Természetvédelem a központban – a Zöld szalonban

by ktgy
Gyönyörű helyszínen, a Károlyi kastélykert tópartján Pásztor Tamás környezetkutató geográfussal, Mogyoród turisztikai referensével beszélgetett Bérciné Berke Szilvia. A szakember fő területe a természetvédelem, így ez lett a Zöld szalon második tóparti beszélgetésének központi témája is.
A Zöld Dió Egyesület által szervezett izgalmas beszélgetés alatt szó volt többek közt arról, hogy a tavaly megépült tanösvény az eredeti tervek szerint összekötötte volna Mogyoródot Fóttal, de ez ebben az ütemben még nem tudott megvalósulni. Mivel a környezetvédelemi projektekre, feladatokra kevés pénze van a szűkös költségvetés miatt az önkormányzatoknak, akkor történik fejlesztés, ha van rá pályázati forrás. Szó volt a folyószabályozás előnyeiről és hátrányairól, valamint a Makovecz Imre által tervezett mogyoródi Szent László kilátóról.
Tamás elmondta, hogy mennyivel természetközelibb a természetes gát, például egy kidőlt fa, mint egy épített betongát. Érdekes volt a Somlyó különleges növény- és állatvilágáról szóló beszélgetés. Az állatok közül Tamás a gyurgyalagot és a fóti boglárkalepkét emelte ki. Mint mondta, a terület növényzetének különlegessége pedig az, hogy itt megtalálhatók az alföldi és a délvidéki növények is. Nem az egyediség az érdekesség, hanem az, hogy sokkal több faj található itt, mint máshol.
A későbbi közönségkérdések közt szó volt például az előadáson is említett “Fogadj örökbe egy patak szakaszt” akcióról, melyben az óvodásoktól kezdve minden korosztályra számítanak.
Az esemény egyik szervezőjét, Bérciné Berke Szilviát a beszélgetés előtt a programsorozatról kérdeztük.
  • Zöld szalon a neve – azért zöld, mert környezetvédelmi előadásokat takar, szalonnak pedig tulajdonképpen a kastély előkelő mivolta miatt nevezzük. Az első három előadás kint van a természetben, szeptembertől a grófnő engedélyével a további beszélgetéseket valódi szalonban fogjuk tartani bent a kastélyban. Ezért kerestünk egy olyan nevet, amely a kinti, a benti helyszíneket is tükrözi.
Mik lesznek a beszélgetések témái?
  • Környezetvédelemmel kezdünk, madarászatról volt szó ez első alkalommal, míg geológia, patakrevitalizáció a mai téma. Szeretnénk majd sportolókkal, politikusokkal beszélgetni – minden olyan témáról, ami a lakosságot érdekelheti.
A beszélgetés után Pásztor Tamás kérdésünkre röviden elmondta, hogy hosszú évek óta dolgozik egy programon, melynek eredményeként tavaly egy tanösvényt alakítottak ki Mogyoródon. Ő foglalkozik azzal, hogy ezt feltöltsék természetvédelmi és természetismereti tartalommal. Mint elmondta, ahhoz, hogy a vízfolyásokkal, erdőkkel érdemben tudjanak foglalkozni, a képviselőknek és a tulajdonosoknak együtt kellene működni velük. Rengeteg kidolgozott programjuk volt, melyeket a támogatás hiánya miatt nem tudtak megvalósítani. Oda kéne eljutni, hogy Mogyoródon a képviselők és a tulajdonosok támogassák a természetvédelmet, és hogy a vízügyi lobby ne legyen olyan erős – árulta el a fiatal szakember.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább