Hatvannál is több versenyző indult az első Somlyó Kupa nemzetközi modellhajóversenyen

by fnora
A nevezettek között voltak románok, szlovákok, osztrákok és magyarok is az ország különböző sarkaiból. Láttunk hadihajót, tűzoltóhajót, konténerszállítót, sőt, több gőzhajót is.
A versenyt dr. Vass György, Fót polgármestere, a verseny kitalálója nyitotta meg. Kiemelte, hogy hagyományt szeretnének teremteni és a nyár közepén évente megrendezni a Somlyó Kupát. A tónál minden körülmény adott a rendezéshez, a szép környezet, az infrastruktúra és a lelkes rendezők.
A verseny főszervezője, Vezér Ferenc, a Székely Mihály Modellező és Sportklub részéről elmondta, hogy a Somlyó Kupa a NAVIGA (a modellező sportot összefogó szervezet) egyik magyarországi versenye. A közel 70 hajó mindegyike kétszer fut. Egy futamra 7 perc áll rendelkezésre, de általában 3-5 perc alatt teljesítik a versenyzők az akadálypályát, melyen bólyák közt kell áthaladni, és a végén van tolatás és kikötőbe beállás is. Az érintés, kapu kihagyása mínusz pont, ami lejön a kiinduló 100 pontból. A kategóriák között vannak a teljesen kézzel épített hajók, a boltban megvásárolt modellek és méretek szerint is több osztály van. A magyar versenyzők közül sokan jöttek Békés megyéből, többen Budapestről, Miskolc környékéről, de Mosonmagyaróvárról is.
Bérciné Berke Szilvia, az esemény fóti szervezője elmondta: látszik, hogy jó ötlet volt megrendezni a versenyt, ahol a résztvevők és a nézők is nagyon jól érezték magukat. A fóti gyerekek is örültek, hogy egy kis nevezési díjért kipróbálhatták a hajómodellek vezetését – tette hozzá Szilvia. A versenyzőket és kísérőiket bográcsban készült ír gulyással vendégelték meg a házigazdák. A századagos finomság három és fél órát főtt, de az előkészületek is eltartottak fél napig. Eredetileg birkából készítik, itt 13 kiló jó minőségű marhahúsból, 13 kiló zöldségből, 10 kiló krumpliból készítették, kis barna sörrel, vörösborral, fűszerekkel, tejszínnel.
Az első Somlyó Kupát a nap közepén egy komoly eső miatt egy időre meg kellett szakítani, de ez senkinek nem vette kedvét, a baráti hangulatú verseny az esti órákban az eredményhirdetéssel ért véget. Találkozunk a 2023-as II. Somlyó Kupán!

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább