Idén az időjárás kedvezett a II. Somlyó kupának

by ktgy
A II. Somlyó Kupa Nemzetközi hajómodellverseny sikerrel zajlott le. A tavalyi versenyt egy nagy eső miatt egy időre meg kellett szakítani, akkor a rossz időjárás miatt Szlovákiából el sem jöttek a versenyzők.  Idén, bár nagyon meleg volt, a versenyzéshez ideális volt az idő – tükörsima vízen manőverezhettek a versenyzők.
A verseny főszervezője, Vezér Ferenc elmondta, hogy idén a tavalyinál több, hetven hajó indult a versenyen, melyet a szlovákok részvétele tett nemzetközivé.
Hány kategóriában indulnak a hajók?
  • 9 kategória van összesen: az ifjúsági, a női, a gőzhajó, az F2-es hajók a kézzel építettek (F2a 85 centiig, F2b 140 centiig, míg az F2c az ennél nagyobb hajók osztálya).  Az F4a bármilyen vásárolt hajó, az F4b az előre legyártott készletből készített hajó, az F4c-ben pedig a  makettekből átalakított hajók szerepelnek.
Szlovákiából többen jöttek idén nagy örömmel, hiszen tavaly a nagy vihar miatt nem mertek elindulni. Idén 5 hajóval jöttek Rimaszombatról. Vannak fiatalok, aki most csinálják a hajóikat, de ők most még nem tudtak eljönni a csapattal. Az ottani klubban körülbelül tízen-tizenketten vannak.
A csapat tagja,  Kovácsik Ilona, a modellezőkör vezetőjének a felesége elmondta, hogy már 15 éve modelleznek. Segít a férjének a hajók építésében, de van saját hajója is, amivel most is harmadik helyet ért el. A hajóik között vannak teljesen saját készítésűek, de vannak alkatrészekből összerakott modellek is. Náluk is van egy nagyon szép tó, ahol ők is terveznek majd versenyeket szervezni. Járnak versenyekre. Most Mályiba készülnek, Miskolc mellé, de Gyomaendrődre is el szoktak menni. Voltak Ártándon, Szlovákiában, a csehországi Vojnicén és Galántán.
Gyomaendrődről a Székely Mihály Modellező és Sportklub jött. Velük Duzs Károly is, aki egy saját építésű lengyel halászhajómodellel indult a versenyen. A Sole nevű hajóból, melynek ez a makettje, csak egyet készítettek. Mint elmondta, közel 40 éve építette fából, rétegelt lemezből, teljesen saját kezűleg – kivéve néhány alkatrészt, például a csigákat. Nagyon sok versenyen indult már, ezeket nem is számolja. A barátság és az ismeretség a lényeges az ilyen versenyeken. “Komázunk egyet” – mondta. Egy évben 8-9  modellhajóversenyt rendeznek az országban.
A II. Somlyó Kupa Nemzetközi hajómodellverseny kategória nyertesei:
F2a – Kovács Péter (TIT HMHE)
F2B – Tardi Sándor ( Mályi Modellező és Makettező Klub)
F2c – dr. Hűvös Ferenc (Szegedi Modellező SE)
F4a – Kovács Péter (TIT HMHE)
F4b – dr. Hűvös Ferenc (Szegedi Modellező SE)
F4c – dr. Hűvös Ferenc (Szegedi Modellező SE)
FDS – Decsi Ferenc (Székely Mihály Modellező és Sportklub)
Ifi – Torzsa Ákos (Székely Mihály Modellező és Sportklub)
Női – Vezér Márta (Székely Mihály Modellező és Sportklub)

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább