Ezt fontos tudni a szépkorúak jubileumi juttatásáról

by Karakai Ildikó

Azt sokan tudjuk, hogy személyes köszöntésre és az azzal járó okiratra, továbbá jubileumi juttatásra jogosultak hazánkban a  90., a 95., a 100, a 105., a 110., és a 115. életévüket betöltött polgárok. Azzal azonban kevesebben vannak tisztában, hogy ez nem automatikusan jár.

A juttatást, ami annyiszor ezer forint, ahány éves az érintett, minden esetben igényelni kell.  Az érintett hivatal a jubileumi születésnap előtt legalább 60 nappal a lakóhelyén és a tartózkodási helyén írásban keresi meg a szépkorú személyt egy űrlappal, melyen be kell jelenteni a lakcímet, amelyen személyes köszöntés céljából elérhető, vagy amelyre ennek hiányában az okirat elküldhető, illetve azt a magyarországi lakcímet vagy számlaszámot, amelyre a jubileumi juttatást kéri.

A szépkorú személy eldöntheti, hogy a jubileumi juttatást és/vagy a személyes köszöntést elfogadja-e. Ha igen, akkor az említett, visszaküldendő űrlapon rendelkeznie kell arról, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, valamint a lakcím vagy tartózkodási hely szerint illetékes helyi önkormányzat jegyzője kezelhesse a személyes adatait a köszöntés és a juttatás folyósítása céljából.

A jubileumi juttatást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a hivatal adatszolgáltatását követő 15 napon belül, de legkorábban a szépkor betöltését megelőzően 5 nappal, külön törzsszámon folyósítja.

Ha a szépkorú személy az űrlap visszaküldése után, de a szépkor betöltése előtt elhuny, a kiutalt jubileumi juttatást nem kell visszafizetni: az összeget a közös háztartásban együtt élt családtag vagy az örökös veheti fel.

Személyesen azokat köszöntik, aki az adott évben töltik be a 90., 95., 100., 105., 110., 115. életévüket.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább