Aktív és passzív megoldások – energetikai tájékoztató volt Fóton

by ktgy

A hideg, futballvébés estén a fontos téma ellenére csak néhányan jöttek el a beszélgetésre a művelődési házba Nagy Péter energetikussal.

Felvezetőjében Siklós Erik, az önkormányzatot segítő Nest Communications képviselője elmondta, hogy a Gondoskodó Fót program keretében úgy gondolta a város vezetése, hogy a rezsitámogatás mellett azzal is segíti a lakosságot, hogy meghív egy független szakértőt, aki tanácsokkal szolgál ebben a nehéz helyzetben.

Nagy Péter előadásában az energiahatékonysági programokról beszélt, főleg lakossági oldalról. Bemutatta az energiaszámlák elemzését, elmagyarázta, hogy mire van hatásunk, és mire nincs. Volt szó a rövid-, közép- és hosszútávú beruházást igénylő és beruházást nem igénylő energiamegtakarítási lehetőségekről. Az előbbihez tartozik a többi közt a hőszigetelés, a nyílászáró-csere, a világításkorszerűsítés, a megújuló energiaforrások alkalmazása (napelem, napkollektor, hőszivattyú, biomassza).  A nem költségigényes javaslatok közt az egyik legfontosabb a szemléletváltás, illetve az egyszerűen megvalósítható, hétköznapi ötletek a fűtéssel, hűtéssel, szellőzéssel, világítással kapcsolatban.

A fórum előtt röviden beszélgettünk az előadóval, aki a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja, energetikával foglalkozó szakember, 15 éve dolgozik ilyen területen.

Sokkal többen keresik mostanában a kérdéseikkel?

Nagyságrendekkel többen, mind lakossági, mind önkormányzati, mind céges oldalról. Miután az energiaárak nagy mértékben emelkedtek, az energiahatékonysági programoknak kiemelt szerep jutott. Vannak olyan jelentős lehetőségek, megtérülést hozó beruházások, amelyeket néhány éve még nem tartottak megvalósításra érdemesnek – beleértve az aktív és passzív energetikai megoldásokat, a megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeit.

Ön szerint már nem fog visszatérni a korábbi „olcsó” energia időszaka?

A nagyon régi energiaárak visszahozatalára nincs esély. Konszolidáció, az lesz, úgy néz ki. Ezt a jövő évben vagy az azutániban várom. Vissza fogunk menni a jelenlegi energiahordozó árakhoz képest 25-30, akár 40 százalékkal is, de nem fogjuk elérni a két évvel ezelőtti szintet. Energetikusként meg tudom erősíteni, hogy az eddigi energiaárak nem ösztönöztek megtakarításokra. Ilyen szempontból pazarló tendencia uralkodott 30 éve folyamatosan.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább