H.Í.D napot tartottak a Szent Ágoston Keresztény Általános Iskolában

by fnora
A H.Í.D. (Hit, ígéret, dicsőítés) eseményre meghívták az iskola minden régi és új tagját, a lelkészeket, tanárokat, diákokat, szülőket és mindenkit, aki szeretne hálát adni az “ÖKU” 30 évéért és az új iskola alapításáért.
A délután folyamán a színpadon az iskola tanulói, tanárai és meghívott művészek léptek fel. Szeretetvendégséget tartottak bográcsgulyással, teával és kávéházzal, volt egy fotókiállítás is a 30 évről. A katolikus templomban tartott hálaadó istentisztelet után tábortűzzel záródott a családias hangulatú összejövetel.
2021. szeptember elsején a korábbi Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium helyén megkezdte működését a Szent Ágoston Keresztény Általános Iskola és Gimnázium. Az új intézményt a Váci Egyházmegye belső egyházi jogi személye, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága alapította.
Tyukász Tamás, az iskola alapító igazgatója – aki az intézmény vezetője volt az alapítástól 18 éven át, és utána 11 év kihagyás után még egy évig vezette az iskolát – elmondta, hogy pozitív befejezése ez az iskola történetének. 30 éve egy civil szervezet alapította, és tartotta fenn azóta is az iskolát, ami azt jelenti, hogy szakmai háttér nem volt mögöttük. A rendszerváltozás után körülbelül 15 ökumenikus iskola indult úgy, ahogy a fóti is, mert akkor még nem voltak egyházi fenntartók. Később kezdtek alakulni az egyházi iskolák, majd az egyházi pedagógiai intézetek.
“A 15 iskolával mi szakmai együttműködésben voltunk. A versenyeket, amiket most már az egyházi fenntartók szerveznek, mi egymás között szerveztük. Az iskolavezetők rendszeresen találkoztak és minden évben az ökumenikus imahéten a 15 iskola teljes tantestülete a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskolában gyűlt össze egy lelki napra” – mondta Tyukász Tamás.
Ahogy alakultak az egyházi intézmények, ezeket az ökumenikus iskolákat szép lassan szárnyai alá vette valamelyik felekezet. Tavaly volt soron az utolsó előtti ilyen iskola, őket a bencés szerzetesrend vette át.
” Így gyakorlatilag mi maradtunk utolsó mohikánnak az ökumenikus iskolák közül, és nekünk is lépnünk kellett a szakmai háttér hiánya és a finanszírozás bizonytalansága miatt. Már évek óta napirenden volt, hogy legyen egyházi fenntartású az iskola, és végül, mivel az iskola központi épülete a katolikus egyház fenntartásában van, a többi között ezért került katolikus fenntartásba az iskola. Az elmúlt év ennek az előkészítéséről szólt, én nagyon büszke vagyok arra, hogy az iskolának az utolsó évében újra itt lehettem és segíthettem az új intézmény indulását” – számolt be az egykori vezető.
Greffné Kállai Tünde, az új iskola igazgatója elmondta, hogy a fenntartó váltástól azt várják, hogy egy olyan biztonságos hátteret tud nyújtani, ami valóban megnyugtató mindenki számára. Összességében az ökumenikus jelleget a fenntartóval egyeztetve meg szeretnék tartani, ebben elkötelezettek. Természetesen az, hogy a katolikus egyház tartja fenn az intézményt , némi elvárással is jár.
“Lesz egy szakmai felügyeletünk, ami eddig talán kevésbé volt meg. Az intézményi programot igyekszünk úgy kialakítani, hogy az eddigi jó programok, események, különböző pedagógiai, módszertani dolgok megmaradjanak. Ezt próbáljuk majd frissíteni, ha szükség van rá, fejleszteni, de ezt egy megismerési folyamat kell, hogy megelőzze. Az első félévet vezetőként mindenképpen arra szánnám, hogy tapasztalatot gyűjtsek erről a kollégák között” – mondta az új igazgató.
Dr. Vass György polgármestert arról kérdeztük, a város szempontjából mit jelent a váltás:
“Én azt gondolom, nem jelent változást. Mi örömmel biztosítottuk az épületeket, ugyanolyan feltételekkel, mint ahogy az ökumenikus iskolának is tettük. Azzal, hogy katolikus iskola lett, én szerintem ugyanúgy a hitoktatás az alapvető, és azok a közismereti tárgyak, amelyeket minden más iskolában is oktatnak. Emellett a hitéletnek az ápolása rendkívül fontos. A mai világunkban, nem győzöm hangsúlyozni, hogy erre nagyon nagy szükség van. A város vezetése örömmel vette a Szent Ágoston iskola létrejöttét, és az elődjéhez hasonlóan nekik is minden támogatást megadunk. Gyakorlatilag én úgy érzem, hogy az oktatás ugyanolyan ökumenikus szisztémában megy majd, mint ahogy ez korábban volt” – zárta szavait a polgármester.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább