Mint korábban képriportban számoltunk be róla, hatalmas mennyiséget készített a Soml(y)ói-fesztre az Ambrosia Cukrászda az egyik legnépszerűbb magyar édességből, a fóti eredetű somlói galuskából. Mint elmondták, az előkészítés hosszabb időt vett igénybe, de a helyszíni összeállítással két óra alatt végeztek.
Mint Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora elmondta, sikeres volt a rekorddöntés. Hat évvel ezelőtt szintén Fóton 500 kilogrammos volt a somlói és 7,8 négyzetméter. Ezt most több mint 10 százalékkal sikerült meghaladni, 580 kilogramm számított tömeget tudtak meghatározni 9,2 négyzetméter alapterületen. Szívből gratulálunk a fótiaknak – tette hozzá Sebestyén István.
A körülbelül ötezer adag elfogyott, ami azt jelenti, hogy ízlett a fótiaknak és a máshonnan jövő vendégeknek.
Gyűjtöttünk néhány véleményt a rekorddöntő édességről:
- Nagyon finom, lágy és krémes.
- Én nem csinálok ilyen jót.
- Nagyon jó lett, semmi baj nincs vele, tökéletes.
- Pont jó.
- Nagyon finom! Olyan, amilyet szeretek.
- Még nem ettem ennél finomabb somlóit.
- Nagyon finom, ilyet nem tudok csinálni otthon.
- Ettem már ilyen finomat, ugyanennél a cukrászdánál.
- Elégedettek vagyunk, bár én egy kicsit több csokoládét szeretnék bele, megmondom őszintén, nálam ez 4,5.
- Eddig a legfinomabb, amit valaha ettem.
- Nagyon finom, tényleg nem ettem még ilyen jót.
- Otthon nem szoktam készíteni, ennyire nem vagyok ügyes cukrász.
- Szeretjük az Ambrosiát, onnan szoktunk mindig sütit venni.
- Ennél jobbat nem tudunk csinálni.
- Isteni finom.
- Nagyon fullos.
- Szeretnénk a receptet kérni.
A Soml(y)ói-feszten rendeztek somlói galuska készítő versenyt is, melynek zsűritagja volt többek közt Bíró Zoltán alpolgármester és Erdei Zsolt ökölvívó világbajnok.
Erdei Zsolttal a kóstolgatás közben beszélgettünk.
- Szeretek főzni, sütni otthon, bár süteményeket, édességeket nem szoktam. A somlói különösen közel áll a szívemhez, már csak ezért is örültem, hogy felkértek zsűritagnak. Most itt végre degeszre ehetem magam somlóival.
Úgy látom nem volt vita, hogy melyik volt a legfinomabb beadott “versenymű”?
– Igen, mindannyiunknak a Munkácsy Szalon somlóija ízlett a legjobban. Az tényleg olyan volt, mint egy somlói – rendesen meg volt ízesítve, benne volt minden, aminek benne kell lennie. A dió, a mazsola, a piskóta, a csokiöntet, a vaníliakrém, és ennek egy nagyon jó harmóniája ebből tükröződött ki a leginkább. Az vitte a prímet, de ahogy elnéztem, a többiek ugyanígy gondolkodtak.
Megkóstolta a rekordersomlóit? Ha igen, hogy ízlett?
– Hogy őszinte legyek, soha nem hittem volna, hogy ilyen mennyiségű somlóit el lehet készíteni úgy, hogy príma legyen. Nagyon jó íze van annak is, az is megállta volna a versenyen a helyét.
Azért nem nyert volna?
– Nem vagyok benne biztos. Talán nem verte volna meg a győztest, de csak azért, mert itt egy-egy személyre készült darabok vannak, ez külön meg van szórva kis dióreszelékkel és mással. Annál ez nem volt lehetséges, de a nagy is szenzációs, tényleg.
A profik versenyét a Somlyói Pékség somlóija nyerte, míg az amatőrökét a Munkácsy Szalon, és az övék lett végül a legjobbak legjobbja is.