Interjú Bartalus Munkácsi Tímeával, a Munkácsi Szalon Kft. vezetőjével

by franciska

Fót főutcáján sétálva egy érdekes  házra figyeltem fel. Egykori parasztház, de modern színvilággal párosítva. A tágra nyitott kerítés arra csábít, hogy közelebbről is megtekintsem a portát. A ház tornáca rendkívül ízlésesen berendezve szekrénnyel, díszpárnákkal, függönnyel, s virágokkal. Hirtelen nem tudom, hogy hova csöppentem, azt viszont érzem, hogy a nagyon jó ízléssel összeválogatott tárgyak fokozzák kíváncsiságomat, s arra ösztökélnek, hogy közelebbről is megismerjem ezt a kis oázist. A Munkácsi Szalon üzletvezetőjét, Bartalus Munkácsi Tímeát kérdeztem a csodás kis üzletről.

– Ez a vállalkozás kb. 9-10 éve született meg, de akkor még nem az enyém volt.  Én itt alkalmazottként dolgoztam évekig, az első naptól kezdve. Az alapító tulajdonos 3 évvel ezelőtt feladta a vállalkozást, én pedig mindig a sajátomnak éreztem ezt a helyet. Nagyon nagy szívfájdalom lett volna, ha megszűnik annak a 6 embernek a munkahelye, akik itt dolgoztak. Megpróbáltam minden követ megmozgatni családi segítséggel, hogy a vállalkozást megvegyük, amely végül 2017. novemberében sikerült. Furcsa volt, hogy egyik pillanatról a másikra egy tulajdonosi szerepet töltöttem be. Sok mindent meg kellett tanulnom, ami ezzel a tulajdonosi szereppel járt együtt: az emberekkel való foglalkozást, az üzletfelekkel való tárgyalást. A cég megvételét követően nem volt rögtön névváltozás. Az embereknek a mai napig is Feeling Méteráru vagyunk. Viszont idén úgy éreztem, hogy eljött a pillanat, hogy új neve legyen a cégnek, változtattunk az arculaton is. Az édesapám nevét viszi tovább a bolt. Visszajelzésekből azt kaptuk, hogy ez egy elegáns név, illik hozzánk, s mivel ez a lánykori nevem, saját magamat képviselem benne. Elindult az arculatváltozás is.

Ez egy régi parasztház, melynek méltóságát megtartva igyekeztünk más arculatot adni neki. Antracit szürkére festettük kívülről, amely sok embernek meglepő volt. Nincs még kész a teljes arculat, hiányoznak a táblák, s a portál képe is folyamatosan alakul. Ahogy kitaláltuk ezeket a változtatásokat, nagy meglepetésemre idén március 15-én megnyertem Fót vállalkozója díját. Erre nagyon büszke vagyok, mert a vevőink terjesztettek minket fel a díjra.

-Miben más ez a textil bolt, mint a többi?

Ez egy szalon.  Ha megnézi valaki a Munkácsi Szalon profilját, akkor látja, hogy van mögötte egy teljes lakás enteriőr, desing és maga a szolgáltatás. Az is célunk, hogy ha bejön ide egy lakberendező, s el szeretne hozni az ügyfelét, akkor arra is van lehetőség, hogy itt megbeszéljék a részleteket nyugodt, igényes körülmények között. Ezért úgy gondolom, hogy többet nyújtunk, mint egy textil bolt, ez szalonná nőtte ki magát.

 

-Milyen termékeket készítenek a műhelyben?

Az üzlet mögött van egy közel 100 négyzetméteres műhely, ahol a kollégák dolgoznak, 5 munkatársam van. Ebben a műhelyben készülnek az egyedi, általunk tervezett vagy a lakberendezők által tervezett lakáskellékek. Egy neves francia cég hajóira is mi készítjük az összes jó minőségű UV álló lakástextileket. Mindent megvarrunk, ami textillel kapcsolatos, s ezek egyedi darabok. A díszpárnáink többségéből is ritkán születik még egy ugyanolyan.

-A fótiak miket keresnek főleg?

Vannak hölgyek, akik kifejezetten azért jönnek, mert szeretnek nálunk beszélgetni. Vannak olyan vevőink, akik lecserélik másfél évente az összes textilt az otthonukban, de ugyanolyan szeretettel szolgáljuk ki azokat is, akik viaszos vásznat keresnek.  Hál istennek az idősek köréből is vannak törzsvendégeink, akik hozzánk ragaszkodnak, s ugyanúgy megveszik nálunk az apróságokat, mint korábban.  Fontos, hogy minden réteget és korosztályt ki tudjunk szolgálni. Abban hiszünk, hogy a minőségi munka a legjobb reklám számunkra.

Az udavaron nagyon szép bútorok vannak. Hogy kerültek ide?

Bármerre járok az országban, ha lomtalanítás van, bedobom az autómba az utcára kitett darabokat, amelyekben fantáziát látok.  A vevőkörünkön belül is vannak olyanok, akik szívesen megválnak használt bútoraiktól, s örömmel veszik, hogy mi fel tudjuk használni a következő enteriőrünkben.

Az a kád, ami  eddig az üzlet közepén volt, most pedig az udvart díszíti,  az egy Eszterházy grófnak a kádja. Egy budai Eszterházy- villában volt egy függönyözési munkánk, ott találtam rá, már kidobásra szánták.

-Milyen gyakran cserélődik a dekoráció?

3-4 havonta mindig lecseréljük a dekorációt. Nagyon sok pénzt szánunk a kirakatra, a külső-belső megjelenésre. A vevőink már hozzászoktak ahhoz is, hogy valami mindig lóg a diófán. Itt mindig történik valami. Hol egy óriás szarvas áll az udvaron, hol egy zongora, hol egy kis polski a fenyőfával. Mindig próbálunk meghökkentő dolgokat csinálni.

-Járnak hozzátok a fővárosból is?

Természetesen, rengeteg vevő jön Budapestről de vidékről ugyanúgy vannak megkereséseink, sőt. Megkerestek már minket Ausztriából is egy ház egész textilezésére, de Kanadába, Angliába, Dániába  is küldtünk már ki függönyöket, amelyeket felkérésre varrtunk.

-Milyen érzéssel töltött el, hogy te voltál a tavalyi év legsikeresebb vállalkozója Fóton? 

Abszolút váratlan volt. Kaptam egy levelet az önkormányzattól, s mikor kibontottam, jó magyar szokás szerint arra gondoltam, hogy biztosan van valami probléma.  A lányok csak azt látták, hogy olvasom a levelet és könnyezek. Most is meghatódom, ha erre gondolok. Nagyon-nagyon jó érzés volt. Azt gondolom, hogy amikor 2017-ben meghoztam azt a döntést, s vállaltam a lányokkal együtt, hogy átveszem az üzletet, az egy hirtelen döntés volt. Egy hónap alatt döntöttem az életemről és másik 5 ember sorsáról. Eltelt két év sok küzdelemmel, harccal. Nagyon sok energiát tettünk ebbe bele, mert az üzlet nem így nézett ki. Ez egy komoly visszajelzés volt a vásárlóink részéről, mely azt mutatja, hogy jó úton járunk.

Vannak – e új elképzelések a jövőt illetően?

Igen. Rengeteg van, de az mindig titkos. Annyit elárulhatok, hogy hátul az udvar végét szeretnénk úgy kialakítani, hogy a feleségeiket elkísérő férjek számára is kínáljunk lehetőséget, hogy jól érezzék magukat nálunk.  Az udvaron helyet tudnak majd foglalni a felújított bútorok között.  Kicsit tudnak pihenni, az asztalnál újságot olvasni, kávéval vagy limonádéval is meg tudjuk kínálni őket, hogy ők se unatkozzanak. Workshopokat is szeretnénk tartani a műhelyben, hogy a bútorokat lehessen kárpitoztatni, felújítani, amelyek viszont a hölgyek számára nagyszerű elfoglaltság. Továbbá tervünk, hogy a korábbi nagy sikerű workshopjainkat a vírushelyzettől függően újra elindítjuk.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább