Magyarnak lenni – A Zöld szalon rendezvényén jártunk a Károlyi-kastélyban

by ktgy

A mindig izgalmas témákat boncolgató Zöld szalon estjein volt már szó többek közt a természetvédelemről, a futballról, míg legutóbb például az ifjúság és a vallás volt a téma.

A mostani rendezvényt is a gyönyörű Erzsébet teremben rendezték, ahol először Bíró Zoltán alpolgármester köszöntötte a vendégeket, és köszönte meg a Károlyi családnak, “hogy mint a múltban is oly sokszor, most is odaállnak a jó ügyek mellé, támogatnak egy-egy estét, mint amilyen ez a mai nap”. Megköszönte a Zöld Dió Egyesületnek, hogy ilyen hiánypótló estéket szerveznek.

Az est során Bérciné Berke Szilvia a világhírű Liszt Ferenc-díjas operaénekessel, Molnár Leventével és Hadnagy Jolánnal, a Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnökével beszélgetett. Mindketten szenvedélyesen szeretik származásukat, a nyelvüket és a kultúrájukat, amelybe belecseppentek. A meghívott vendégeik által bepillantást nyerhettünk abba, hogy a határon túli testvéreink hogyan élik meg a magyarságukat, miként tudják átadni a gyökereiket a fiatalabb generációknak.

Hadnagy Jolán elmondta, hogy “Székely Tündérországból” jött, ahol óvónő, hitvallása ” jót akaró és magyarságtudatot éleszteni vágyó és ott helyben megtartani próbáló édesanya”.

Molnár Levente Gyergyóremetén született, de Fóton él. Mint elmondta, bár úgy tűnik, ő valójában nem hagyta el Székelyföldet, a mai napig megvan a lakcímkártyája, és minden évben nagyon sokat tesz az ottani közösségért – fellépéseket és ingyenes mesterkurzusokat tart. Hitét bizonyítja, hogy  kétszer is hazazarándokolt gyalog Máriapócsról a csíksomlyói búcsúra.

Az érdekes beszélgetés után Molnár Levente és a Fényerő adott egy nagyon izgalmas koncertet. A  program során elhangzottak olyan számok is, amiket még korábban nem adtak elő.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább