Dr. Fűrész Józseffel beszélgettünk a fóti orvosi ellátásról

by franciska

Dr. Fűrész József 1981 óta praktizál, Fóton egy évtizeden keresztül vett részt az ügyeleti ellátásban. Pár éve nyugdíjba ment, de két éve már, hogy elvállalta Vincze Katalin doktornő közetében a helyettesítést Kővágó doktor mellett. Fűrész doktort kérdeztük a többi között a város orvosi ellátásáról, az országos szinten tapasztalható orvoshiányról.

Hogyan látja az orvosi ellátást Fóton?

Ami a biztosítási alapon finanszírozott egészségügyi ellátást illeti, látni kell, hogy egy nagy rendszerről beszélünk. Fóton működik a felnőttháziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi, iskolaorvosi ellátás. Az orvosi ellátás személyi oldalát nézve ki kell emelni, hogy a fóti körzetekben olyan orvosok dolgoznak, akik több szakvizsgával rendelkeznek, ami az ellátás színvonalát pozitívan befolyásolja. Ugyancsak pozitívan kell értékelni, hogy a vérvétel és az ultrahangos vizsgálat is elérhető helyben.  Szerencsés lenne, ha a nőgyógyászati szakorvosi vizsgálathoz hasonlóan más szakorvosi vizsgálatok is helyben elérhetők lennének.

Megfelelőnek tartja az önkormányzat támogatását?

Hazai szinten példaértékűnek tartom a Fót városa által évtizedek óta működtetett sürgősségi alapellátás rendszerét, mely a nap 24 órájában biztosítja, hogy a nagy időfaktorral bíró megbetegedések ellátása megtörténjen, anélkül, hogy a tervezhető alapellátás megakadna. Nagy kérdés, hogy hogyan érintik majd az országos folyamatok Fót ezen értékét.

Sajnos láthatjuk azt is, hogy a körzetek ellátását végző orvosok már nem fiatalok, sokan már a nyugdíjkorhatáron is túl vannak. Láthattuk azt is, hogy az országban lezajló folyamatok megterhelik az ellátást végzőket. Nem csak a betegeket, de a betegek ellátását kezdeményező orvosokat is megterheli a várólisták hossza, a szakorvosi, kórházi ellátások területén érzékelhető nehézségek. Az alapellátás sajnos országosan szakemberhiányban szenved. A szakértők évtizedek óta folyamatosan jelzik a politika felé a fokozódó veszélyeket. A megoldás elsősorban országos szinten lehetséges. Az egyes városok csak annyit tehetnek, hogy a csökkenő számú szakembereket hatékonyabban csábítják magukhoz. Persze ezzel másutt fokozódik a hiány.

A város érzékeli az országszerte jelenlévő orvoshiányt?

Tagadhatatlanul voltak az alapellátást pozitívan érintő országos intézkedések, de azt is látni kell, hogy szinte állandósultak a működés körülményeit terhelő változások, a praxisok gazdálkodását is negatívan érintő környezet, amik természetesen frusztrációt okoznak. Feltehetően, mindezek együtt szerepet játszhattak abban, hogy a kollégák elfáradnak. Sajnos ezt láthatjuk Fóton is. Nyugdíjba vonulás és külföldi munkavállalás miatt az elmúlt időszakban 2 körzet is orvos nélkül maradt. A betegek ellátása jelenleg az önkormányzat által kötött szerződések révén lehetséges.

Látni kell azt is, hogy mindeközben megváltozott a körzeti orvosi szolgálat irányítási rendszere, amely az önkormányzatok szerepének csökkentése mellett növeli a kormányzat szerepét.

Nyilvánvaló, hogy Fót városa sem tudja teljesen kivonni magát az országos folyamatokból. Tagadhatatlan, hogy Fót lakossága és természetesen az önkormányzat érzékeli és tapasztalja ezeket. Tapasztaljuk, hogy az alapellátás infrastruktúráját javítani célzó új egészségház még mindig csak a tervek szintjén létezik, miközben a meglévő rendelők felújítása az új rendelő megépítésének reménye miatt évek óta halasztódott. A praxisok ezért a régi rendelők felújítására kényszerültek. Így került felújításra az önkormányzat által a 2. számú praxis működésének helyszínéül szolgáló rendelő is. A megemelkedő rezsidíjak a praxisok számára kezelhetetlen terhet jelentettek. Az önkormányzat hosszas és időnként igen feszült egyeztetések után megoldást talált erre a helyzetre, lehetővé téve a praxisok további működését. Ennek részét képezi az igen drága gáz alapú fűtési rendszer hőszivattyúkra épülő korszerűsítése. Persze mindez nem helyettesíti az új, a korszerű ellátási szemléletet tükröző infrastruktúra megépítését.  Nem állíthatjuk tehát, hogy minden optimális lenne, de elmondhatjuk, hogy mind a lakosság, mind az önkormányzat részéről érezzük a figyelmet és a támogatást.

Az ellátási rendszeren belüli feszültségek miatt néha ez a figyelem negatív is lehet. Látni kell, hogy az egyébként is túlterhelt ellátórendszert egyesek indokolatlanul túlterhelik, és sajnos Fót városában többször fordult elő az egészségügyi személyzetet érintő verbális, sőt, tettleges agresszió is. Az önkormányzat által kiépített térfigyelő- és riasztórendszer erre részben megoldást jelent.

Hogyan érzi magát a körzetében?

Az orvosi szakma olyan, amely lehetővé teszi azt, hogy jobbá tegyük az emberek életét. Jót tenni pedig jó. Csak remélni tudom, hogy a jövőbeni változások nem teszik lehetetlenné azt, hogy ezt holnap is megtegyem, megtegyük.

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább