ahogy mindenki másnak. Amikor a körülmények engedik, főleg sportolok, a labdajátékokat szeretem leginkább. A járvány előtt rendszeresen röplabdáztam, kosárlabdáztam, sok időt töltöttem a barátaim társaságában, ez most nagyon hiányzik. Igyekszem minél többet sétálni a kutyáimmal, szerencsére ezt a mostani nehéz időben is megtehetem. Remélem, a mi munkánk is hozzájárul ahhoz, hogy az élet visszatérjen a korábban megszokotthoz közeli kerékvágásba, és lassan mi is visszatérhetünk a kellemes időtöltéseinkhez.

Borítókép: Máté Richárd

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább