Várják a sportolni vágyókat kicsiktől a felnőttekig!

by Ujvári

Aki szívesen mozogna vagy sportolna, akár versenyszerűen is, annak a Future Tennis Team ideális választás. Szépen karbantartott pályái alkalmasak csoportos, baráti, páros, egyéni edzésekre is, az itt oktatók minden elképzelést segítenek megvalósítani.

A Future Tennis Team vezetőjét, Horváth Henriket kérdeztük arról, miért döntött úgy, hogy saját teniszklubot nyit és minek köszönhető, hogy oktató lett? Mit gondol arról, hogyan lehet motiválni a gyerekeket, valamint mely eredményeire a legbüszkébb.

Honnan jött maga az ötlet, hogy saját vállalkozásba kezd? Van konkrét esemény, személy, aki hatással volt Önre?

A korábbi tapasztalataim adták az ötletet a saját vállalkozáshoz, azaz hogy egy saját teniszklubot nyissak. Számos teniszklubban megfordultam már, és több helyen találkoztam ugyanazzal a problémával. Mivel ezeken a helyeken a tulajdonos és a vezetőedző személye eltérő volt, így sokszor kiütközött a két pozíció között fennálló érdekellentét. Kíváncsivá tett hogy miként lehet összeegyeztetni ezt a két szerepkört az előrébb jutás és a fejlődés érdekében úgy, hogy a fókusz  mindvégig a tanítványokra essen.

Ez motivált igazán.

Mi az első emléke edzőként, ami alapján eldöntötte, hogy ezzel szeretne foglalkozni a jövőben?

Az első emlékem, az első alkalom, amikor a háló túloldalán álltam, az 12 évvel ezelőtt volt, amikor játékosként megkért az edzőm, hogy tartsak meg egy edzést az egyik csoportjának. Rettentően jól sikerült, később kérték a gyerekek, hogy ezentúl csak én foglalkozzak velük és ez annyira jól esett nekem, hogy teljesen beleszerettem a szakmába.

Hogyan választotta ki a kollégáit?

Mivel a magyar tenisztársadalomban elég jól ismerjük egymást mi, edző kollégák, célzottan tudtam megkeresni a szakembereinket. Természetesen azokat kerestem meg először, akiket jobban ismertem és nem utolsó szempont volt az sem, hogy környékbeliek legyenek.

A legfontosabb szempont viszont, ami mindent felülír, egyértelműen a  szakmai felkészültség.

Jelenleg négyen dolgozunk teniszedzőként, hárman fótiak vagyunk, egyikünk pedig Dunakeszin lakik.

Mi alapján osztja be a csoportokat edzeni?

A csoportokat tudásszint: kezdő, haladó, versenyző és életkor alapján osztjuk be. Az edzőket csoportos edzés esetén szintén mi osztjuk be, azonban ha valaki szeretne magánedzést, természetesen kiválaszthatja, hogy melyik kollégával szeretne edzeni. Az edzők között is elosztottuk a szerepeket. Van olyan kolléga, aki csak a kezdőkkel foglalkozik, van olyan, aki csak a versenyzőkkel és olyan is, aki a haladókat tereli a versenytenisz felé.

Melyik eredményére a legbüszkébb?

Játékosként az utánpótlás magyar válogatott kerettagságomra vagyok a legbüszkébb, illetve hogy felnőtt első osztályú játékos voltam.  Edzőként mindenképp arra, hogy saját nevelésű játékosommal U14-ben magyar bajnoki címet szereztünk, magyar ranglista-vezető volt és nemzetközi U14-es ranglistán a több ezerből a 28. helyen jegyezték.

Foglalkozik versenyzők kinevelésével. Milyen tapasztalatai vannak, hogyan lehet a teniszt megszerettetni a gyerekekkel?

A versenytenisz, a versenyzőkkel való munka a szívügyem. Ezt szeretem a legjobban csinálni, mivel itt egy csapatként dolgozunk a játékosaimmal. Szeretem, mert van tétje a mindennapi munkának, hiszen a jó munka elengedhetetlen a hétvégi versenyhez, ha jól szeretnénk szerepelni.

A tapasztalataim azt mutatják, hogy minél játékosabb egy edzés, minél több a játékos kihívás, annál jobban megfogja a gyerekeket a tenisz.

Emellett pedig rendkívül meghatározó az edző pedagógiai érzéke is. (A klub legutóbbi sikeréről ITT írtunk – a szerk.)

Hogyan lehet motiválni a gyerekeket? Érte már kudarc valamelyik tanítványával?

A motiválás mindig érdekes kérdés. Valakinek magától jön, valakinek szüksége van az edző motiválására. Leginkább játékkal motiválunk, mert azzal éreznek rá a tenisz ízére, és kezdenek jobban figyelni, ezáltal jobban fejlődni, hogy egyre nagyobb sikereket érjenek el már az egymás elleni játékok során is. A kudarcokból igyekszünk mindig tanulni, és a későbbiekben preventíven fellépni ezek elkerülése
érdekében. A cél, hogy felépítsünk egy olyan partneri kapcsolatot a gyerekekkel, a szülőkkel és az edzőkkel, amely támogató közegként szolgálhatja a gyermeket a fejlődése során.

A városi gyereknapon, május 25-én a Future Tennis Team is kitelepül, lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy  kipróbálják a teniszt. Június 16-án pedig a klub megrendezi első amatőr versenyét, melyre minden érdeklődőt várnak!

Bővebb információ róluk ITT.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább