Interjú dr. Vass György polgármesterrel a vírushelyzetről

by franciska

A  koronavírus a fóti önkormányzatnak is  szokatlanul nagy terheket jelentett tavasszal. A tanév kezdetével  a polgármester elkezdte az oktatási intézményeket látogatni annak érdekében, hogy megfelelő legyen az intézmények védekezése a fertőzés  újabb hullámának érkezésekor. Sajnos még mindig napirendi kérdés vírus, ezért kérdeztük  dr. Vass György polgármestert a COVID időszak tapasztalatairól.

 Mennyire volt megterhelő a tavaszi COVID időszak a városvezetés számára?

Nehézségeket okozott nekünk, főleg a hivatali munkavégzés területén, mert itt is be kellett tartani a kötelező szabályokat. Szeretnék köszönetet mondani Fót lakosságának azért a fegyelmezettségért, türelemért, empátiáért, amit tanúsított ebben a nehéz időkben.  A hivatal az előírások betartása mellett 50%- kal működött.  A hivatalba járást az otthoni munkavégzés egészítette ki, ami nem volt teljesen ugyanaz, mert hiányzott a közösség. Én magam is dolgoztam otthonról, de 4-5 órát bent voltam a hivatalban is. Nagyon nagy segítséget kaptunk az Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől itt Fóton. Mentesítették a köztereket, fertőtlenítettek, s majd az ő technikájukat alkalmaztuk a fertőtlenítésben. A kijárási korlátozás miatt sokan segítségre szorultak, hiszen el kellett menni helyettük a gyógyszertárba, postára, az étkezésükről is kellett gondoskodni. Elsőként a szociális munkásainkra támaszkodtunk, amikor nagyon felhalmozódott a munkavégzés, akkor pedig a mezőőreink segítségét vettük igénybe az ebédkihordásban, majd az önkéntesek, illetve a hivatal dolgozói is beálltak segíteni. Jómagam is vittem maszkokat, ahol szükség volt rá. Szerencsére nem volt sok fertőzött a városban, a legsúlyosabb időszakban 12 fertőzöttet regisztráltunk és kb. 50-60 ember kényszerült karanténban. Természetesen beszereztük a maszkokat, fertőtlenítőszereket, s én magam kísértem figyelemmel az előírások betartását. Amit szomorúan vettem tudomásul, hogy nagyon sok rendezvény maradt el. 2019. novemberében az újonnan megválasztott képviselőtestület elkezdte a munkáját, amely komoly rendezvényeket tervezett a városban. Elmaradt sajnos a Fóti Kolbi Kolbásztöltő Verseny és Pálinkamustra,  a Fóti-Futi, s olyan nagy rendezvények, mint aug.20. vagy most szeptemberben a szüreti napok. Kezdeményeztem civilszervezeteknek azt a lehetőséget, hogy nagy összevont rendezvények helyett városrészenként próbáljunk kisebb eseményeket szervezni. Ilyen pl. az Alagi Napok elnevezésű másfél napos rendezvényünk, amit a Sipos Pál téren szeretnénk megszervezni, melynek az anyagi fedezetét az önkormányzat biztosítja.

Szeptember 20-án lesz egy hagyományos lovasfelvonulás, ahova nézőket nem tudunk toborozni. kb. 50 lovas vonul fel egy meghatározott útvonalon, a Patak sortól  a Fáy-Présházig. Elárulom, hogy a szüreti napokra nagyon híres vendéget hívtunk meg, s nagy szívfájdalommal járt a koncert lemondása. A Boney M. együttessel szerződtünk le, Bobby Farrel-t és az énekes lányokat vártuk volna, a 80-as évek világsztárjait.

Hogyan készülnek a következő Covid hullámra?

Az oszlopos kézfertőtlenítőket már kiszállítottuk, felhalmoztunk kéztisztító és fertőtlenítőszereket és megfelelő mennyiségű maszkokat. Már korábban elkülönítettem 25 millió ft-ot a költségvetésből ezeknek a beszerzésére.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább