Gyönyörű hajók suhantak a vízen a III. Somlyó Kupán

by ktgy

Gyönyörű időben rendezték meg a III. Somlyó Kupa Nemzetközi Modellhajó Versenyt, ami egyben az országos bajnokság harmadik fordulója is volt. A büszke tulajdonosok szívesen meséltek a hajóikról.

A Balassagyarmati Zsiga Miklós kitből készítette el Grand Banks Heritage 46 típusú yachtmodelljét:

“Teljesen készre összeállítani a hajót 3-4 hónapba telik. Rajz alapján kell megépíteni, esetleg apró finomításokat szabad csak tenni ahhoz, hogy átmenjen a műszaki vizsgán. A szettet Németországban vettem, de valószínűleg olasz gyártmány. Még nem vagyok teljesen kész vele, van még bőven munkám vele.”

A törökszentmiklósi Túróczi Balázs mindhárom kupán részt vett saját készítésű orosz típusú torpedónaszádjával.

“Én készítettem a hajót, nem kitből állítottam össze. Egy magyar modellezési újság mellékleteként találtam a rajzot, amely alapján dolgoztam rajta, körülbelül egy évig. A test üvegszál, ehhez először egy negatív sablont kellett készítenem. Utána műgyantával készült el a hajótest, a többi alkatrésze természetesen mind fából van.”

Németh Imre, a BKV Modellező Egyesületének tagja tervrajz alapján, 1:130-as léptékben három év alatt készítette el a Scharnhorst nevű II. világháborús német csatahajót.

“A Scharnhorst az Északi-tengeren több évig tizedelte az Amerikából jövő hadianyag-szállítmányokat addig, amíg rá nem találtak és 46 torpedóval el nem süllyesztették. A hajónak minden alkatrészét én építettem, de meg is lett az eredménye, a lengyelországi világbajnokságon ötödik lettem, míg Bánkon hetedik.”

A Somlyó Kupa megálmodója a város polgármestere, dr. Vass György, akinek kezdeményezésére az első kupát 2022-ben, a másodikat 2023-ban rendezték meg.

“Hagyományt teremtettünk azzal, hogy most már a harmadik Somlyó Kupát rendezzük meg, és gondolom a következő években is megtisztelnek bennünket ezek a versenyzők. Ez egy hatalmas nagy közösség, nem beszélve arról, hogy ebben az évben világbajnokságot is rendeznek majd Sarkadon. A mai verseny nemzetközi, mivel van egy szlovák versenyző is, a sarkadi Vb-re természetesen sokkal több külföldi versenyző érkezik majd.”

A verseny főszervezője idén is Vezér Ferenc, a Székely Mihály Modellező és Sportklub részéről.

“A mai versenyre 64 nevezés jött, de a székesfehérváriak sajnos nem tudtak eljönni, és Sarkadról sincs itt mindenki. Így 40-45 versenyző vesz részt a mai sportünnepen. Az év nagy eseménye a sarkadi világbajnokság lesz, amely július 16-án, kedden kezdődik. Ide többek közt Kínából, Lengyelországból, Romániából, Csehországból és Ukrajnából is érkeznek majd versenyzők.  200 nevezésünk van eddig, de lesz helyszíni nevezés is, mert például az ukránok később kapják meg a vízumot, nem olyan egyszerű nekik átjönni.”

 

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább