Egy ideje sokkal nyugodtabban alhatunk Fóton

by Karakai Ildikó

2019 novembere óta működik Fóton az Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ez azért nagyon fontos, mert baj esetén korábban csak Budapestről jöttek oltani, ami nagy időveszteség – körülbelül 15 perc, amin fóti életek és értékek múlhatnak.

Szabó Richárd, az egyesület megálmodója és vezetője portálunknak elmondta, hogy Fót város, illetve a környező települések lakóinak katasztrófaelhárításában vesznek részt, tagjaik elhivatottan vállalják, hogy a bajbajutottak segítségére sietnek.

A nemrég felépített laktanya Szabó Richárd PR Filmszervíz cégcsoportjának a székhelyén van és a tűzoltók is főleg az itt dolgozók közül kerülnek ki, de vannak külsősök is. Hétköznap reggel 7-től este 7-ig vannak ügyeletben, illetve egy hétvégi napon. Ilyenkor 2 percen belüli az indulási norma. A többi időben a kijelölt munkatársaknak otthonról 10 percen belül kell beérniük és 15 percen belül elindulniuk az esethez.

A beruházásokat is maguk finanszírozták: jelenleg három autójuk van egy felújított Mercedes tűzoltóautó (1600 liter vizet tud vinni), egy éppen most újjáépülő Volvo szerkocsi (2500 literes) és egy saját építésű Mitsubishi (600 literes), amit műszaki mentésekhez használnak – ez a jármű nagyon gyors , hamar odaér a helyszínre és meg tudja kezdeni az oltást, míg a nagyobb szerkocsi megérkezik.

Mióta április 10-én belekerültek a riasztási rendszerbe, Fóton 30-40, Dunakeszire 20 körüli kivonulásuk volt. Gyakoriak a kisebb-nagyobb tűzesetek és a specialitásuk a vízmentesítés (ilyenre a hivatásosok csak életveszély esetén vonulnak ki). Csak az utóbbiból 11 volt a közelmúltban. A mostani járványhelyzetben, március óta heti háromszor fertőtlenítik a fóti busz- és vasúti megállókat és a forgalmasabb közterületeket – amiért dr. Vass György polgármester is köszönetet mondott nekik.

Tervezik, hogy úgynevezett doktorszolgálatot is fognak üzemeltetni.  Ezt eredetileg a tűzoltók saját elsősegélyezőjeként használták kiemelt esteknél, de feladatuk mostanában kibővült. A kiemelt riasztásoknál, például baleseteknél ez a gyors jármű hamar a helyszínre ér, és egy orvossal vagy szakápolóval meg tudják kezdeni a sérültek mentését. Ehhez a munkához nagyon jó adottságú a székhelyük, közel van az autópálya és megvannak a személyi feltételek is.

Az önkéntes tűzoltóknak ahhoz, hogy részt vehessenek az oltásokban, először egy 40 órás alaptanfolyamot kell elvégezniük, de ezután is számtalan továbbképzés van a különböző eszközök használatához.

Közszolgálati tevékenységüket önkéntesen, fizetség nélkül végzik, de remélik, hogy egyszer majd támogatók segítik  a munkájukat. Tárgyalnak az önkormányzatokkal, nemcsak Fóton és Dunakeszin, hanem Csomádon és Mogyoródon is. Ez utóbbi településekre is ők tudnak a leghamarabb eljutni, akárcsak az M0-ás, M2-es és M3-as közeli szakaszaihoz is. Cégek is segítik őket, amire nagy szükség is van, mivel a magas színvonalú technika, amivel rendelkeznek, nagyon költséges.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább