A Szeplőtelen Fogantatás templom 4. rész: A szószék

by franciska

Gedai György A Szeplőtelen Fogantatás templom kántora a szószékről is izgalmas információkat osztott meg velünk.

A Szeplőtelen Fogantatás templom szószéke, mind elhelyezkedése, mind kivitelezése szempontjából rendkívül érdekes. Nagy általánosságban a szószéket a templomtér bal oldalán helyezik el, de a templom esetében ez a jobb oldalon található.

 

Ez teljesen eltér a megszokottól, s a látogatóknak ez hamar szemet szúr. A magyarázat igen egyszerű, mondhatni gyakorlatias okra vezethető vissza.  Károlyi István, a templom építtetője bal oldalon foglalt helyet a miséken, s mivel a prédikáló pap nem állhat háttal a kegyúrnak, ezért helyezték a jobb oldalra a Rómából hozatott szószéket.

A szószéken 6 db színezetlen terrakotta figurális dísz található.  Középen Jézus alakja bibliával, Jézustól balra Mózes kőtáblával tűnik ki a szószék síkjából.

A nyugati egyházatyák közül kalapban ábrázolták Szent Jeromost, aki 400-ban Betlehemben egy barlangban fordította arámi nyelvről latinra a bibliát. Ezt a latin nyelvű bibliafordítást Vulgatának nevezzük, amely az ezt követő többi fordítások alapjaként szolgált.

A További három késői antik egyháztanító: a gregorián énekeket összegyűjtő I. Gergely pápa,  az észak-afrikai Hippoi Szent Ágoston és Milánó püspöke, Szent Ambrus . A szószéket a római készítők rendkívül impozánsan alakították ki.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább