Fáklyás felvonulással és koszorúzással kezdődtek Fóton a március 15-i ünnepségek

by fnora

Március 14-én, a Kastélykertben volt a gyülekezés és innen indult útnak a fáklyás felvonulás az Óvodakertig, majd tovább a református temetőig. A kastélynál gróf Károlyi László felesége, Erzsébet asszony elmondta, hogy a gróf úr sajnos nem tudott eljönni az ünnepségre. Lelkesítő üzenetét Molnár Krisztina helytörténész olvasta fel.
A fáklyás felvonulást, melynek első állomása az Óvodakert volt, Erzsébet asszony indította el. A menetet a Történelmi Vitézi Rend tagjai vezették fel, zászlókkal.

Itt Tuzson Bence a térség országgyűlési képviselője tartott beszédet. Kiemelte, hogy a küzdés vezet ahhoz, hogy mi magyarok itt lehetünk most is Európa közepén és a mai napig magyarnak nevezhetjük magunkat. Az 1848-49-es szabadságharc talán csak katonai értelemben bukott el, a lelkünkben tovább él .

“1848 és 1849 volt az, amely minket igazából magyarrá kovácsolt. Megmutatta azt, hogy ha egy nemzet összefog, ha egymás mellé állunk, akkor mi magyarok mire vagyunk képesek. Ha nem lett volna 1848-49 forradalma, akkor nem lett volna az 1867-es kiegyezés, nem lett volna 1956 és nem lett volna 1990 se. Abban az időben forrt a világ, ahogy most is. Nézetek csapnak össze és mellettünk, a szomszédunkban hadseregek. Forr a világ és nem mindegy az, hogy egy ilyen helyzetben milyen érdekeket szolgálunk. Képesek vagyunk-e arra, hogy mindenen felülemelkedjünk és mi magyarok, magyarként csak magyar érdekeket szolgáljunk” – mondta Tuzson Bence.

Az Óvodakertben Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, dr. Vass György a város polgármestere, Bíró Zoltán alpolgármester és sok intézmény és szervezet képviselői koszorúzták meg gróf Károlyi István és Vörösmarty Mihály szobrát.

Az ünneplő tömeg tovább vonult a református temetőbe, ahol a megemlékezés virágait helyezték el Sipos Pál fóti református lelkész, szabadságharcos sírjánál. Jákob János tábori lelkész beszédében kiemelte, Sipos Pál a harc kitörésekor szónoklataival lelkesítette az ifjúságot. Részt vett az isaszegi és turai csatában és ez utóbbiban súlyosan megsérült. Sírját a megemlékezés után Tuzson Bence, Bíró Zoltán és a város különböző intézményeinek és szervezeteinek képviselői koszorúzták meg. A műsorban közreműködtek a Muharay Színjátszókör tagjai és Borka Zsolt fóti dalnok.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább