A mesék mindenkit elvarázsoltak Fóton, de kiderült, hogy gyógyítanak is!

by ktgy
A nagy meleg ellenére sokan eljöttek a művelődési ház rendezvényére, a népi- és mesenapra, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a jó programok a forró nyári napon is népszerűek.  (A beszámolót olvasva és a fotókat nézve mi pedig sóhajtozunk, hogy milyen jó lett volna ott, köztük! A szerk.)
A legtöbb esemény az épületben zajlott, s bár az udvaron is érdekes játékok várták az érdeklődőket – sőt, például gyerekkönyv-csereberét is tartottak -, ottjártunkkor még nem túl sokan merészkedtek ki.
Szerencsére program volt bőven bent a házban is. Lehetett például nemezelni. Ez több gyermek számára is ismeretlen művészeti ág volt eddig, de mindenki hamar megszerette, és hamarosan gyönyörű szitakötőket készítettek.
Lehetett kukoricacsuhéból virágot, vagy gyöngyökből apró tárgyakat készíteni.
Az egyik asztalnál síkbábkirálylányok- és királyfik készülnek papírból, habfóliából, krepp-papírból, gyöngyflitterből.
Az aulában népmese-kvíz várta a gyerekeket 3 x 10.000 forintos könyvutalvány díjjal.
A Napra-forgó -Műhely és a Pereputty zenekar a Nyúlpásztor című darabot mutatta be két mesélő segítségével. A programot a Lóca együttes koncertje zárta.
Röviden beszélgettünk a  rendkívül népszerű Pereputty együttes egyik tagjával, Cseke Attilával.
Az egész országot bejárják fellépéseik során?
  • Megyünk amerre hívnak, ide Fótra gyakran jövünk, mindig nagyon szívesen.
Hány programjuk van?
  • 7-8 mesénk van, a leggyakrabban a Piros malacot, illetve a Mátyás király és a varga című darabokat adjuk elő.
A délután mesélő hölgyek egyike Kokas Cecília, meseterapeuta volt. Őt a munkájáról kérdeztük.
Mint elmondta, alapvégzettsége gyógypedagógus. Boldizsár Ildikótól megtanulta a metamorphosis-meseterápiát. Ez arról szól, hogy a mesék segítségével különböző élethelyzeteket, problémákat kezelnek. Ezt mindenkinél “alkalmazzák”, óvodáskortól 99 éves korig. Gyerekeknek alkotó-fejlesztő meseterápiát szokott tartani, ez egy kézműveskedéssel egybekötött foglalkozás, amely például nagyon jó módszer a szorongás oldására, a teljesítménykényszer leküzdésére. A felnőtteknél a meseterápia lényege, hogy minden élethelyzetnek megvan a mesebeli párja, csak meg kell találni. Jön egy páciens, és az ő élettörténetével párhuzamosan lehet találni egy mesét. A mese ad egy megoldást, mert mindig a káoszból, a rendetlenségből halad a rend felé, így az ember az életét is rendbe tudja tenni a mesék segítségével.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább