Nemzetközi önkéntesek építik a fóti gördeszkaparkot

by fnora
A Wonders Around the World (WAW) nemzetközi önkéntesekből álló csapata építi a gördeszkaparkot a Fóti tónál.
A 8 magyar mellett ( a pálya tervezője is magyar, Barna Ádám) hét nemzetközi önkéntes segíti a munkálatokat  Romániából, Angliából, Németországból, Dél-Koreából, Oroszországból. A csapat tagjainak több kutyája is van, akik szintén élvezik a kellemes környezetet. A fővállalkozó, a Tündérkert Kft. finanszírozza a jegyeiket, a szállást és az ellátásukat.
2019-ben ők csinálták az Erzsébet téri pályát. A projekt a kiemelkedő minősége miatt több magyar város kérte fel őket gördeszkaparkok, pályák építésére, például Szegeden, Budapesten a 17. kerületben és most Fóton. A weboldalukról kiderül, hogy az elkövetkező években ezekkel együtt 10 pályát építenek Magyarországon.
A csapat igyekszik mindenhol ugyanolyan minőségben létrehozni a pályákat, de van, ahol ez nehezebb. Magyarországon alkalmazkodni kell a változó hőmérsékletekhez, míg például Afrikában nagyjából egyforma meleg van egész évben.
Egy pálya magalkotása általában egy hónapig tart. A fótit február 28-án kezdték. Jórészt ugyanaz a csapat dolgozik egy-egy projekten, de előfordul, hogy külön utakon is járnak . Volt, aki Ghánában, volt, aki Mexikóban épített pályát egy másik csapattal a közelmúltban.
Az egyik angol fiú, James Gilbert Németországban lakik és a fóti munka után pár hétre hazautazik, mert hát pénzt is kell keresni néha. Ő is nagyon szeret Magyarországon dolgozni és Fóton is jól érzi magát – kedvesek az emberek, finomak az ételek – mondja.
Mindannyian gördeszkáznak, és az új pályákat is persze ők próbálják ki elsőként. Nehéz munkát végeznek: a földmunka, az acéllal való munka és hát a betonozás is erős fizikumot igényel. Saját tervezőik vannak és mindegyik pálya eltérő, mint az ujjlenyomatok.
Bérciné Berke Szilvia, az önkormányzatban a testület legfiatalabb tagjaként gyakran foglalkozik ifjúsági és sportügyekkel. A gördeszkapálya is szívügye, ezért nem hivatalosan, de nyomon követi a munkálatokat. Ő mondta el, hogy Révész Máriusz az Aktív Magyarországért kormánybiztosa hirdette meg a pályázatot a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetséggel közösen. A projekt ott nyert 50 százalékos támogatást, a költségek másik felét a város tette mellé.
“Elsődleges célunk, hogy a fiataloknak a természetben biztosítsunk olyan elfoglaltságot, szórakozási lehetőséget, ami sport is egyben és egy egészséges kikapcsolódás” – mondta a képviselő.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább